Obavijesti

News

Komentari 228

Orkanski vjetar čupao stabla i krovove, ozlijeđeno dvoje ljudi

Orkanski vjetar čupao stabla i krovove, ozlijeđeno dvoje ljudi
56

Cijelu noć udari vjetra u metropoli bili su oko 70 km/h. Građane Zagreba je u ponedeljak ujutro dočekao kaos na ulicama. Srušena stabla, razbacane kante za smeće, potrgani semafori...

VIDEO

>>> Najnovije informacije

Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je jutros do 7.15 sati 240 intervencija operativnih službi, na sastanku gradskih koordinacijskih službi proglašen je prvi stupanj pripravnosti zbog vremenskih neprilika, a izdano je i upozorenje da su u Zagrebu mogući udari vjetra jačine od 65 do 120 km/h.

Na koordinacijskom sastanku gradskih službi proglašen i prvi stupanj pripravnosti. Iz Grada Zagreba poručili su da je na terenu osam tisuća vatrogasaca koji saniraju nastalu štetu te da su službe na terenu 24 sata.

Iz Hrvatskih šuma jutros su izdali upozorenje građanima da se što manje zadržavaju u zonama šuma i parkova.

Priopćili su da je zbog jakog vjetra noćas i jutros zabilježeno padanje stabala i grana u podsljemenskoj zoni i zoni park-šuma te da mole građane da se što manje zadržavaju u zoni Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, Šestinskog dola, Kraljevca i Maksimira.

Napominju i da građani koji žive uz šumu trebaju izbjegavati zonu šume i parkova u svim dijelovima Hrvatske gdje puše olujni vjetar, a dodali su i da će sanaciju započeti čim to okolnosti budu dopuštale.

Upozorenje DHMZ-a: Najjači udari vjetra od 65 do 120 km/h

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za opasno vrijeme za regije oko Zagreba, Osijeka, Gospića, Rijeke, Kvarnera i Sjeverne Dalmacije, dok je za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog jake i mjestimice olujne bure, koja će puhati od 65 do 130 km/h.

Na području Zagrebačke regije, DHMZ je upozorio da su tijekom današnjeg dana mogući olujni i orkanski udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a moguća je jačina udara od 65 do 120 km/h.

Građane upozoravaju da budu spremni "na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina, te da je moguć prekid prometa i opskrbe električnom energijom".


Vatrogasne jedinice saniraju posljedice olujnog nevremena koje je pogodilo tijekom vikenda veći dio Hrvatske, a najviše intervencija je u Zagrebu, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Vatrogasci su od sinoć u Zagrebu angažirani na intervencijama uklanjanja stabala s prometnica, a jak vjetar rušio je krovove, prometne znakove i reklame. 

Od jučer u 15.40 sati do jutros u 7 sati pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Zagreba imali su 80-tak intervencija od čega 68 intervencija uklanjanja stabala, limova i drugih predmeta s prometnica, te tri požara dimnjaka i dva požara smeća. Zabilježena su i tri izvida. Zbog stabala na prometnicama bilo je i prekida u tramvajskim i autobusnim linijama.

Dobrovoljna vatrogasna društva Vrapče, Kašina, Zapad, Prečko, Dubrava, Jarun, Šestine, Črnomerec, Jarun, Gračani, Trnje, Kustošija, Buzin, Ivanja Reka, Odra i Vidovec zabilježila su ukupno 64 intervencije uklanjanja srušenih stabala.  

Prema izvješću VOS-a, jutros od 7 sati zabilježeno je još 67 intervencija.

- Sve postaje JVP Grada Zagreba su trenutno uključene u saniranje posljedica nevremena. Na terenu su i dobrovoljna vatrogasna društva. Podaci o intervencijama nisu konačni, jer dojave još pristižu. Godišnje imamo 150-200 intervencija zbog porušenih stabala, a samo od jučer do jutros u 8 sati smo imali 111 intervencija uklanjanja satabala, tako da je ovo iznad prosječno. Do ranih jutarnjih sati odrađeno je 250 intervencija, radi se na još njih 20, a zasigurno će se taj broj povećati. Zadnji put je ovakvo nevrijeme bilo 11. i 12. studenog 2013., na Martinje, kad smo imali 471 intervenciju u kojima je sudjelovalo 1856 vatrogasaca iz JVP Zagreb i DVD-a.  - rekao  je zapovjednik  JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih.


Dvije žene od 61 i 80 godina ozlijeđene su jučer navečer na Trgu bana Jelačića i na Črnomercu od posljedica nevremena, doznaje se iz PUZ-a, koji je u ponedjeljak ujutro izdao upozorenje građanima da zbog vremenskih prilika ne izlaze na otvoreno bez potrebe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:36

- Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučujemo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje, stoji u priopćenju zagrebačke policije.

