Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Oslobodite šeficu Huaweija ili ćete snositi teške posljedice"

None Foto: STRINGER 4

U kratkom priopćenju, kinesko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je pomoćnik ministra Le Yucheng pozvao kanadskog veleposlanika i izrazio mu "oštar prosvjed" te pozvao na hitno oslobađanje Meng

Kina je u subotu upozorila Kanadu da će snositi teške posljedice ako odmah ne oslobodi čelnicu Huaweia, nazivajući taj slučaj "jako teškim". 

Meng Wanzhou, potpredsjednica kineske tehnološke tvrtke i kći osnivača kompanije Rena Zhengfeia, uhićena je u Vancouveru 1. prosinca i prijeti joj izručenje SAD-u koji je optužuje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana.

FILE PHOTO: The Huawei logo is seen during the Mobile World Congress in Barcelona PRIJETI JOJ IZRUČENJE SAD-U Potpredsjednica Huaweija je uhićena u Kanadi: Krši sankcije

U kratkom priopćenju, kinesko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je pomoćnik ministra Le Yucheng pozvao kanadskog veleposlanika i izrazio mu "oštar prosvjed" te pozvao na hitno oslobađanje Meng.

U petak je održano gotovo šestosatno saslušanje financijske šefice Huaweia pred kanadskim sudom koje se nastavlja u ponedjeljak.

Američke vlasti pratile su Huawei barem od 2016. zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama, izjavili su ranije Reutersovi izvori.

FILE PHOTO - Visitors walk past Huawei's booth during Mobile World Congress in Barcelona STRAH OD NAPADA Japan želi blokirati Huawei i ZTE za svoja državna tijela

Osim kršenja sankcija, Huawei se sumnjiči i da je tajni agent kineskih vlasti te da je prekršio pakt o nešpijuniranju koji je potpisan pod prijašnjim predsjednikom Barackom Obamom.

Šokantno uhićenje za kinesku stranu dovodi u pitanje tromjesečno trgovinsko "primirje" koje su na dan uhićenja dogovorili u Argentinipredsjednici Donald Trump i Xi Jinping.

Komentari (20)
  • Ameri mogu raditi sve što drugima brane, ali sa kinezima se nije zdravo zajebavati.

    8. 12. 2018,   17:06
  • sa kinom i rusijom nema zajebancije. ameri mogu prodavati maglu zemljama trečeg svijeta.

    9. 12. 2018,   01:13
  • Uhapsis desetak najbitnijih licnosti iz kanade koje se trenutno nalaze u Kini, bacis u tamnicu i pitas Kanadjane da li su raspolozeni za saradju.

    9. 12. 2018,   18:16