Obavijesti

News

Komentari 10

Otac Melanije Trump bio je pod istragom Udbe zbog šverca...

Otac Melanije Trump bio je pod istragom Udbe zbog šverca...

Nakon što je istražio arhivu Udbe, biograf i političar Igor Omerza, koji je napisao biografiju Melanie Trump, došao do novog otkrića. Njezin otac ogriješio se o Kazneni zakon SFRJ..

VIDEO

Međunarodni dan nestalih osoba posvećujemo svim nestalima u Domovinskom ratu. Još se traga za 1940 ljudi. Ovo su njihove priče... 

Bivši dogradonačelnik Ljubljane, povjesničar Igor Omerza istraživao je Udbinu arhivu, a među stotinama tisuća imena pronašao je ime Viktora Knavsa, oca prve dame SAD-a koji je zajedno sa suprugom Amelijom prije 20 dana službeno dobio američko državljanstvo.

Online baza podataka sadrži arhivu SFRJ. Naletjevši na ime Knavs provjerio je i druge podatke. Spomenuti je rođen na isti dan kad i otac Melanie Trump, a podudarala su se i imena njegovih roditelja, kao i mjesto rođenja. 

Melanijini roditelji su postali građani SAD-a: 'Zahvalni su'
Melanijini roditelji su postali građani SAD-a: 'Zahvalni su'

Uz njegovo ime je stajala opaska da je registriran u kaznenoj evidenciji. Navedeno je da se ogriješio o Kazneni zakon SFRJ po članku 226. i 235. 
No, nije bilo naznake je li bilo istrage i je li osuđen.  

Šverc i utaja poreza

Prema kopiji Kaznenog zakona iz 1970., članak 226. odnosio se na nabavu, prodaju ili proizvodnju robe bez izričitog dopuštenja SFRJ. Kazne su iznosile do osam godina zatvora za nekoga tko je organizirao takvu trgovinu. Članak 235 uključivao je utaju poreza, s maksimalnom kaznom od 10 godina zatvora ovisno o iznosu novca koji je bio predmet kaznenog djela. 

No, budući da nema drugih specifičnosti, upitno je koliko su te optužbe bile stvarne, budući da ga se teretilo prije više od 40 godina, pa se mora uzeti u obzir i da je riječ o politički montiranom procesu, te aktu policijske države.

Trumps Arrive from Bedminster, NJ

Slučaj Viktora Knavsa tim je zanimljiviji jer se upravo u SAD-u uskraćuje stalni boravak i državljanstvo svakome tko ima bilo kakav dosje.  

David Leopold, odvjetnik za imigracijske postupke, koji je nekada vodio američku Udrugu imigracijskih odvjetnika, izjavio je za Daily Beast da je evidencija o poreznim prijevarama - ako postoji protiv Knavsa - mogla biti razlog da mu se ne izda zelena karta, a sad bi mogla biti i osnova za njezin opoziv.

U Sloveniji pak, odvjetnici Viktora Knavsa rekli su da unatoč tajnim policijskim dosjeima nikada nije bio osuđen, optužen, niti su ga ikad istraživali zbog utaje poreza, ali su priznali da je Knavs bio saslušan zbog krijumčarenja.

Leopold je rekao da bi se Knavsu uskratila zelena karta, trebalo bi dokazati da je kršio zakon 'moralno upitnom radnjom', a kako kaže, utaja poreza ponekad se uklapa u tu kategoriju.  Knavsov odvjetnik za imigraciju, Michael Wildes, kojeg zovu i 'odvjetnikom  slavnih', rekao je:  

"Prijava gospodina Knavsa za državljanstvo u SAD-u je pravilno izvršena i pravilno prosuđena, sukladno Zakonu o imigraciji i državljanstvu. Njegov postupak naturalizacije nije bio drugačiji od bilo koje druge osobe koja je tražila državljanstvo u ovoj zemlji." Portal Daily Beast, koji je donio ovu vijest, poslao je nekoliko dodatnih pitanja i Michaelu Wildesu, odvjetniku Viktora Knavsa, kao i u Ured prve dame Melanie Knavs Trump.  

 1. O kakvim je optužnicama točno riječ, ukoliko ih je bilo?  

2. Jesu li riješene, i ako jesu, kako? 

3. Jesu li ih spomenuli u Knavsovom zahtjevu za prebivalištem i državljanstvom u SAD-u? 

4. Ako ne, zašto ne? Wildes nije odgovorio ni na jedno pitanje, nego je zatražio "dokaz" da je Viktor Knavs u dosjeu Udbe, te da je riječ o istoj osobi.

Wildes nije odgovorio ni na jedno pitanje, nego je zatražio "dokaz" da je Viktor Knavs u dosjeu Udbe, te da je riječ o istoj osobi.

