Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Osuda nasilja Vlade jednaka je kvaliteti dvoslojnog wc papira'

None Foto: Jurica Galoic/PIXSELL 2

Ne krene li država u obračun s nasilnicima Ostojić je upozorio da je samo pitanje danja kad će se neki iz sabornice ili njihova djeca biti žrtve. Pitanje je tko će ih onda braniti, kazao je SDP-ovac.

Huliganski napad na sezonske radnike u Supetru, ali i ostali primjeri nasilja u Hrvatskoj tema je o kojoj su saborski zastupnici govorili u Sabor, a Ranko Ostojić (SDP) ističe: 

- Kad čujete osudu takvih događaja od Vlade, premijera, ministra unutarnjih poslova i pravosuđa, ta osuda je jednaka kvaliteti dvoslojnog wc papira. Jedna je priča za van, a jedna za njih - poručio je SDP-ovac. 

Naveo je kako umjesto države, ruku napadnutima pružaju građani. Podsjetio je da u Saboru sjede roditelji pripadnika pojedinih skupina, kojeg su prebili mladića iz Vinkovaca, slijep. 

Zagreb: Sabor 12. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu zakona o Pravosudnoj akademiji | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Ovdje krvno zrnce nije bitno. Pitanje je osude nasilja i treba se ugledati na gradonačelnicu Supetra. Imamo sustav u kojem je nažalost naselje svakodnevica i ne poduzima se ništa. Država treba krenuti u obračun s onima, koji su spremni ozlijediti drugoga samo zato što im se ne sviđa ili nije iste nacionalnost. Ako je ovo prihvatljivo Saboru i vlastima onda nam mora biti jasno što će se u budućnosti događati sve do i vi ne dođete na red. Pitanje je dana kad će se neki odavde ili vaša djeca biti žrtve, a  pitanje je tko će ih onda braniti - upozorio je Ostojić. 

Naveo je kako će zbog nasilja, ako se nešto ne učini, najskuplju cijenu platiti Hrvatska odnosno hoće li biti prepoznata po nasilju ili kao mirna i sigurna turistička zemlja. 

Milorad Pupovac (SDSS) naveo je da je sve škole završio u Hrvatskoj, a niti u jednoj ga nitko nije učio da ikoga mrzi. 

Zagreb: Sjednica nastavljena raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Nisam čuo poduku da bi i jedna grupa trebala biti predmet mržnje i ni jednom nitko nije došao i rekao svake godine ćete odlaziti u Jasenovac da vidite kakav se zločin tamo dogodio. Ni danas ne živim s trunkom mržnje, ali živim u zemlji mržnje i nasilja, motiviranog etničkom mržnjom - kazao je. 

Naveo kako se danas krivi djecu koja posežu za nasiljem, ali i napominje:

- Nisu krivi oni, krivi smo mi. Krivi su oni koji su na mjestu predsjednika Republike i slušaju kako se viče "Ubij, ubij Srbina" i kažu nismo čuli. Ili oni koji kažu da je pjevanje "Za dom spremni" stanovitog pjevača domoljublje, a njegov menadžer mene proglašava četnikom. Ne, nisam ja četnik. Pripadam klubu onih koji su ratni zločinci zato što se godinama bore za mir, toleranciju i protiv mržnje - poručio je Pupovac.  

Hrvoje Zekanović (Hrast) prozvao je Pupovca da je on jedini koji širi mržnju, a za Vojislava Vojislava Stanimirovića ustvrdio je da je bio obični okupator kao gradonačelnik Vukovara. Prozvao je i Pupovca za relativiziranje Domovinskog rata. Zekanović je upitao zašto se toliko bruji o incidentu u Supetru dok se ostali slučajevi nasilja zanemaruju. Naveo je kako osuđuje sve oblike nasilja, ali je i poručio:

Zagreb: Sabor sjednicu nastavio raspravom o vodama | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Sotonizira se jedna navijačka skupina, a navijači su oni koji su u Zagrebu rekli ne Arkanu i Velikoj Srbiji. Jesu li krivi što obilježavaju pad Vukovara i jedini u Hrvatskoj pjevaju domoljubne pjesme. Možda su upravo zbog toga krivi. Da nema navijača domoljubne pjesme se ne bi nigdje pjevale nažalost nigdje u Hrvatskoj. Nitko ne govori o ostalom nasilju, ali ćemo govoriti o jednom slomljenom nosu tisuću godina. Dosta je. Dosta je Milorada Pupovca i njegovog načina iznošenje jedne loše politike ovdje u Saboru. Hrvatska nije zemlja mržnje - kazao je Zekanović. 

