Obavijesti

News

Komentari 3

Osudili četvoricu, ali ubojstvo ovog dječaka i dalje je misterij

Osudili četvoricu, ali ubojstvo ovog dječaka i dalje je misterij
1

19. rujna 1978. malog je Carla od 14. rođendana dijelilo tek nekoliko mjeseci. Želio je samo zaraditi koju funtu za obitelj, a na kraju je postao žrtva u slučaju koji je i dalje misterij...

VIDEO

Carl Bridgewater je od malih nogu radio kao dostavljač novina u Staffordshireu, u Engleskoj. Marljivi 13-godišnjak bio je omiljen u cijeloj okolici, posebno među starijim ljudima koji bi s njim svako jutro progovorili rečenicu ili dvije. Često bi mu nudili čaj i kekse, ali on je rijetko pristajao. Rokovi su ipak - rokovi. 

I tog kobnog 19. rujna 1978. Carl se probudio ranije od svih vršnjaka kako bi svim pretplatnicima dostavio novine. Kada je došao do 'Yew Tree' farme, naišao je na širom otvorena vrata. S obzirom da je poznavao vlasnike, znatiželjno je ušao u kuću. Tamo je, nažalost, dočekao svoju mračnu sudbinu. 

Dječak je naime u kuću ušao u trenutku kada ju je pljačkalo nekoliko muškarca. Uhvatili su ga, odveli u dnevnu sobu, a jedan od njih mu je na čelo prislonio sačmaricu i okinuo. Danas, 40 godina kasnije cijeli je slučaj i dalje misterij unatoč čak četiri osuđena krivca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osumnjičena četvorka

Nešto kasnije, krajem studneog 1978. godine James Robinson, Michael Hickey i neidentificirani treći čovjek opljačkali su supermarket u Birminghamu. Šest dana kasnije, Robinson i braća Michael i Vincent Hickey opljačkali su stariji bračni par u Romsleyju blizu Halesowena. 

Nakon što je uhićen za nekoliko sličnih pljački, Patrick Molloy policiji je priznao da je sudjelovao u pljački koju je prekinuo mali dostavljač novina. Rekao im je kako je bio na katu kuće kad je začuo pucanj. nekoliko dana kasnije policija je uhitila i Jamesa Robinsona i braću Hickey. 

Sva trojica negirali su da su ubili Carla Bridgewatera, ali ih je sud ipak osudio početkom studenog 1979. godine. James Robinson (45) i Vincent Hickey (25) osuđeni su na doživotne zatvorske kazne, a Michael Hickey (18) zatvoren je 'na neodređeni rok'. Patrick Molloy je osuđen na 12 godina, a umro je u zatvoru dvije godine kasnije. 

(Ne)uspjela žalba

Četvorka se s osudama, naravno, nije mogla pomiriti. Žalili su se iz godine u godinu i napokon uspjeli 1997. godine. Prizivni sud tada je utvrdio da suđenje nije bilo pošteno i da je policija lažirala dio dokaza s namjerom da Malloya smjeste iza rešetaka. Zbog priznanja koja je u međuvremenu dao Vincent Hickey još uvijek živi trojac tada ipak nije oslobođen, a James Robinson umro je u zatvoru 2007. godine. 

Bert Spencer

I dok je osuđena četvorka koja je u međuvremnu nazvana 'Bridgewater četvorka' ležala u zatvoru, mediji su spekulirali da bi pravi ubojica zapravo mogao biti Hubert Spencer. Tada 38-godišnjeg vozača Hitne pomoći policija jest istraživala nakon samog ubojstva i to zbog činjenice da je živio samo pet kuća dalje od kuće u kojoj je odrastao ubijeni dječak i da je posjedovao sačmaricu kakvom je ubijen Carl. Povrh svega toga, on je vozio plavi Vauxhall Vivu, automobil kakav je viđen blizu farme za vrijeme ubojstva. 

Nakon što je sud osudio 'Bridgewater četvorku', Spencer više nije bio zanimljiv policiji. No, samo nekoliko mjeseci kasnije, on je na obližnoj farmi sačmaricom ubio 70-godišnjeg Huberta Wilkesa koji je pronađen u naslonjaču, baš kao i mali Carl. Osuđen je na doživotnu kaznu, a pomilovan je 1995. godine nakon 15 godina u zatvoru. 

Novi dokazi i dokumentarac

Cijeli je pak slučaj nedavno opet aktualiziran, nakon što je Channel 4 prošloga mjeseca objavio dokumentarac 'Intervju s ubojicom'. U njemu je za potrebe knjige Simona W. Goldinga kriminalist David Wilson punih 20 sati intervjuirao Spencera. Dokumentarac je podigao dosta prašine jer je iznjedrio neka prije neizrečena i nova sjedočanstva. Tako je Spencerova kći priznala da je moguće da je njen otac kobnoga dana bio na Yew Tree farmi, a tajnica (i osobna prijateljica) koja je prije branila Spencera sada je priznala da je moguće da je Spencer na određeno vrijeme toga dana napustio radno mjesto. 

Na samom kraju dokumentarca prikazan je i razgovor s tadašnjom Spencerovom suprugom koja prije nije istupala u javnosti i koja je uvjerena da je Spencer ubio malog dostavljača novina. Ona se naime prisjetila da se Spencer dan nakon ubojstva 'riješio' sačmarice te da je na dan ubojstva panično i sam prao odijelo što se inače nije događalo, piše Daily Mail.  

Prije nego je dokumentarac završio Spencerovom tvrdnjom da je nevin, kriminalist Wilson pokazao mu je rezultate 'P-scan' testiranja koje ga je prokazalo kao psihopata i manipulativnu osobu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS