Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ostajemo bez zidara - tržište ih traži, a škole gase programe

None Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U novoj školskoj godini Hrvatska je spremna školovati 82 zidara, a ravnatelji škola očekuju isti problem - neće ih se toliko upisati, navodi Jutarnji list

Unatoč ekstremnoj potražnji poslodavaca, zidari u Hrvatskoj pali su na porazne brojke, lani je Ministarstvo obrazovanja planiralo upis 120 učenika, a uspjelo ih se upisati tek 36, od čega šestero učenika s teškoćama, piše u srijedu Jutarnji list.

U novoj školskoj godini Hrvatska je spremna školovati 82 zidara, a ravnatelji škola očekuju isti problem - neće ih se toliko upisati, navodi dnevnik.

PRAZNE KUĆE Video puste Slavonije: Imaju li smisla izbori u zemlji bez ljudi?

Zbog slabašnog interesa za deficitarno trogodišnje zanimanje, kojemu ne pomažu ni stipendije, škole postupno gase ovaj program. Prije 15 godina zidari su se mogli školovati u 22 grada, a sada se zanimanje nudi u njih deset.

Prema odluci o upisu 2005./06., srednje škole primale su 308 zidara. Program se nudio od Pule i Rijeke, Zagreba, Zadra i Splita, pa do Bedekovčine, Varaždina, Čakovca, Durdevca, Križevaca, Virovitice, Požege, Pakraca, Osijeka, Đakova, Našica, Vinkovaca, Vukovara, Slavonskog Broda, Siska, Karlovca, Čabra...

POSAO IM CVATE Nisu htjeli ići u Irsku: Odlučili su ostati i saditi eko konoplju

Školovanje za zidara u idućoj Školskoj godini 2019./20. moguće je u deset škola u Hrvatskoj i u niti jednoj upisna kvota ne prelazi brojku od 10. Toliko ih ukupno može upisati i Zagreb, točnije, jedina škola u gradu koja uopće ima u ponudi taj program Obrtnička i industrijska graditeljska. Pritom bi popunjavanje svih deset mjesta, kaže ravnatelj, bilo ravno čudu. S druge strane, ističe Jutarnji, Zagrebačka županija uopće ne nudi taj program.

Cilj svakog ravnatelja je dostići magičnu brojku šest upisanih, nakon čega se spajaju u razred srodnih zanimanja (keramičar, monter suhe gradnje i sl.). Ako je ispod šest kandidata za upis, program se zatvara, a eventualne kandidate prebacuje se u druge smjerove, piše Jutarnji list.

Tema: Hrvatska

Komentari (6)
  • Sta ce ti zidarska skola kad je bosna preko puta!?

    5. 6. 2019,   14:43
  • Rad se ne cijeni, sistematizacijama su srozane radničke plaće, po tri godine radnici su na određeno ili su zaposleni preko agencija i ne mogu dignuti ni kredit ( mislim na zaposlene u državnim firmama). Nakon 2,5 godina moraju napustiti firmu da ne bi im pripalo na neodređeno. Kod privatnika je još prisutno i davanje minimalne plaće, a ostalo ispod stola, kašnjenje s isplatom i dr. Kad dođe lova doći će i radnici, a do tada... via Njemačka,...

    5. 6. 2019,   12:41
  • Uvoziti ćemo radnike iz zaostalih zemalja Francuske,Njemačke,Švedske ,ili Norveške,,,,Sada plaćamo do 3000 kuna netto

    5. 6. 2019,   23:11