Portal koji je otkrio priču dalje piše da je Udba u Jugoslaviji bila slična Stasiju u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj. I Udba je, poput Stasija prisluškivala telefonske razgovore, pratila svakodnevne aktivnosti svojih građana, razarala prijateljstva i obitelji. 

Nema zapisa je li optužen ili osuđen

"Otac Melanie Trump zaveden je pod brojem # 421269", rekao je Omerza, pokazujući jedan tajni dokument na kojem piše samo nekoliko redaka.  Datoteka pokazuje da je rođen 23. studenog 1941. godine, uključujući osobne podatke: mjesto rođenja, imena roditelja, njegov spol, bračni status i kućnu adresu i svi podaci odgovaraju Melanijinom ocu Viktoru Knavsu. 

Njegovo zanimanje opisano je kao 'trgovački putnik', a glavna djelatnost - automobili i automobilski dijelovi. Datum kad je kreiran dokument je iz 1976., kad je Melaniji bilo samo šest godina.  Kada je Omerza iskopao slovenske arhive, nije otkrio nikakav zapis koji je pokazao da je Viktor Knavs optužen ili osuđen. Omerzu je zanimalo kako mu je to uspjelo budući da je bila riječ o gospodarskom kriminalu.  Jedno od mogućih objašnjenja je da je Udba na taj način na njega izvršila pritisak.  Da bi se došlo do dokumenata vezanih uz Melanijinog oca potrebno je dešifrirati puno brojeva i kratica, što je neupućenima gotovo nemoguće.  

Ali Omerzi, bivšem gradonačelniku Ljubljane i članu slovenskog Parlamenta, koji je objavio devet knjiga o suradnicima Udbe, informatorima, otmičarima, istražiteljima, ubojicama i njihovim žrtvama, to nije bio problem.  

Luksuzan život u komunističkoj Sloveniji

Melania, njezina sestra i roditelji živjeli su u Sevnici, malom slovenskom gradu na rijeci Savi, s oko 5000 stanovnika. Njena majka, Amalija Ulcnik, provela je skoro tri desetljeća radeći u lokalnoj tekstilnoj tvornici na odjelu dječje odjeće. Knavsi su navodno imali život na kojem su im drugi mogli pozavidjeti.  

Susjedi s kojima su razgovarali novinari Daily Beasta' sjećaju se da su Melanijini često putovali u Francusku, Italiju, Austriju i Njemačku, donoseći razne stvari koje su si drugi u susjedstvu teško mogli priuštiti, ali autor teksta napominje da trenutačno nema dokaza da su sve to ilegalno stekli.

Viktor Knavs najprije je radio kao vozač u tekstilnoj tvornici 'Jutranjka', popravljao je automobile, a na kraju se počeo baviti i prodajom automobila i automobilskih dijelova, koje je uvozio iz inozemstva.   U tom je smislu Melanija otac, doslovno, bio prodavač polovnih automobila i mopeda. Čak i u komunističkim vremenima, kad je malo ljudi bilo u stanju priuštiti se bilo kakav automobil, a oni koji su si to mogli priuštiti, morali su čekati godinama da dobiju svoje vozilo, Knavs je bio ponosni vlasnik Mercedesa.  

"Njegova supruga i kćeri nosile su lijepu odjeću koju bi Melanijinam mama šivala nakon radnog vremena. Viktor je vozio Mercedes, a obitelj je provodila godišnje odmore u inozemstvu, pa me ne čudi da je Udba istraživala Knavsove", govori Polona Košak, 68-godišnja kućanica iz Knavsovog susjedstva. Ona, kao i većina njezinih vršnjaka ima živo sjećanje na metode tajne policije:

"Sjećam se kako su se moji roditelji, intelektualci, bojali Udbe, koja je pratila ljude koji bi puno putovali, pretvarajući ih u informatore ili suradnike."  Udbine datoteke identificiraju informatore i suradnike. Knavs nije među njima. 

Urednik lokalnog časopisa 'Suzy' izjavio je kako ne može razgovarati s novinarima 'Daily Beasta' jer mu je to zabranjeno sudskom presudom.  Slovenci ne sumnjaju da Knavs ima dosje, ali to stavljaju u kontekst vremena.  

"Za mene je Viktor Knavs predstavnik starog doba koje s modernom Slovenijom nema nikakve veze, malom zemljom u kojoj svi znaju sve jedni o drugima", kaže urednik časopisa Dejan David Kemperl.  

Omerza je najavio da će nastaviti sa svojom istragom: "Kopat ćemo i izvještavati sve dok ne saznamo cijelu istinu!"

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.