Obavijesti

News

Komentari 98

Vrkić u Osijeku: Ovo je tek kraj prvog poluvremena s Bubalom

Vrkić u Osijeku: Ovo je tek kraj prvog poluvremena s Bubalom
7

Prema izlaznim anketama za poziciju gradonačelnika vodi Krešimir Bubalo sa 36,28 posto, a slijedi ga Ivan Vrkić sa 27,76 posto. Šišljagić za župana ima 37,82 posto

VIDEO

Prema izlaznim anketama koje je objavio Dnevnik.hr u Osijeku za poziciju gradonačelnika vodi Krešimir Bubalo sa 36,28posto, a slijede Ivan Vrkić 27,76 posto i Dražen Vidović sa 12,30 posto. Gradonačelnik Osijeka tako će se izabrati u drugom krugu. Vrkić je za HRT kazao kako je riječ tek o prvom poluvremenu i da je ovo pokazatelj da su građani spremni za promjenu.

- Postigao sam rezultat koji sam i očekivao i koji je posljedica jedne vrlo ozbiljne kampanje i rada posljednja tri mjeseca i izvrsne suradnje s političkim prijateljima iz drugih stranaka. Uzdam se da će ovaj rezultat biti pravi poticaj za drugi krug. Rezultati su pokazali da su birači grupirani oko Bubala i mene, što znači da se grad dijeli na dva pola – za promjene i za ostanak sadašnje garniture na vlasti. To je sasvim legitimno stanje, a mi ćemo se truditi da što više novih birača uvjerimo da prihvate naše projekte. Za drugi krug nam predstoji zajednički rad istomišljenika na stvaranju nove vlasti, a ni ovaj rezultat u prvom krugu ne bih postojao da na razini Osijeka na postoji sličan stav o svim slabim točkama koja je imala lokalna vlast, kazao je Vrkić.

Odmah po objavi prvih procjena rezultata izbora, Osijek je pogodilo jako nevrijeme. Krešimir Bubalo, kandidat HDSSB-a prokomentirao je to kao Božji znak, jer ih je poštedio lošeg vremena tijekom predizborne kampanje.

- Rezultati su na istoj razini kao i prije četiri godine, premda imamo jednog koalicijskog partnera manje i ovaj put smo nastupili bez HNS-a. S druge strane, u odnosu na izbore prije četiri godine, kad je bilo četvero gradonačelničkih kandidata, sada ih je bilo osam. Dakle, zadovoljan sam rezultatom i ova velika potpora je obvezujuća. I u vrijeme krize smo iskoristili dosta šansi i uspjeli stabilizirati grad, a ovi rezultati su poruka da je HDSSB najjača politička opcija u Osijeku, kazao je Bubalo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Anto Đapić osvojio je 8,99 posto glasova.

HDSSB-ZELENI HR osvojili Gradsko vijeće

Koalicija HDSSB-ZELENI HR osvojila je 30,82 posto glasova za Gradsko vijeće, no SDP-ova Biljana Borzan predviđa im neuspješnu uspostavu vladavine.

Borzan, članica Predsjedništva SDP-a i saborska zastupnica, pratila je izbore u restoranu Strossmayer, gdje se smjestio stožer Ivice Vrkića.

- Rezultat je solidan, a čovjek uvijek bude nekako neugodno iznenađen rezultatom koji postiže vladajuća opcija za koju se iz godine u godinu vidi da ne radi dobro. Zato mislim da je HDSSB možda postigao malo i previsok rezultat. Što se tiče formiranja gradskog vijeća, u Osijeku su uvijek bile nemoguće koalicije pa tako ni ovaj put ne bi trebalo biti iznenađenje ako se svi udruže protiv HDSSB-a. Uostalom, i na zadnjoj sjednici gradskog vijeća prije izbora vidjelo se da s HDSSB-om više nitko ne želi surađivati. Za HDSSB će pokušaj konstituiranja većine u gradskom vijeću biti nemoguća misija, a u povijesti hrvatske politike ostat će upamćeni i kao jedina stranka koja je uspjela biti na vlasti i pritom u potpunosti izgubiti koalicijski potencijal, kazala je Borzan.

Đapić: Neka vrh HSP-a podnese ostavku

Premda nije uspio u svojoj utrci za gradonačelničko mjesto, Anto Đapić nije skrivao zadovoljstvo rezultatima koje je postigla njegova nezavisna lista. Naime, prema prvim neslužbenim rezultatima, Đapićeva lista je u Gradu Osijeku zauzela četiri, a u Osječko-baranjskoj županiji tri vijećnička mjesta.

- Vrlo smo zadovoljni, pogotovo u svjetlu saznanja o našoj startnoj poziciji i, praktički, našem izbacivanju iz HSP-a. Trebalo se od tog šoka i pribrati. Mi smo unutar pravaškoj pokreta sad neke stvari postavili na pravo mjesto, što je nama vrlo važno, i očekujem da vrh HSP-a, nakon ovoga debakla, konačno podnese ostavku, jer oni više nemaju moralno pravo zadržavati taj brend. U Zagrebu su osvojili 1 posto, u Osijeku je stranka osvojila tri puta glasova manje od moje liste, a njihova kandidatkinja za gradonačelnicu pet puta manje od mene! Što se tiče općenito izbora, mislim da su prvi rezultati pokazali da su stvoreni uvjeti za promjenu vlasti. Da sve ogolim do kraja, u odnosu na broj mandata HDSSB ima samo 35 posto mandata i može ga se već smatrati oporbom. A to određuje i mogućnost pobjede u drugom krugu i kandidata Ivice Vrkića za gradonačelnika Osijeka. Ne isključujem mogućnost da i mi pružimo njemu potporu, premda na razini naše organizacije još nismo o tome razgovarali.

Šišljagić vodi za župana: Jako sam zadovoljan

Rezultat je puno bolji nego prije četiri godine i za Skupštinu i za župana i za Grad Osijek. Jako sam zadovoljan, kazao je Vladimir Šišljagić koji je osvojio 37,82 posto glasova za župana. Iza njega je Domagoj Hajduković sa 20,87 posto.

Osam kandidata za gradonačelnika

Osječani su na lokalnim izborima imali na raspolaganju osam kandidata za župana Osječko-baranjske županije i isto toliko kandidata za gradonačelnika grada Osijeka. 

Kandidati za župana

Kandidature za župana podnijeli su kandidat koalicije HDSSB-ZH Vladimir Šišljagić, Domagoj Hajduković kandidat koalicije SDP-HNS-ZL-DSSR), kandidat koalicije HDZ-HSP Ante Starčević Goran Ivanović, kandidat HL-a Miroslav Varga, Zvonko Pongrac kandidat koalicije HSS-BUZ, kandidat HSP-a Damir Kupanovac, kandidat grupe birača Petar Pranjić te Josip Vuković, kandidat Nezavisne liste Ante Đapića.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji