Obavijesti

News

Komentari 18

Ostali su bez asistenata: 'Djeca invalidi bez njih ne mogu ništa'

Ostali su bez asistenata: 'Djeca invalidi bez njih ne mogu ništa'
4

Rad s defektolozima, rehabilitatorima i drugim stručnjacima nije sporan, no u razredima se nalazi po petero mališana s podjednako teškim dijagnozama i zbog nedostatka asistenata nastavnici se ne mogu posvetiti svima jednako

VIDEO

Ministrica Divjak pohvalila se kako je ove godine iz lutrijskih sredstava osigurala više od 90 milijuna kuna za asistente u nastavi te zaposlila oko 2600 asistenata. To malo znači djeci u Centru za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” u dislociranoj jedinici u Filipovićevoj ulici jer od lanjskih pet asistenata ove godine nisu dobili ni jednog.

- Riječ je o djeci koja uz sljepoću imaju i druga teška oštećenja, od poremećaja iz spektra autizma, intelektualnih teškoća, fizičkih oštećenja i brojnih drugih dijagnoza. Asistenti su im nužno potrebni jer mnoga od te djece nisu samostalna te su im na ovaj način onemogućeni terenska nastava i svakodnevno normalno funkcioniranje – objasnila je Ivana Rotim, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek”.

U dislociranoj jedinici u Filipovićevoj ulici kroz osnovnoškolski program prolaze djeca do navršene 21. godine. Ukupno je riječ o 25 djece. Rad s defektolozima, rehabilitatorima i drugim stručnjacima nije sporan, no u razredima se nalazi po petero mališana s podjednako teškim dijagnozama i zbog nedostatka asistenata nastavnici se ne mogu posvetiti svima jednako.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Djeca nemaju mogućnost napretka

- U kratkim crtama, moja Anita ima 20 godina. Slijepa je, ima autizam i intelektualne teškoće. Često ima otpor prema zadacima koje mora obaviti. Asistent joj je pomagao u prevladavanju tih teškoća, u svakodnevnom radu, odlasku na terensku nastavu... Uz asistenta sam bila sigurna da moje dijete može napredovati i raditi kao i svi drugi, a od ove godine iskreno strahujem za nju – rekla je ogorčeno samohrana majka Tatjana Babijaš (53). Njezin strah dijeli i Marija Klanjec (50). Njezin sin Matija (19) uz sljepoću ima višestruka oštećenja.

- Matija je imao asistenta do ove godine. On mu je pomagao u svemu, uključujući i higijenske potrebe jer moj sin ne može samostalno jesti, sudjelovati u aktivnostima, čak ni ne govori – nastavila je Marija. Antun Vurnek (53) kaže kako njegov Mislav (17) također ima brojna oštećenja.

- Bilo mi je lakše znajući da postoji netko tko će ga usmjeriti i pomoći mu, osobito u trenucima dok proživljava autodestruktivne faze jer je znao lupati glavom u zid i imati ispade. Ne znam kako ćemo sad – zabrinut je.

Udruga nije prošla na natječaju

Problem je nastao na natječaju za asistente Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na natječaj su se mogle prijaviti udruge i osnivači institucija, a svaka udruga može prijaviti najviše deset projekata. Tako je posao oko asistenata koji je prijašnjih godina u “Vinku Beku” vodila udruga Put u život, zbog prekoračenje broja projekata jer brinu i o drugim sličnim institucijama, prepustila udruzi Zamisli.

- U kontrolnoj listi kojom provjeravate jeste li priložili svu dokumentaciju nigdje ne stoji da je potrebno priložiti medicinsku dokumentaciju djece. Upravo zbog toga nismo prošli na natječaju koji je nedorečen i dvosmislen. Žalili smo se i zatražili da dodatno priložimo traženu dokumentaciju, no žalbu su nam odbili – objasnila je Svjetlana Marijon, predsjednica udruge Zamisli.
Odmah su reagirali iz Udruge slijepih Zagreb te su se pokušali prijaviti na drugi natječaj u organizaciji Grada Zagreba za dodjelu asistenata kako djeca u “Vinku Beku” ipak ne bi ostala zakinuta.

- U Gradu Zagrebu rekli su nam da je natječaj osiguran sredstvima iz EU fondova te se jedino osnivač institucije može na njega prijaviti. Osnivač ‘Vinka Beka’ je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. No oni se nisu prijavili jer, tvrde, s obrazovanjem nemaju veze – rekao je Goran Tomašković iz Udruge slijepih Zagreb.

Prebacivanje odgovornosti

- Uvažavajući potrebe djece s teškoćama u razvoju uključene u sustav odgoja i obrazovanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja za svaku školsku godinu, pa tako i za školsku godinu 2017/2018., raspisuje natječaj na koji se javljaju osnivači odgojno obrazovnih ustanova - jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i organizacije civilnog društva koje osiguravaju uslugu pomoćnika u nastavi za djecu koja su uključena u odgojno obrazovni proces u ustanovama u nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – ustvrdili su u ministarstvu ministrice Murganić. No i ministarstvo obrazovanja tvrdi da nisu nadležni za djecu u “Vinku Beku”. - Budući da je Centar za odgoj i obrazovanje ‘Vinko Bek’ u Zagrebu, kao ustanova iz sustava socijalne skrbi, u nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, navedeno ministarstvo ima mogućnost procijeniti opravdanost potrebe za pomoćnicima u nastavi te učenicima Centra osigurati potrebnu potporu. Potpora može biti osigurana u suradnji s udrugom/ama putem volonterskog doprinosa, odnosno angažiranjem volontera potrebitim učenicima s teškoćama u razvoju – odgovorili su iz Ministarstva obrazovanja. Objasnili su i da za njih u natječaju nije bilo spornih točaka te da udruga Zamisli nije prošla zbog nepotpune dokumentacije.

- Upravo nepostupanje po jasno propisanim kriterijima ostavlja prostor za manipulaciju – napisali su nam u poruci iz Ministarstva obrazovanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1