Obavijesti

News

Komentari 1

Oslobodili su studenta koji je 'nestao' u Sjevernoj Koreji

Oslobodili su studenta koji je 'nestao' u Sjevernoj Koreji
1

Dvadesetdevetogodišnji student iz Pertha nije bio u kontaktu s obitelji i prijateljima od 24. lipnja. U četvrtak je pušten te je, nakon presjedanja u Pekingu, preko noći stigao u Tokio

VIDEO

Australski student i organizator putovanja Alek Sigley, koji je nakon nekoliko dana pušten iz pritvora u Sjevernoj Koreji, zahvalio je svima zaslužnima za njegovo oslobađanje te rekao kako se namjerava "vratiti svakodnevnom životu".

Dvadesetdevetogodišnji student iz Pertha nije bio u kontaktu s obitelji i prijateljima od 24. lipnja. U četvrtak je pušten te je, nakon presjedanja u Pekingu, preko noći stigao u Tokio gdje živi njegova supruga. Nije jasno zašto je Sigley bio pritvoren.

"Samo želim poručiti kako sam dobro te zahvaliti svima na brizi za moju dobrobit i podršci mojoj obitelji posljednjih nekoliko tjedana", rekao je Sigley u izjavi poslanoj iz Tokija u petak.

"Sretan sam što sam ponovno sa suprugom Yukom, te što sam razgovarao s obitelji u Perthu i uvjerio ih da sam dobro", poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sigley je zahvalio Kentu Harstedtu, posebnom izaslaniku Švedske u Sjevernoj Koreji, na naporima u osiguravanju njegova puštanja na slobodu, kao i australskom premijeru Scottu Morrisonu te ministrici vanjskih poslova Marise Payne.

Morrison je na summitu G20 u Japanu prošlog vikenda razgovarao sa svjetskim čelnicima o Sigleyevom nestanku te tražio pomoć Švedske za njegovo oslobađanje.

Australija ima diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom, no nemaju veleposlanstvo u toj zemlji. Konzularne poslove obavljaju uz pomoć švedskog veleposlanstva u glavnom sjevernokorejskom gradu Pyongyangu, koje postoji od 1970-ih.

Sjeverna Koreja u više je navrata ranije zatočila strane državljane, a najpoznatiji slučaj u novije doba bio je onaj američkog studenta koji je na odlasku iz hotela uzeo propagandni plakat, zbog čega je osuđen na 15 godina teškog rada. Nakon što je proveo 17 mjeseci u zatvoru on je pušten, no ubrzo nakon vraćanja u SAD umro je iz nikad do kraja razjašnjenih razloga.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.