Obavijesti

News

Komentari 23

Osuđen bivši šef Trumpove predsjedničke kampanje

Osuđen bivši šef Trumpove predsjedničke kampanje
1

Paulu Manafortu (69), bivšem republikanskom političkom konzultantu i lobistu sudi se od 31. srpnja za poreznu i bankovnu prijevaru. Osuđen je po osam točaka optužnice od ukupno njih 18

VIDEO

Paul Manafort, bivši voditelj kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, osuđen je u utorak zbog izbjegavanja plaćanja poreza, bankarske prijevare i skrivanje inozemnih bankovnih računa, u osam točaka optužnice od ukupno 18.

Porotnici su nakon gotovo četiri dana rasprave proglasili Manaforta krivim za dvije od devet točki optužnice za bankovne prijevare, svih pet optužnica za porezne prijevare te jednu od četiri optužbe zbog skrivanja inozemnih bankovnih računa. U ostalih deset točaka optužnice porota nije uspjela postići konsenzus.

Manafort je osuđen za dvije najteže bankovne prijevare, kod kojih je za svaku predviđena kazna zatvora do 30 godina. 

Tužitelji su optužili Manaforta (69) da je od američkih poreznih vlasti sakrio 16 milijuna dolara koje je zaradio kao politički savjetnik za proruske političare u Ukrajini za financiranje raskošnog načina života, kao i za laganje bankama da bi osigurao 20 milijuna dolara kredita, nakon što se njegov ukrajinski dohodak istopio te je trebao gotovinu.

Manafortov odvjetnik izjavio je nakon suđenja kako je njegov klijent razočaran presudom i razmatra daljnje pravne korake.

Sudac je tužiteljstvu dao vremena do 29. kolovoza da odluči hoće li ponovno ići sa optužbama protiv Manforta u točkama oko kojih porota nije donijela odluku pa zbog toga nije odredio datum izricanja kazne za ostale optužbe.

Suđenje Manafortu, bivšem republikanskom konzultantu, temeljeno je na istrazi specijalnog zastupnika Roberta Muellera o ulozi Rusije u američkim izborima 2016. godine no presuda predstavlja samo djelomičnu pobjedu za Muellera, koji je veliki kritičar američkog predsjednika.

Predsjednik Donald Trump  je izjavio je nakon presude kako Manafortova presuda nema veze s njih.

- Osjećam se jako loše zbog Paula Manaforta - rekao je Trump u utorak navečer.

- Nema nikakvih tajnih dogovora s Rusima, nastavljamo lov na vještice - rekao je Trump.

Manafortova osuda o osam točaka dogodila se  istog dana kad je i Trumpov bivši osobni odvjetnik Michael Cohen priznao krivnju te postigao je nagodbu s njujorškim saveznim tužiteljima oko optužbi za financijske nepravilnosti tijekom kampanje, bankovne prevare i neplaćanje poreza.

Trump: Žalosno je to

- Žalosno je to što su učinili Paulu Manafortu - rekao je još Trump pred novinarima. 

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti pomilovanja u slučaju osude, Trump je rekao: 'Zasad neću o tome'.

Manafort je 'radio za mene veoma kratko', podsjetio je i dodao da je on 'jako dobar čovjek'.

Paul Manafort, bivši republikanski konzultant, veoma ugledan u Washingtonu, bio je voditelj Trumpova izbornog stožera u važnom razdoblju, od svibnja do kolovoza 2016.

Manafort je po optužnici svjesno zaobilazio zakon kako bi se obogatio varajući američke porezne vlasti te davao bankama lažne izjave kako bi dobio zajam kada su mu bili presušili prihodi nakon Janukovičeva bijega iz Ukrajine 2014.

Među tridesetak osoba obuhvaćenih Muellerovom istragom, Paul Manafort je jedini Amerikanac koji se nije htio nagoditi sa sudom kako bi izbjegao suđenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je