Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oružane snage Kolumbije ubile pobunjeničkog vođu Cadetea

None Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kolumbijski pobunjenički vođa, poznat kao Rodrigo Cadete, koji je odbio demobilizaciju u sklopu mirovnog sporazuma s vladom iz 2016. godine, ubijen je u subotu strane oružanih snaga.

Cadete je bio vođa frakcije bivših pobunjenika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), a koji su se odbili pridržavati mirovnog sporazuma iz 2016. godine, kojim je formalno završen polustoljetni rat u kojemu je ubijeno više od četvrt milijuna ljudi.

"Danas je u besprijekornoj operaciji neutraliziran kriminalac poznat kao Rodrigo Cadete, jedan od najstrašnijih predstavnika terorizma u našoj zemlji", kazao je kolumbijski predsjednik Ivan Duque na događaju u gradu Manizalesu.

Ministar obrane Guillermo Botero izjavio je da je Cadete okupljao disidente kako bi oformio novu skupinu, te kako je u akciji ubijeno još devet gerilskih boraca, dok su preostali zarobljeni.

Procjenjuje se da trenutno postoji oko 1.800 disidentskih boraca, koji su raspoređeni na oko 30 skupina, piše Reuters.

Oko 13 tisuća članova FARC-a, uključujući šest tisuća boraca, demobilizirano je mirovnim sporazumom, po kojem će FARC do 2026. imati deset predstavnika  u kongresu s pravom glasa neovisno o izbornim rezultatima.

U oružanom sukobu u Kolumbiji koji je trajao od 1964. godine, sudjelovalo je nekoliko pobunjeničkih skupina krajnje ljevice, paravojske krajnje desnice i oružane snage. U njemu je poginulo više od 250.000 ljudi, 45.000 je nestalo a 6,9 milijuna je raseljeno.

Komentari (9)
  • Rekordna proizvodnja kokaina u Kolumbiji. Prošle godine uzgojeno je 1400 tona na području od 171 000 hektara, što znači da je ukupna površina zemljišta koje se koristi za tu svrhu porasla za 17%. Zemlja se već godinama bori s kriminalom i proizvodnjom kokaina zbog čega joj SAD u ratu protiv droga pomaže sa 400 milijuna dolara godišnje. Pametnom dosta aj bok

    3. 2. 2019,   09:25
  • Jbalo vas oružje.Vodite ljubav,sex a ne rat.

    3. 2. 2019,   08:55
  • Ubilo ga ?

    3. 2. 2019,   08:51