Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Osuđen je na život bez majke. Rade ovrhu kao da je on stvar'

Građani cijele Hrvatske organizirali su se kako bi pokušali spriječiti ovrhu nad dječakom (7). U Splitu je održan veliki mirni prosvjed. Uspjeli su. Ovrha se odgađa na neko vrijeme...

Danas Cesare, sutra Duje!, poruka je koja je u nedjelju osvanula na velikom transparentu na zvoniku crkve svetog Duje u Splitu. Slučaj malog Cesarea Avenatija (7), kojeg su u utorak u 11 sati trebali odvojiti od majke Nine Kuluz (44) i predati ocu Alessandru Avenatiju (50) u Italiju, podigla je na noge cijelu Hrvatsku. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

U Splitu na adresi Pujanke 71 organiziran je veliki mirni prosvjed u pokušaju da spriječe ili odgode ovrhu nad Cesareom. na koncu su i uspjeli. Ovrha se odgađa na neko vrijeme. 

 Sugrađanku Ninu Kuluz podržala je i pjevačica Severina Kojić, koja se također ovih dana bori na sudu za sina Aleksandra (5).

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

- Danas, u utorak, jedna majka treba najveću podršku. Jedno dijete osuđeno je na život bez majke. Pravi se nad njim ovrha kao da je to stvar. Ne dozvolimo da nam djecu tretiraju kao brojeve. Od danas više ništa neće biti isto ako svi zajedno ne odemo u Split. Do jučer je to bio mali Ante, Šime, Domagoj... Danas Cesare... A preksutra tko zna ko. Vidimo se u Splitu na adresi Pujanke 71. Hvala vam - napisala je pjevačica na Facebooku

POGLEDAJTE VIDEO:

Osim što planira biti u živom zidu koji će Cesarea štititi od ovrhe, Severina je prosvjednicima organizirala prijevoz autobusom iz Zagreba do Splita. Građane je na prosvjed pozvao i predsjednik Gradskoga kotara Pujanke Petar Gudić.

- Nećemo sjediti prekriženih ruku i mirno promatrati kako se dijete na silu odvaja od majčina zagrljaja. Mi smo ti koji svojim dolaskom u velikom broju možemo odgoditi ovrhu i ovu suludu odluku - rekao je Gudić. Nina Kuluz je očajna, no ne gubi nadu da će uspjeti spriječiti nepravednu odluku institucija.

Njezina borba počela je 2010. nakon što je napustila partnera, kojeg optužuje za nasilje. Talijanski sud roditeljima je dodijelio zajedničko skrbništvo uz uvjet da dijete živi s ocem u njegovu domu u Italiji, a majka ga može redovito viđati te s njim provoditi svaki drugi vikend. Za Ninu je to značilo ili prisilni ostanak u zemlji u kojoj nema posao ni smještaj ili bijeg u Hrvatsku.

Odlučila se za bijeg iako je znala da će se time izložiti kaznenom progonu. Za njom je 2012. raspisana tjeralica zbog otmice djeteta, a odluku talijanskog suda iste godine potvrdio je i Županijski sud u Splitu. Nina je četiri godine provela skrivajući se sa sinom, a onda se u rujnu prošle godine predala vlastima. Na Općinskom sudu u Splitu pokrenula je postupak za izmjenu odluke o skrbništvu, a Cesare je krenuo u 1. razred u školu u Splitu.

- Pozivam institucije da poduzmu nešto kako bi spriječili da moje dijete doživi traumu ravnu gubitku života, kako je rekao psihijatar koji ga prati. Ostalo je jako malo vremena - kazala je Nina.

Napominje da razlozi zbog kojih je ovrha već jednom u rujnu odgođena postoje i danas.

- Ovrha je odgođena zato što otac ne poznaje dijete i dijete ne poznaje oca. Ocu je sud naložio da provodi što više vremena u Hrvatskoj, da se posveti djetetu. Međutim, on to nije napravio. Došao je u Hrvatsku samo pet puta na nekoliko dana. U siječnju na koordinacijom sastanku na sudu, gdje sudjeluje Centar za socijalnu skrb Split, koji nikad nije vidio dijete, zaključeno je da otac nema roditeljskih sposobnosti i da nije ispunio uvjete da odvede dijete. On nije ostvario topli odnos s djetetom te nije naučio ni osnove hrvatskog jezika, čak ni da dijete upita je li gladno. Ali bez obzira na to, ovrha je zakazana u utorak 27. lipnja. U ovom razdoblju otac nije nazvao dijete, kontaktirao ga, tražio da razgovara s njim ili samo tražio informaciju kako mu je sin - ogorčena je Nina.

Iz Centra za socijalnu skrb Split ni nakon tjedan dana nisu nam odgovorili na upit o Cesareu.

Komentari (119)
  • Kakav odvratan, licemjerni članak. Školski primjer diskriminatornog mentalnog sklopa. Pa upravo se svi vi, koji ste se sad podigli na zadnje noge, ponašate kao da je dijete stvar, komad namještaja koji pripada majci. Vjerojatno ne biste mogli mariti manje za očeva roditeljska prava, kao i djetetovo pravo na oca. Gdje ste do sad bili? Gdje ste u bilo kojem slučaju u kojem se očevi grčevito bore za pravo da budu roditelji i da njihova djeca imaju i oca? GDJE STE? Ako išta mrzim to je licemjerje. To je najgora ljudska karakterna osobina - dvoličnost. Teška dvoličnost. Nije vama stalo do tog djeteta, niti do bilo kojeg drugog djeteta, za njih vas briga kao i za lanjski snijeg.

    27. 6. 2017,   09:02
  • mama Kuluz , žal mi je , ali severina Vam je ukrala predstavu

    27. 6. 2017,   09:12
  • pošto je željela dijete osuditi na život bez oca po čemu je onda ona bolja

    27. 6. 2017,   08:37