Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Milanović: Za svagda skidamo teret švicaraca iz života ljudi

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 5

Vlada je na sjednici donijela i odluku o osiguranju novca u iznosu od 3,2 milijuna kuna kako bi se omogućio nastavak procesa preoblikovanja Imunološkog zavoda

Na početku današnje sjednice premijer Zoran Milanović je kazao da je Vlada pronašla rješenje problema za dužnike u švicarcima.

- Jednom za svagda skidamo teret švicaraca iz života mnogih obitelji. Dugo smo razmišljali što učiniti. Molim ministra financija  da već na sljedeću Sjednicu donese prijedlog kako bi ga Vlada mogla usvojiti da ljudima omogućimo da normalno žive. Da jedno nesretno i nespretno poglavlje novije hrvatske građanske povijesti, koje je opteretilo mnoge obitelji i živote, maknemo s dnevnog reda. Da ljudi mogu opuštenije živjeti i trošiti. Ovo će biti dodatan doprinos tomu. Ovo je ono što radimo za građane - izjavio je Milanović te dodao da će tako nastaviti i dalje raditi.

Milanović: Problem smo riješili, a nismo ga stvorili

Vlada je na sjednici donijela i odluku o osiguranju novca u iznosu od 3,2 milijuna kuna kako bi se omogućio nastavak procesa preoblikovanja Imunološkog zavoda i početak rada te tvrtke koja je od nedavno odlukom Vlade javna ustanova. Centar za restrukturiranje i prodaju će u ime i za račun RH osigurati novac od prihoda ostvarenih od prodaje udjela tj. dionica u tvrtkama u državnom vlasništvu. Tim bi se novcem isplatile tri zaostale plaće, nakon što je jedna zaostala plaća i doprinosi za četiri plaće uplaćeni.

- Prošli tjedan smo donijeli uredbu jer neisplata plaće za tri mjeseca u Imunološkom bi od 1. rujna mogla izazvati stečaj i potpuno zaustaviti proces preoblikovanja, a današnjom odlukom taj se proces nastavlja planiranom dinamikom - poručio je na sjednici Grčić.

- Problem smo riješili, a nismo ga stvorili - kazao je premijer Milanović na sjednici povodom današnje odluke o Imunološkom zavodu.

Izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju

Vlada je uredbama o izmjeni i dopuni Zakona o mirovinskom osiguranju, te o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, državni proračun za ovu godinu "podebljala" za ukupno 1,8 milijardi kuna, dok bi se u državni proračun zbog ove uredbe iduće godine trebalo sliti 175 milijuna kuna, a 2017. godine još toliko.

Vrdoljak: Smanjujemo administrativna opterećenja

Na dnevnom je redu i Prijedlog akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja gospodarstva.

- Smanjujemo administrativna opterećenja gospodarstva za minimalno 20%. Pojednostavljujemo pokretanje posla, gradnju, zaštitu na radu te sanitarne i zdravstvene uvjete - rekao je ministar Ivan Vrdoljak.


Komentari (267)
  • Preko čijih leđa će se podmiriti razlika koju Milanović s hvalospjevima najavljuje? Za njega je je to gotova stvar, zapravo nije. Kad eur počme blago rast a hoće, što će onda biti?

    26. 8. 2015,   10:54
  • Upravo "velikodušno" svaljujete teret kredita u švicarcima na leđa svih nas poreznih obveznika...jednako tako tvoja vlada "velikodušno" daje vaučer za struju siromašnima nakon preko leđa svih nas kojima ste struju dignuli 25%...ništa manje "velikodušno" ministarka socijale oprašta dugove siromašnima i blokiranima, a od njih desetina tisuća, tu vašu "blagodat" iskoristilo je 2-3 tisuće blokiranih.

    26. 8. 2015,   10:56
  • crveni licemjeri, problem ste "riješili" tako da ste teret CHF kredita prevalili na nas građane, tj. indirektno i na nas koji već imamo i vraćamo kredite u EUR, a sad ćemo kroz porezna i neporezna davanja, uz plaćanje svojih EUR kredita, snositi i dio troškova za kredite u CHF! fuuuuj!!!!!

    26. 8. 2015,   11:01