Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Osudili baletana: Direktora su zalili kiselinom i teško ozlijedili

None Foto: Reuters 5

Rusija: Filin je zadobio teške ozljede na licu nakon što ga je napao maskirani čovjek 17. siječnja ove godine te je gotovo potpuno oslijepio. Napali su ga kiselinom

Plesač baleta Pavel Dmitrichenko iz Moskve i još dva čovjeka osuđena su u utorak zbog napada kiselinom na direktora baletne tvrtke. Baletan Pavel Dmitrichenko (29) i dvojica muškaraca optužena su da su namjerno nanijeli ozlijede Sergeiju Filinu, javlja Daily Mail.

Baletanu šest, izvršitelju 10, a vozaču četiri godine zatvora

Dmitrichenko je osuđen na šest godina zatvora zbog naručivanja napada, iako su tužitelji tražili devet godina. Izvršitelj napada Yurij Zarutsky dobio je deset godina, a vozač Andrei Lipatov četiri godine zatvora.

Kiselinu je bacio Yurij Zarutsky, ali Dmitrichenko to nije naredio

Filin je zadobio teške ozljede na licu nakon što ga je napao maskirani čovjek 17. siječnja ove godine te je gotovo potpuno oslijepio. Na njega je bacio staklenku punu kiseline, a otkrilo se kako se radi Yuriju Zarutskyju. Istraga je pokazala kako mu je Dmitrichenko rekao da pretuče muškarca, ali ne i da na njega baci kiselinu.

Zarutsky je priznao na sudu da je njegova ideja bila bacanje kiseline, i da mu baletan to nije naredio unatoč tomu što je isplanirao napad. Treći optuženi je Andrei Lipatov, muškarac koji je napadača vozio na mjesto zločina.

Nakon napada u javnost su izašli detalji svađe iza kulisa u kazalištu te je narušen i ugled jednog od najcjenjenijih kazališta u Rusiji. 

Filin već bio na 23 operacije: Nikome ne opraštam za ovo

Filin je na sudu rekao kako ne oprašta nikome za sve što su mu napravili. Istaknuo je i kako je baletan prije napada širio laži o njemu i govorio ljudima da ima seksualne odnose s baletanima iz svoje grupe. Na sudu je tražio i odštetu zbog napada. Objasnio je kako je on osoba koja stvara ili uništava karijeru većine umjetnika u tom kazalištu, ali protiv Pavela nikada ništa nije imao. Dodao je kako je on uvijek dobro radio, ali je oduvijek imao nešto protiv Filinovih odluka.

Filin je od napada do danas bio na 23 operacije lica i očiju, a ima ih još nekoliko u planu. Liječnici nisu sigurni hoće li mu uspjeti spasiti vid.

Komentari (37)
  • Ja sam čitala na ostalim portalima da je čovjek koji ga je zalio kiselinom dobio 9g zatvora. Nije mi jasno tko od vas općenito lažova više laže ???

    3. 12. 2013,   14:09
  • Jednostavno poremćeni umovi koji bi trebali biti nježne,umjetničke duše,plesat i gledat balet,kulturni ljudi,a ne manijaci

    3. 12. 2013,   14:10
  • pazi ti baletana.. pa ovi "čudni" su pravi agresivci..

    3. 12. 2013,   13:39