Obavijesti

News

Komentari 29

Ostali su siročići: ‘Netko nam truje labudove i vidre u jezeru’

Ostali su siročići: ‘Netko nam truje labudove i vidre u jezeru’
3

Vidra i dva labuda preminuli su u srijedu i četvrtak na zagrebačkim jezerima Savica. Jednu strvinu labuda izvukli su na obalu, dok druga i dalje pluta te trune

VIDEO

Vidra i dva labuda preminuli su u srijedu i četvrtak na zagrebačkim jezerima Savica. Jednu strvinu labuda izvukli su na obalu, dok druga i dalje pluta te trune na visokim vrućinama.

- U srijedu ujutro ljudi su vidjeli labuda kako normalno pliva, a već oko podneva bio je mrtav. Zvao sam sve službe i jedva su se odazvali - rekao nam je pravnik Želimir Hercigonja koji svaki dan posjećuje jezero.

Dan poslije vidio je kako se i drugi odrasli labud bori za život na jezeru, no i on je preminuo.

- Ribiči koji su ondje proveli noć rekli su mi da je cijelu noć bio nemiran, lamatao krilima i dizao valove. I on je preminuo, a iza njega je ostalo sedam mladunaca - dodaje Hercigonja.

Ponovno je zvao u pomoć, no nitko se nije odazvao pa strvina ptice četiri dana pluta u šašu i predstavlja opasnost za druge životinje. S obzirom na to da su jezera zaštićena, nitko osim vatrogasaca ne smije u njih ući čamcem. Jednake simptome imao je jedan od mladunaca labuda, no uspio se izvući. Istog dana stradala je i jedna vidra, kojoj nisu uspjeli pomoći ni veterinari Zoološkog vrta.

- Nazvao me je ribočuvar i rekao da je do njih na obalu došla vidra, da je polumrtva i da trebaju pomoć. Imala je simptome trovanja i brzo je preminula - rekla nam je Ingeborg Bata. Što bi mogao biti uzrok brzog uginuća životinja nije poznato. Na obdukciju vidre morat će pričekati jer čekaju odgovor tko će platiti skupu proceduru. Kako bi je testirali na samo jedan otrov treba oko 2000 kuna. Inače, slični pomori labudova bili su i 2013. i 2014. Krivci nikad nisu pronađeni.

Jedini tko uistinu brine o čistoći, uređenju jezera Savica i životinjama su ribiči Športsko ribolovnog društva Pešćenica. Bez njih bi taj zagrebački 'Kopački rit' postao novo divlje odlagalište otpada. 

- Oni su tu cijelo vrijeme, no da ih nema, vjerujte sve ovo bi se urušilo za par mjeseci - kazao nam je Hercigonja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu