Obavijesti

News

Komentari 9

Oslobodili su riječke pomorce: 'Tražili su da priznamo krivnju'

Oslobodili su  riječke pomorce: 'Tražili su da priznamo krivnju'
1

Prvi časnik palube Vanja Maričić i zapovjednik broda "SuttonTide" Duško Jelač proveli su tri mjeseca zarobljeni u Angoli. Oduzeli su im dokumente, a nisu ni znali za što ih terete...

VIDEO

Ovo je završilo relativno  sretno, ako sretnim možemo nazvati činjenicu da su ljudi proveli tri mjeseca u Angoli u kućom pritvoru. Sada slijedi bitka da se takve stvari više ne ponavljaju, rekao je u utorak Neven Melvan, predstavnik Sindikata pomoraca. 

Sindikat pomoraca održao je konferenciju za medije povodom povratka hrvatskih pomoraca koji su tri mjeseca bili zarobljeni u Angoli.  

Dvojica Riječana, prvi časnik palube Vanja Maričić i zapovjednik broda "SuttonTide" Duško Jelač u Angoli su bili od 23. ožujka.

Kompanija Tidewater koja je vlasnik broda koji  plovi pod zastavom otočne države Vanuatu prijavila je krađu goriva. Pomorcima su oduzeli dokumente te im je bilo zabranjeno napuštanje zemlje, odnosno hotela u kojem su ih zadržali.  

- Najteže nam je bilo psihički. Nisu nas maltretirali toliko, ali smo bili u državi koja je korumpirana. Bili smo u neizvjesnosti i u situaciji da se nismo mogli obraniti. Do zadnjega trenutka nismo znali zašto nas terete - rekao je kapetan Jelač.

Kad malo odmore, kaže, vidjet će hoće li tužiti kompaniju.  

- Naša najveća greška je bila što smo stranci u tuđoj zemlji. Optužili su nas za ilegalnu prodaju goriva. To je bio samo jedan način da se ta priča proteže. Zapravo su htjeli uzeti novac od nas - rekao je Maričić. 

- Vlasnik hotela je rodbina s istražiteljem. Tražili su nas da potpišemo papir da smo krivi, a nisu nam dali da pročitamo što potpisujemo. Mjesec i pol dana nismo znali za što nas terete - objasnio je prvi časnik.  

Sindikat pomoraca Hrvatske upozorava da pomorci nisu bili pravo zaštićeni. 

 Prvo nisu znali za što ih se tereti, a zatim na suđenju nisu imali priliku da se adekvatno brane. 

- Mi smo ovdje na početku velike bitke. Na suđenju nije bilo stručnjaka koji bi mogli reći nebuloza je da su na brodu imali 104 kubična metra nafte. Pretres je učinjen bez sudskog naloga i nikome nije bilo rečeno zašto se radi pretres. Predstavnik kompanije koja je tražila pretres nije o tome obavijestio zapovjednika broda. Od 23.3. do 18.5. bili su zadržani bez znanja zašto su ondje. Filipinski časnik je promijenio iskaz, optužio hrvatske kolege i napustio zemlju. Meni je to dokaz da je kompanija umiješana u to - zaključio je Predrag Brazzoduro, savjetnik Sindikata. 

Popis stvari koje su prekršene u slučaju hrvatskih pomoraca:  

“1. Pretres koji je učinjen bez pisanog naloga suda ili istražitelja, a na prijavu kompanije (predstavnik kompanije se još pravi blesav pa pita zapovjednika zna li on čemu ovaj pretres i po čijem nalogu?!) - sramota!

2. Pomorci ispitivani bez tumača. 

3. Od pomoraca traženo da potpišu dokument na jeziku kojega ne razumiju (Portugalski), dokument za koji se kasnije utvrdilo da se radi o priznanju krivnje. 

4. Pomorcima su oduzete putovnice i smješteni su u hotel, ne po svom izboru, već po izboru kompanije, koja je tužitelj u ovom slučaju. A hotel je, gle čuda, u vlasništvu rođaka od istražitelja u ovom slučaju!!! 

5. Bez izdavanja bilo čijeg (suda i/ili javnog tužitelja) pisanog naloga zadržani od 23.03. do 18.05.2017. 

6. Nije im dodijeljen ni branitelj po službenoj dužnosti iako još nisu imali izabranog branitelja. 

7. Nije im službeno priopćeno za što i tko ih optužuje sve do 18.05.2017. kad im je dostavljen službeni dokument suda kojim im se naređuje da ne napuštaju grad Soyo i da su dužni javljati se sudu jednom tjedno. 

8. Kompaniji, tužitelju u ovom slučaju, se dopušta da poziva članove posade i s njima komunicira bez prisustva njihovih branitelja, suca i osumnjičenih ili njihovih odvjetnika. Prema izjavama članova posade nastojalo ih se uvjeriti da promjene iskaze i terete strane članove posade. 

9. Član posade, Filipinski pomorac 2. časnik palube, koji je bez dokaza optužio kolege, mirno nakon dokazanog lažnog svjedočenja, koje je dva puta mijenjao tijekom postupka, napušta zemlju. 

10. Kadet, stipendist kompanije, koji je više puta lažno svjedočio i mijenjao iskaze, također bez ikakve odgovornosti. 

11. Direktorica kompanije koja je navodno, prema svjedočenju kadeta, primila od njega novac, ne biva ni opomenuta.”

- Ne smijemo dopustiti da kompanija, koja je posumnjala u svoje pomorce i koja je koristila novac i imidž da bi nametnula svoje zaključke, a da nije ni provjerila papire koji su joj bili u posjedu, prođe bez kazne - zaključuju iz Sindikata pomoraca.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca