Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ospice u splitskoj bolnici: Tri pacijenta su na kućnoj njezi

Već dva mjeseca zaprimamo pacijente sa simptomima ospica, pojedinačne slučajeve, što je zapravo očekivano jer i u zemljama EU traje epidemija, potvrdio nam je prof. dr. Ivo Ivić

Kroz splitsku bolnicu, točnije Kliniku za infektologiju, posljednjih dana je prošlo troje pacijenata zaraženih ospicama. Srećom, nije bila potrebna hospitalizacija već su liječeni ambulantno i pušteni na kućnu njegu, rekao nam je Ivo Ivić, zamjenik predstojnika Klinike.

- Prva bolesnica te još dvije osobe koje su s njom bile u kontaktu bile su zbrinute kod nas ambulantno, sve je prošlo bez komplikacija. Već dva mjeseca zaprimamo pacijente sa simptomima ospica, pojedinačne slučajeve, što je zapravo očekivano jer i u zemljama EU traje epidemija. - potvrdio nam je prof. dr. Ivo Ivić kako je kod najnovija tri slučaja riječ o osobama koji rade u splitskoj zračnoj luci Resnik.

Još u svibnju je Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije registrirao pet slučajeva bolesti od ospica. Prvooboljela žena je bila 30-godišnjakinja, necijepljena sezonska radnica zaražena u BiH kod koje se bolest razvila na otoku Hvaru, a drugi je bio 39-godišnjak iz Solina, također necijepljen. Ospice su potvrđene i kod 13-godišnje turistkinje iz Ukrajine te kod necijepljenih članova obitelji.

Od svibnja je registrirano još nekoliko slučajeva, oboljeli od ospica se periodički pojave na Klinici za infektologiju. Za to vrijeme iz NZJZ su uputili javni poziv roditeljima necijepljene i nepotpuno cijepljene (primili su samo jednu dozu MRP cjepiva) djece te mlađim osobama da se jave pedijatru, odnosno epidemiologu u Zavodu zbog docijepljenja. Određen broj zaraženih ospicama zabilježen je i prošle te pretprošle godine na širem splitskom području, kod odraslih ali i djece.

Tema: Hrvatska

Komentari (1)
  • jbt jos ih nisam imao i nadam se da ni necu..tako kad cujem da ih netko ima,u sirokom ga luku zaobilazim😅😅😅😅

    25. 7. 2019,   17:42