Branko Bačić (HDZ) kazao je kako njegova stranka najoštrije osuđuje huliganstvo usmjereno prema Srbima te poručuje da takav postupak treba biti najoštrije procesuiran.  

Zagreb: Sabor raspravljao o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Moramo se zapitati da li mi u Saboru pridonosimo da se naše verbalno nasilje u Saboru prenese na ulice i postaje fizičko nasilje. Moramo i mi u Saboru, pa i kada kolega Pupovac nastupa, voditi računa da ne pridonosimo tome - izjavio je Bačić.

Mrsić optužio HDZ za novo uhljebljivanje u Institutu za vode

Saborski zastupnik Demokrata Mirando Mrsić kritizirao je u srijedu u Saboru novi zakon o vodama ustvrdivši kako se njime osniva još jedan "fantomski institut u cilju uhljebljivanja HDZ-ovaca" što je HDZ-ov Branko Bačić demantirao navodeći kako je taj institut nastao prije 10 godina.

- Nakon što je Vlada na čelo inspektorata fino uhljebila Andriju Mikulića pitanje je tko je sljedeći? Hoće li Plenković u ratu u HDZ-u smiriti nekog od svojih izazivača, preko grbače Hrvatskih voda? Tko se od sadašnjih politikanata uhljeba na grbači hrvatskog naroda i ruševinama Hrvatske vodoprivrede vidi na čelu tog fantomskog izmišljenog instituta - upitao je Mrsić tijekom slobodnog iznošenja stajališta.

Tvrdi da se novim zakonom o vodama "ispod radara" osniva novi Institut za vode čiji će jedini komitet biti Hrvatske vode, a da se o tome uopće nije raspravilo nacionalno vijeće za vode, najviše tijelo koje odlučuje o vodno-gospodarskim pitanjima.

"Što skrivate? Za koga se osniva ovaj institut? Kako se to uklapa u zaključak Vlade o smanjenju broja instituta i agencija", upitao je Mrsić vladajuće.

"Majstorska HDZ-ova radionica uhljebljivanja i trošenja javnog novca dolazi do vrhunca”, ustvrdio je Mrsić.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić demantirao je da se osniva Institut za vode radi uhljebljivanja HDZ-ovaca.

Podsjetio je da je on u hrvatski pravni i zakonodavni sustav uveden 2009. godine, dakle prije punih 10 godina i da taj institut nije nikakva izmišljotina ove Vlade niti je nastao kao potreba za bilo čijim zapošljavanjem.

Podsjetio je i da je Vlada ukinula 54 različite agencije, zavoda i instituta. "Da je nama u HDZ-u bilo do uhljebljivanja, onda bi vjerojatno zadržali te agencije i tamo bi bilo dovoljno mjesta za uhljebljivanje”, konstatirao je Bačić.

Mostov zastupnik Miro Bulj u slobodnom iznošenju stajališta upozorio je na "tihu" privatizaciju hrvatskih izvora pitke vode, spomenuvši davanje u koncesiju Jamnice, Lipika, izvora Sv. Roka i Cetine. "Voda je javno dobro, a u ovome trenutku ona postaje dobro samo pojedinaca, ona ne smije biti dobro pojedinaca i ona ne smije biti komercijalno dobro", naglasio je Bulj.

Kao pozitivan primjer naveo je Sloveniju koja je Ustavom zaštitila pitke vode te najavio u ime Kluba Mosta prikupljanje potpisa za izmjenu Ustava kako bi se pitka voda zaštitila i u Hrvatskoj.

Komentari (87)
  • Upravo tako. Hrvatska politika je mlaka slana voda. Bez konkretnog stava, puta, cilja, odgovornosti i bez potrebne represije.

    12. 6. 2019,   10:39
  • Ljudi dajte si pameti... Nema ustaša , četnika ili partizana... Svaki političar gleda svoj interes a vi se tamanite i vrijeđajte kojekakvim pridjevima dok oni debljaju konto u banci ili koju nekretninu više... Imali ste skori primjer u saboru kako se fajtaju za fotelje...

    12. 6. 2019,   11:17
  • Evo sto ti je politike prebijes srbe, rome, lgbt odma priopcenje predsjednice, premijera bla,bla,bla...prebijes dalmatince, purgere, hercegovce nikom nista... nasilje je nasilje zar ne dragi politicari? Ali mi smo hrvati nama je bitno misljenje drugih a to sto se grizemo medjusobno nema veze politicarima to i pase jer njih nitko ne dira...pljuc

    12. 6. 2019,   11:13