Obavijesti

News

Komentari 126

Osnovali tvrtke za 10 kn, a sad duguju stotine milijuna poreza!

Osnovali tvrtke za 10 kn, a sad duguju stotine milijuna poreza!
1

Na listi srama, među tvrtkama s rekordnim poreznim dugom, nalaze se i jednostavna trgovačka društva. Neka od njih duguju na desetke, pa čak i više od stotinu milijuna kuna. Porezni stručnjaci su zgroženi...

VIDEO

Tvrtka Credibile j.d.o.o. na ovogodišnjoj listi srama Porezne uprave zauzela je drugo mjesto po visini poreznog duga. Tvrtka registrirana u Splitu 2015. godine prema dostupnim podacima ima jednog člana uprave, Igora Przemila Czerkawskog. Prema podacima iz servisa Poslovna Hrvatska, Czerkawski se kao odgovorna osoba nalazi u još četiri tvrtke. Što je svim tvrtkama zajedničko? Sve se nalaze pred brisanjem, a iza njihovog direktora ostaju milijunski dugovi državi. Samo tvrtka Credibile, registrirana za širok spektar djelatnosti, dužna je čak 106 milijuna kuna PDV-a!

To nije jedino jednostavno trgovačko društvo u vrhu ovogodišnjeg popisa. Suljic Metali j.d.o.o, sa 46,7 milijuna kuna duga su na 8. mjestu 'liste srama', a u prvih 25 najdužnijih tvrtki su još i Mahmutović j.d.o.o. s gotovo 23 milijuna kuna duga za porez, Turkus j.d.o.o. duguje 21,8 milijuna, Snail Import Export j.d.o.o. duguje više od 16 milijuna kuna....

Vlada Zorana Milanovića uvela je mogućnost osnivanja jednostavnih tvrtki sa samo 10 kuna kapitala umjesto da onaj tko želi u poduzetništvo ima barem 20.000 kuna za temeljni kapital. Trebao je to biti isključivo impuls za poduzetnike početnike, koji bi s povećanjem prihoda i razvojem posla imali imali obvezu prijeći u normalno poslovanje klasičnog trgovačkog društva.

Porezni stručnjak Vlado Brkanić je ostao šokiran podacima da je neka jednostavna tvrtka, osnovana tek za deset kuna, mogla ostati dužna preko 100 milijuna kuna državi za PDV ili desetke milijuna za doprinose i poreze.
- Čestitam pravnom sustavu Republike Hrvatske. Očito kod nas svatko može osnovati tvrtku u prijevarne svrhe i u tome uspjeti – bio je njegov prvi ironični komentar.

Brkanić kaže da se očito radi o prijevarama jer su tvrtke gašene, a kada mu kažemo da nema niti poslovnih izvješća, pita se kako je moguće da je Porezna uprava to dozvolila.

Na novoj listi srama su Nadan, Sammir, Šuker i pokojni lihvar
Na novoj listi srama su Nadan, Sammir, Šuker i pokojni lihvar


- Nema tu nikakve sumnje, to je za USKOK. A ne vjerujem da je itko mogao ostati toliko dužan bez da je imao neku pomoć iznutra, ovdje netko treba letjeti iz Porezne uprave koja je to dozvolila, a javnosti moraju objasniti što se dogodilo i ne pozivati se na poreznu tajnu. Kao građanin ove države koji plaća poreze sam zabrinut ako se ovo događa, netko mora snositi odgovornost – kaže Brkanić.
Može samo nagađati što je ovdje učinjeno i radi li se o poznatim kružnim prevarama sa PDV-om ili nečem drugom. U svakom slučaju, po njemu, kažnjivom.

- Čak i kada se radi o stranom državljaninu koji je nešto prodao u Hrvatskoj, postoji institut međunarodne pomoći i on je kao vlasnik ili član uprave odgovoran za dugove. Tko zna jesu li ostali dužni i dobavljačima kada nema poslovnih izvješća - zaključuje Brkanić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je