Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Osuđen za korupciju: Kolindin šeik planira kupiti Hrvatsku...

None Foto: damacproperties.com 4

Express donosi: Hrvati mu otvaraju sva vrata, Trump ga obožava, Egipćani su ga željeli strpati u zatvor, procijenjen je na 4,5 milijardi dolara. Sajwani je relativno skroman, za razliku od svojih sinova...

Otkad je pukla afera s Agrokorom, jedna stvar se ustalila u hrvatskoj javnosti. “Milijardere nemojte pitati kako su zaradili prvi milijun, a neke milijardere nemojte pitati ni kako su zaradili svaki idući”, izjava je koja je obilježila Ivicu Todorića posljednjih mjeseci.  Slično možemo promatrati i Husseina Sajwanija, ili kako je poznatiji po nekim hrvatskim medijima, Donald iz Dubaija. Milijarder koji ulaže u nekretnine, čovjek koji će ulagati u Hrvatsku.

Odluka o investiciji u Hrvatsku dolazi već za nekoliko tjedana. Samo su to neki od epiteta koji su popratili njegov dolazak početkom tjedna u Hrvatsku i susrete s najvišim političkim dužnosnicima. Inače, Sajwani je vlasnik nekoliko kompanija, ali daleko najznačajnija je građevinska firma DAMAC Properties. Osim toga, odličan je prijatelj s Donaldom Trumpom. 

Foto: damacproperties.com U društvu Donalda i Ivanke Trump

“Moja supruga i Ivanka su jako dobre prijateljice. Razmjenjuju emailove. Dolazila nam je u kućni posjet. Mi smo bili u New Yorku, gdje smo redovito bili na ručkovima i večerama. Znate, ponekad jednostavno uživate surađivati s nekim. Nije to samo hladni poslovni odnos”, opisao je svoje prijateljstvo s Trumpom Sajwani.

Donald nikome nije ostao dužan, pa tako ni Sajwaniju. Naime, nakon što je pobijedio na izborima, Trump se pohvalio da je odbio dvije milijarde dolara vrijednu suradnju s nevjerojatnim čovjekom iz Dubaija, velikim prijateljem Husseinom Damacom.

Vjerojatno je malo pomiješao lončiće i zaboravio kako se Sajwani zapravo zove i recimo da je to bio obični lapsus lingue.

Ugledni Forbes procjenjuje Sajwanijevo bogatstvo na četiri i pol milijarde dolara, a većinom je riječ o iznimno uspješnom poslovanju s nekretninama. Očevo bogatstvo tako je omogućilo njegovim sinovima Mehdiju, Abbasu i Aliju da se redovito naslikavaju po skupocjenim vilama i kupuju automobile za basnoslovne iznose. Uzmimo samo za primjer plavi Bentley, koji možete vidjeti na slici uz članak.

Foto: schreenshot 433 Instagram Milijarderov sin Abbas među svojim skupocjenim jurilicama

Početna cijena osnovnog modela s najmanjom opremom i najslabijim motorom je 200.000 dolara. 

Čini se da je trenutačni vlasnik tog skupocjenog auta srednji sin Abbas, koji je nedavno završio srednju školu. Stariji sin Ali redovito se naslikava s raznim političarima i čini se da je on prijestolonasljednik u obitelji, ali ga to nije spriječilo da redovito pokazuje svoju najnoviju igračku, Lamborghini Aventador, koji košta negdje oko pola milijuna dolara. Kći Amira nedavno je diplomirala na sveučilištu u Los Angelesu, ali ona je, baš kao i njena majka, znatno povučenija od ostatka obitelji.

Njen profil na Instagramu zatvoren je za javnost i tek u iznimnim situacijama se pojavljuje s braćom na fotografijama.

Najmlađi Sajwanijev sin, Mehdi, ima po svoj prilici tek desetak godina i zasad samo uživa s braćom u luksuznim skijalištima i odmaralištima.

Zagrebite malo ispod površine i pronaći ćete stvari o kojima Sajwani baš i ne voli govoriti. Prvo je priča o osudi na pet godina zatvora zbog malverzacija sa zemljištem u Egiptu. Naime, Sajwani je 2006. godine dogovorio, preko egipatskog ministra turizma, kupovinu ogromnog zemljišta na Crvenome moru. Trebala je to biti gradnja najvećeg odmarališta na Bliskom istoku, a budući da je Hurghada bila praktički u susjedstvu, režim Hosnija Mubaraka polagao je velike nade u uspjeh projekta. Dali su mu zemljište praktički u bescijenje. 

Međutim, pet godina kasnije, niti je izgrađeno famozno odmaralište niti je Sajwani otplatio zemljište. 

Hussein sa suprugom u društvu indonezijskoga kralja nekretnina Haryja Tanoesoedibjoa i njegove supruge, bivše manekenke Liliane

Nakon smjene vlasti u Egiptu osuđen je na pet godina zatvora zato što je oštetio državni proračun za nekih četrdesetak milijuna dolara. Njegov odvjetnik Ken Fleuriet kazao je da egipatsko pravosuđe smatra da je cijena preniska, ali je upozorio da je transakcija kao takva bila potpuno legalna i da je Damac s pravom očekivao da će vlasti ispoštovati ugovore potpisane s ranijim vladama.
Sajwani je kasnije lijepo zasukao rukave, platio najbolje odvjetnike koje je mogao i zaputio se u Washington, gdje je pred Međunarodnim centrom za rješavanje investitorskih sporova (ICSID) tužio Egipat. Ugzred budi rečeno, isti je to centar u kojem je Hrvatska raspravlja s MOL-om o Ini, ali i s Gavrilovićem. 

Ali da se mi vratimo na Sajwanija. ICSID je odlučio da je on u pravu i egipatske vlasti su se nagodile s njime kao da se ništa nije ni dogodilo. Američko ministarstvo vanjskih poslova pamti puno bolje i na njihovim stranicama još stoji činjenica da je Sajwani osuđen zbog korupcije. Sajwani, inače, ima odlične odnose s američkom vojskom. DAMAC je nekad bio prehrambena kompanija i prehranjivali su vojnike po američkim bazama od Kuvajta do Bosne i Hercegovine. Tek 2002. godine je DAMAC ušao na više nego lukrativno tržište nekretnina u Dubaiju nakon što su lokalne vlasti odobrile strancima posjedovanje nekretnina. 

Otada njegova zarada i bogatstvo strmoglave raste. Sam Hussein je ostao poprilično skroman, ali zato su njegova djeca iznimno popularna na društvenim mrežama. 

>>> Cijeli tekst pročitajte u tjedniku Express, koji je od petka na svim kioscima.

Komentari (324)
  • Pa kog drugog HDZ moze dovest nego korumpiranog milijardera

    14. 7. 2017,   07:06
  • Svaki komentar je suvišan . Ovo je početak kraja nekada naše države i mogu samo reći da mi se plače.

    14. 7. 2017,   07:40
  • Poznato je da smo oduvijek bili konjušari i ginuli na frontama za tuđe interese.Povijest se ponavlja.Čeka nas blagostanje.Vjerodostojno!

    14. 7. 2017,   08:57