Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ostvarili smo ključne ciljeve, Vlada nastavlja s reformama'

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U povodu 20. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Plenković navodi da je riječ o jednoj od najuspješnijih mirovnih operacija (UNTAES) u povijesti Ujedinjenih naroda...

Premijer Andrej Plenković u poruci hrvatskim građanima, upućenoj u ponedjeljak u povodu 26. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i 20. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, ističe da je Hrvatska u proteklim godinama ostvarila ključne strateške ciljeve i najavljuje da će Vlada nastaviti s provedbom reformi za bolju Hrvatsku.

"Hrvatska je u proteklim godinama ostvarila ključne strateške ciljeve, posebno članstvo u NATO-u i Europskoj uniji, te izgrađuje moderno i uključivo demokratsko društvo u kojem se poštuju najviše vrijednosti zapadnih demokracija. Ohrabrena pozitivnim gospodarskim trendovima i rezultatima, Vlada je okrenuta budućnosti te nastavlja provoditi strukturne reforme radi poboljšanja standarda hrvatskih građana i izgrađivanja prosperitetne Hrvatske“, poručuje premijer.

S ponosom se prisjećamo zajedništva hrvatskog naroda i njegove odlučnosti u ostvarenju svog višestoljetnog sna o slobodnoj i neovisnoj državi, ističe Plenković u poruci te dodaje da je 15. siječnja 1992. godine "povijesni dan", kada je Hrvatskoj kao suverenoj državi priznato mjesto među slobodnim nacijama.

Međunarodno priznanje Hrvatske od tadašnje Europske zajednice, dodaje, bilo je prekretnica koja je ubrzala uspostavu diplomatskih odnosa između Hrvatske i brojnih zemalja diljem svijeta te otvorila put članstvu u Ujedinjenim narodima 22. svibnja 1992. godine.

"Zahvaljujući političkoj viziji i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, herojskoj žrtvi hrvatskih branitelja te umješnosti hrvatske diplomacije, hrvatski je narod stekao svoju slobodu unatoč agresiji Miloševićeva režima i nepovoljnim međunarodnim okolnostima", naglašava premijer.

U povodu 20. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Plenković navodi da je riječ o jednoj od najuspješnijih mirovnih operacija (UNTAES) u povijesti Ujedinjenih naroda, kojom je zaokružena teritorijalna cjelovitost Hrvatske.

"Uključivanje hrvatskog Podunavlja mirnim putem u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske stvorilo je temelje za proces pomirbe, suživota i integracije, te može služiti kao model mirnog rješavanja sukoba u drugim sličnim situacijama".

Komentari (132)
  • Ostvarili ste da je lani izašlo iz RH 40000 mladih, to ste jedino postigli, drugo, čista nula.

    15. 1. 2018,   13:55
  • Spada li i propast Agrokora i njegovo poklanjanje lešinarima u reforme?

    15. 1. 2018,   14:38
  • Kako ćete Rusima reći da im ne date njihove milijarde?

    15. 1. 2018,   14:42