Materijalna šteta  još se uvijek zbraja, kažu iz Ureda za upravljanje hitnim intervencijama grada Zagreba. Napominju da je olujni vjetar tijekom cijele noći rušio stabla, a da od jutra stvara poteškoće u gradskom prometu.

Vjetar je u Dugom Selu srušio i silos sa cementom koji je udario od pločnik i razbio ga, a na okretištu tramvaja i autobusa Dubec vjetar je srušio nadstrešnicu namijenjenu za putnike.

Zbog jakog vjetra koji puše u Zagrebu vatrogasci imaju pune ruke posla po cijelom gradu i na Sljemenu. Zbog srušenog drveća u prekidu je promet na Sljemenskoj cesti.

Do 7.15 sati Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je 240 intervencija operativnih službi. Dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra - pješak na Trgu bana J.Jelačića i ženska osoba na koju je pala grana na Črnomercu, javljaju iz policije. 

Cijelu noć udari vjetra u metropoli bili su oko 70 km/h. Građane je u ponedjeljak ujutro dočekao kaos na ulicama. Srušena stabla, razbacane kante za smeće, potrgani semafori...

Čitatelj nam je poslao fotografiju snimljenu oko 6.20 sati na Prisavlju. U smjeru Savske cijelo stablo palo je preko ceste i potpuno blokiralo promet.

Još jedno stablo palo je na cestu na Knežiji, javljaju nam čitatelji.

Na Ferenščici je vjetar otpuhao krov sa zgrade.

U Ježevskoj ulici sa zgrade je pala limena konstrukcija krovišta dimenzija 40x20 metara, ali da uslijed pada konstrukcije nije bilo oštećenja druge imovine.

Užas u zagrebačkoj Ježevskoj ulici: Četiri tone težak krov pao je sa zgrade Reporter: Denis Gaščić

Posted by 24sata on Monday, May 13, 2019

U Zvonimirovoj je sa zgrade na tramvajske tračnice pao veliki plakata. Vatrogasci interveniraju, a dolazi i do kraćih tramvajskih zastoja.

Na Maksimirskoj cesti jutros oko 5 sati stablo je palo na tramvaj u pokretu, pri čemu nije bilo ozlijeđenih osoba, a zastoj u tramvajskom prometu u smjeru zapada trajao je od 5.30 do 9.30 sati.

- Kaos je na Vončininoj. Promet je blokiran na Maksimirskoj, a od Dubca su kolone vozila. Užas, danas tko ne mora bolje da ne izlazi iz kuća - poručio je Marko koji je na putu za posao no zaglavio je negdje na Maksimiru u koloni.

U Rakitju je nedugo iza ponoći stablo palo na dva strujna kabela koji su potom pali na kolnik, a promet je bio obustavljen do jutarnjih sati, a na Rokovom perivoju zbog pada stabla hrasta duljine 20 metara oštećen je betonski zid i srušena metalna ograda.

Vjetar je u Tkalčićevoj uništio poznati pub Oliver Twist.

Kaos u Zagrebu: Olujni vjetar ruši stabla, nosi krovove, trga semafore Reporterka: Maja Furjan

Posted by 24sata on Sunday, May 12, 2019

Policija navodi da su nastradali i osobni automobili, kada su u Medvedgradskoj ulici s fasade zgrade otpale dvije mramorne ploče te oštetili osobni automobil, dok se u Savskoj cesti sa zgrade odlomio dio fasade te pao na parkirani osobni automobil i tom prilikom je na vozilu oštećeno vjetrobransko staklo i poklopac motora.

Upozorenje policije

Zagrebačka policija je objavila kako preporučuje građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno.

- Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučujemo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje. U slučaju potrebe za pomoći nazovite na žurni broj 112, stoji u upozorenju PUZ-a građanima Zagreba i zagrebačke županije.

Olujni vjetar iščupao je stablo, ogradu, nabujale su rijeke...
Olujni vjetar iščupao je stablo, ogradu, nabujale su rijeke...

Bandić: Radimo dok se šteta ne sanira

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka koordinacije hitnih gradskih službi da su svi na terenu 24 sata te da će se raditi dok se ne sanira šteta nastala usred olujnog nevremena, a potvrdio je i da je otvaranje međunarodne izložbe Floraart odgođeno za četvrtak.

- Do konca dana ćemo sanirati ono što treba sanirati u gradu, a to su prioriteti, hitne službe, bolnice, dječji vrtići, škole, prometnice, rekao je Bandić nakon sastanka na kojemu su bili predstavnici gradskih službi.

Kazao je da su svi na terenu 24 sata i da će raditi dok se sve ne sanira te pozvao građane da ne izlaze bez potrebe. Otvorena je i besplatna telefonska linija 0800 818 919 za dojave o poteškoćama uzrokovanih vremenskim neprilikama koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu, dok se stanje u promentu može vidjeti na stranici sada.zgh.hr.

