Obavijesti

News

Komentari 105

‘Osudili su me jer sam kopao zemlju za bolesnog Huanita’

‘Osudili su me jer sam kopao zemlju za bolesnog Huanita’
2

Ja sam osuđen zato što sam pomogao bolesnom čovjeku koji u najgoroj fazi bolesti ne može ni stajati, rekao nam je Goran Zakrajšek, beskućnik i prijatelj Huanita Luksetića

VIDEO

Na tom suđenju trebalo je sjediti najmanje 150 ljudi koji su Huanitu pomogli i podržavali ga, ali sam eto sjedio samo ja i opet bih učinio isto. Ja sam osuđen zato što sam kopao zemlju kako bih pomogao bolesnom čovjeku koji u najgoroj fazi bolesti ne može ni stajati...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:23

Priča nam to Huanitov prijatelj Goran Zakrajšek (47), koji je, uz Luksetića, osuđen na deset mjeseci bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje i držanja marihuane radi prodaje. Tijekom sudskog postupka inzistirali su da se radilo o uzgoju biljke od koje je Huanito radio ljekovito ulje. To mu je, tvrdi, jedino pomagalo pri liječenju multiple skleroze, od koje boluje još od djetinjstva.

- Cijelo suđenje postavljeno je na krive noge jer, iako se konoplja smatra opojnom biljkom, ona je lijek koji pomaže ne samo kod multiple, AIDS-a, epilepsije, nego i kod problema s tlakom, šećerom i masu drugih bolesti.

Umjesto da se sudilo Ministarstvu i policiji što su uhitili bolesnika, sudilo se upravo bolesnom čovjeku - kaže Zakrajšek, koji je 20 godina radio kao grafičar, a kojeg smo zatekli u Matuljima, gdje živi kao beskućnik.

- Nije me briga hoću li u zatvor i ne pada mi napamet tražiti oprost. Smatram da smo Huanito i ja jednako nevini, ali on je valjda dobio višu kaznu jer je njegova zemlja i jer je u njegovoj kući pronađeno tih 11 stabljika. No naša savjest je čista - kaže Zakrajšek koji još nije dobio u ruke potvrdu drugostupanjske presude.

Pomilovanje Huanita: Kolinda čeka da ministar pošalje papire
Pomilovanje Huanita: Kolinda čeka da ministar pošalje papire

O presudi je čuo, kaže Zakrajšek, iz medija. Nije, dodaje, ni očekivao drugačiji ishod jer sustav, smatra, 'tako funkcionira'.

'Prestar sam da bi me pomilovali'

- Prestar sam da bi me netko pomilovao i ne želim se nikome žaliti. Ne osjećam nikakav pritisak i ako me Hrvatska želi strpati u zatvor, ja ću ići. Sasvim razumijem sutkinju, ona je oprala ruke iako je, po meni, ovo bila prilika da se napokon tu ‘drogu’ (marihuanu) izbaci iz zakona, legalizira i pomogne svim tim bolesnim ljudima. Mislim, do kada više? Zar trebaju svi ti bolesnici pasti u kolica i krevet prije nego što se nešto promijeni u njihovu korist? No žaliti se sigurno neću, a Huanita sasvim razumijem. Njegova situacija je totalno drugačija - smatra Zakrajšek koji pet godina živi u napuštenoj vojarni.

'Huanito se blago nasmiješio i rekao: Mama, to je za sve nas'
'Huanito se blago nasmiješio i rekao: Mama, to je za sve nas'

- Moj život se svodi na minimum i ne želim živjeti drugačije jer smatram da bi svaki građanin trebao imati besplatnu struju, vodu i lijekove. Oblačim se u Caritasu, i dalje kopam zemlju, pituram, šišam živicu, što god treba, i puno čitam - opisuje svoj života Huanitov prijatelj, kojeg se nerijetko može vidjeti na gradskim klupicama s knjigom u ruci. U Matuljima ga svi znaju i rado pozdravljaju, pa su mu i tijekom našeg razgovora, uz osmijeh, mahnuli prolaznici uz povik: “Gdje si Dugi, danas si nam moderan!”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa