Obavijesti

News

Komentari 183

Ostavke zbog pedofilije, gay poljupci, VatiLekas i Twitter

Ostavke zbog pedofilije, gay poljupci, VatiLekas i Twitter
4

Tijekom pontifikata Benedikta XVI. napala je žena na polnoćki, razgovarao je s posadom u svemiru, istjerao Sotonu, ali su i afere potresale Katoličku crkvu

VIDEO

Ovo su samo neki od zanimljivijih događaja koji su obilježili osam godina pontifikata Pape Benedikta XVI.  

Žena na polnoćki srušila Papu

Susanna Maiolo (29) je 2009. godine na polnoćki u Vatikanu preskočila ogradu te srušila Benedikta XVI. Papa nije ozlijeđen. Ženu su uhitili i odveli u policijsku stanicu. Utvrđeno je da je napadačica psihički nestabilna te je kasnije puštena iz pritvora. Papu je pokušala srušiti i godinu ranije. 

Žrtvama svećenika pedofila: "Žao mi je"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Brojni slučajevi svećeničkog zlostavljanja potresali su i potresaju Katoličku crkvu. Benedikt XVI. je bio prvi Papa koji se sastao sa žrtvama svećenika zlostavljača. Bilo je to na Malti u travnju 2010. godine. Papa je izrazio sram i žaljenje. Obećao im je da Katolička crkva radi i da će nastaviti raditi sve što je u njezinoj moći da bi se istražile optužbe i dovele pravdi one koji su odgovorni za zlostavljanje. 

Ostavke zbog pedofilije u Crkvi

U travnju 2010. godine jedan irski i jedan američki biskup su dali ostavke koje je Papa prihvatio. Obojica su se dovodila u vezu sa zlostavljanjem. Zbog skandala sa zlostavljanjem djece od strane katoličkog svećenstva ostavku je dao i jedan biskup u Belgiji.

Njemački biskup Walter Mixa također je Papi ponudio ostavku jer je optužen da je  tukao djecu u katoličkoj školi u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća. 

Talijanke Papi: Ukini celibat

Desetak Talijanki koje tvrde da su imale "prisne odnose" sa svećenicima pozvale su Papu u svibnju 2010. godine da ukine celibat. U pismu su napisale kako "svećenik, kao svako ljudsko biće, mora živjeti sa svojom obitelji kako bi volio i bio voljen.

Prvi razgovor Pape i posade u svemiru

Benedikt XVI. je u svibnju 2011. blagoslovio 12 astronauta koji kruže Zemljom. Benedikt XVI. je sjedio pred ekranom gdje je bio NASA-in prijenos uživo iz orbite i razgovarao s članovima posade Međunarodne svemirske postaje na koju je spojen raketoplan Endeavour.

Papu dočekali gay poljupci

Papu Benedikta XVI. su prilikom dolaska u nekim europskim zemljama dočekali i prosvjednici. U Londonu ga je dočekalo oko 20.000 prosvjednika koji smatraju da je "država Vatikan" odgovorna za antikampanju za korištenje kondoma, a čiji je izravni rezultat širenje AIDS-a. Prosvjedovalo se i prilikom Papinog dolaska u Španjolskoj. Prosvjedovalo se zbog troškova njegova posjeta, ali i pedofilskih skandala. Kada se Benedikt XVI. u papamobilu uputio na misu u crkvu u Barceloni kada se oko njega ljubilo oko 200 homoseksualnih parova. 

Papa u Hrvatskoj

Papa Benedikt XVI. tijekom svojeg pontifikata posjetio je i Hrvatsku. Bilo je to u lipnju 2011. godine. Hrvatski su ga građani dočekali s velikim oduševljenjem. Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na susretu s mladima bilo je oko 50.000 ljudi. Na hipodromu, gdje je Papa vodio misu, bilo je oko 300.000 ljudi. 

Papa istjerao Sotonu iz dvojice opsjednutih

Vatikanski egzorcist, otac Gabriele Amorth, tvrdi u svojoj knjizi da je papa Benedikt XVI. na Trgu svetog Marka nesvjesno istjerao Sotonu iz dvoje muškaraca. To je, tvrdi, bilo u ožujku 2009. Otac Amorth piše da su dvije pomoćnice dovele dvojicu muškaraca kada se Papa vozio kroz mnoštvo. Žene su uspjele posjesti muškarce na mjesta koja su rezervirana za osobe s posebnim potrebama. Kada im se Papa približio, muškarci su se počeli čudno ponašati. Tresli su se i škrgutali zubima. 

Papa je izašao iz automobila, a "opsjednuti" su naricali i urlali. Podigao je, piše u knjizi, ruke i blagoslovio ih. 

Nosio je crvene cipele za 'dobar dojam'

Da prati modu pokazao je i prilikom posjeta Velikoj Britaniji. Tada je ispod bijele halje imao crvene cipele, a britanski mediji napisali su kako je želio ostaviti dobar dojam. Kišobran koji bi ga štitio od sunca, a koji su nad njim nosili savjetnici, u ležernoj šetnji ljetnikovcem zamijenila je bejzbolska kapa, a ležernom imidžu pridonijelo je i to što je njegove i Snoop Doggove pjesme objavila ista diskografska kuća. Naizgled hladan Benedikt XVI. malim je stvarima pokazao svoju 'običnu' stranu. 

Beatlesima je oprostio grijehe nakon 40 godina

- Kršćanstvo će se smanjiti i nestati, a o tome ne želim raspravljati. Bio sam do sada u pravu, a pokazat će se da sam u pravu o ovom pitanju. Sad smo popularniji od Isusa Krista, a ne znam što će prije nestati, kršćanstvo ili rock and roll - izjavio je prije 40-ak godina slavni John Lennon. Iako se javnosti ispričao samo nekoliko dana kasnije, Katolička crkva oprost mu je dala tek 2008. godine, a dvije godine poslije oprost su dobili i ostali članovi skupine, Ringo Starr, Paul McCartney te George Harrison. 

Papa na Twitteru

Od 12. prosinca prošle godine  papa Benedikt XVI ima profil na Twitteru na devet jezika, kako bi odašiljao duhovne poruke, o bliskosti Isusa s čovjekom današnjice. 

Afera VatiLeaks

Bivši sobar Benedikta XVI. Paolo Gabriele je u listopadu prošle godine osuđen zbog krađe povjerljivih dokumenata o navodnoj korupciji u Svetoj stolici. Sudili su mu, a onda je Papa posjetio Gabrielea u zatvoru i osobno mu prenio odluku o pomilovanju. On je tada oslobođen i vratio se obitelji. Za pomaganje sobaru optužen je Vatikanski informatičar Claudio Sciarpelletti. I njega je Papa pomilovao. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...