Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Osobni identifikacijski broj građanima kasni 23 dana

None Foto: 24sata

Ministarstvo financija tvrdi da OIB u katastrima i gruntovnicama vrijedi tek od 2010. godine, ali u praksi nije tako. U katastrima već traže OIB

Ministarstvo financija je od 12. siječnja građanima poštom počelo slati osobne identifikacijske brojeve (OIB). No nakon 10 dana mnogi ga još nisu dobili, a Ministarstvo još nije odgovorilo na mnoge nejasnoće oko tog broja. Uglavnom ponavljaju kako se broj može naći na internetu ili dobiti SMS-om, iako to nije službena procedura, niti su internet ili SMS dostupni svakome. Tvrde da će do sredine veljače svi dobiti.
Isto tako, unatoč najavama Ministarstva da će se uvoditi postupno te da će do 2010. vrijediti JMBG i matični broj, državne službe poput katastra počele su tražiti upravo OIB.  U slučaju da građanima OIB zatreba, a još ga nisu dobili, mogu u nadležnoj ispostavi Porezne uprave izdat će im se Uvjerenje o OIB-u. Donosimo odgovore na najčešća pitanja.

DOKUMENTE NEĆEMO MORATI MIJENJATI
1. Hoće li osobni identifikacijski broj potpuno zamijeniti JMBG i matični broj?
- Da, ali će prelazak sa sustava matičnih brojeva na sustav OIB-a trajati dvije godine u kojima će vrijediti i matični brojevi i OIB.
2. Moraju li se mijenjati dokumenti?
- Ne, isprave s OIB-om građani će dobivati kad im isteknu ili izgube stare. Ni ljudi s doživotnim osobnim iskaznicama neće ih mijenjati. Koristit će Potvrdu o OIB-u.
3. Što ako se izgubi OIB?
- Informaciju o svom OIB-u možete zatražiti slanjem SMS-a sa svojim JMBG-om ili MB-om na 61 642 ili na stranici www. oib.hr
4. Hoće li mirovinsko i zdravstveno biti uključene u sustav OIB-a?
- Njihovo povezivanje je počelo. U sustavu su već MUP, Matica rođenih, Trgovački sud, Zavod za statistiku i Porezna uprava.
5. Otkad će gruntovnice tražiti OIB?
- Gruntovnica će na OIB prijeći nešto kasnije zato što evidencija vlasništva nije bila vezana uz MBG.
6. Tko sve ima pristup OIB-u?
- Uvid u sve podatke o OIB-u imat će samo neki službenici Porezne uprave uz maksimalnu zaštitu. Ostale institucije moći će vidjeti samo podatke za koje su ovlaštene.

Komentari (12)
  • da to su uveli tako da narod iscekaju za zadnju lipu a lopovi i ovake ne drže novac tu nego vani,a nelegalni poslovi se rade preko porezne,kak ne ,još uvijek nas smatraju blesavima

    22. 1. 2009,   17:36
  • Sta ovaj debeli nema drugog posla nego se slikavati. Dali ga je to Ivo slikao. Znamo da se Ivo slikarstvom obogatio.

    22. 1. 2009,   18:06
  • niso dosta pokrali??

    22. 1. 2009,   17:28