Na sastanku je odlučeno i da će otvaranje 54. međunarodne izložbe cvijeća "Floraart" biti odgođeno za četvrtak, 16. svibnja.

Stablo je palo na auto na Knežiji:

Jutros u Zapruđu:

Jutros na Vrbiku:

Jutros na Trešnjevci:

Problemi su i u Karlovcu gdje su stabla također srušena uslijed snažnih naleta vjetra.

Karlovac: Olujni vjetar iščupao je stablo

Jutros na Laništu:

Otežana je situacija i na Plesu, bočni udari vjetra i do 80 km/h, ali zasad avioni normalno prometuju.

Zbog vjetra, Državni hidrometeorološki zavod za naš kraj izdao je narančasto upozorenje za nedjelju i ponedjeljak, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

Karlovac: Olujni vjetar u ulici Andrije Hebranga srušio stablo

Karlovac: Olujni vjetar u ulici Andrije Hebranga srušio stablo Više na http://bit.ly/2Vzmmhi Reporterka: Andreja Thomas

Posted by 24sata on Monday, May 13, 2019

I na području Zagrebačke županije koje je zahvaćeno jakim nevremenom praćenim olujnim vjetrom, bilo je 14 intervencija uklanjanja stabala ili grana te saniranje krovišta. U ovim intervencijama sudjelovalo je 65 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz DVD-a Malunje-Hrastje, Kerestinec, VZG Sveta Nedjelja (DVD Rakitje), Dugo Selo, Jastrebarsko, Pribić, Črnilovec, Dubrava i Plešivica te JVP-a Ivanić-Grad.

Vatrogasne intervencije u drugim dijelovima Hrvatske 

Na području Garešnice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zbog jake kiše došlo je do plavljenja prometnice i dvorišta u Radničkoj ulici, a vatrogasci JVP Garešnice su sanirali poplavljeno područje. I jutros garešnički vatrogasci su angažirani na ispumpavanju objekata i postavljanju zečjeg nasipa uz rijeku Garešnicu.  

 Na području Sisačko-moslavačke županije  zabilježeno je 10 intervencija uklanjanja stabala ili grana te intervencija ispumpavanja vode. U tim intervencijama sudjelovala su ukupno 33 vatrogasca sa 11 vozila iz DVD-ova Velika Ludina, Novska, Brestaća, Potok, Sigetac i Nova Subocka te Lipovljani.

Vatrogasci Primorsko-goranske jutros do 7 sati zabilježili su 10 intervencija većinom uklanjanja stabala ili grana te električnih vodova. U tim intervencijama sudjelovalo je ukupno 29 vatrogasaca sa 10 vozila iz JVP Rijeka i Opatija te DVD-a Vrbovsko.

I na području Krapinsko-zagorske županije zabilježeno je osam intervencija većinom uklanjanja stabala ili grana, te čišćenja kolnika. U tim intervencijama sudjelovalo je 27 vatrogasaca sa 8 vozila iz Zagorske JVP te DVD-a Donja Šemnica, Vinagora, Brezova, Orehovica, Novi Golubovec, Radoboj i Lobor.

Obilne kiše

U Istri je tijekom nedjelje padala obilna kiša, piše portal Istramet.hr. Do 17 sati najviše kiše palo je na Labinštini, gdje je zabilježeno obilnih 45 mm. Osim na istoku Istre obilne kiše bilo je i u središnjem dijelu poluotoka.

Prijete obilne kiše i orkanska bura, a moguće su i poplave!
Prijete obilne kiše i orkanska bura, a moguće su i poplave!

Obilna kiša stigla je iz Sredozemlja, dovukla ju je ciklona čije se središte uobičajenom trasom polako spušta niz Tirensko more dalje na jug, a mi osjećamo sve izraženije pritjecanje hladnijeg zraka sa sjevera, kaže meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar za RTL.

Zbog olujnog vjetra ograničenja u prometu

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC27 Karin-Obrovac-Gračac), autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Delnice (obilazak za ostala vozila je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar), državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica dodatno je zabrana i za dostavna te vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni.

Zbog srušenog drveća u prekidu je promet na Sljemenskoj cesti.

Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Vjetrovito uz kišu, u gorju snijeg

Vjetrovito, u unutrašnjosti oblačno uz kišu, lokalno obilnu, a u gorju se ponegdje očekuje susnježica ili snijeg, prognoza je Držanog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak.

Na Jadranu promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom i grmljavinskim pljuskovima.

Vjetar na kopnu umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, povremeno s olujnim udarima. Na većem dijelu Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije puhat će jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti od 5 do 10, a na istoku i Jadranu uglavnom od 11 do 16 Celzijevih stupnjeva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 228
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina