Obavijesti

News

Komentari 229

'Ispitat će svjedoke i mora se utvrditi očevo psihičko stanje'

'Ispitat će svjedoke i mora se utvrditi očevo psihičko stanje'
7

Glasnogovornik županijskoga državnog odvjetništva, kazao je da se tražio istražni zatvor za 54-godišnjaka zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i zbog težine počinjenog djela

VIDEO

>>> Zadnje informacije...

15.25 - Josipu Rođaku (54), ocu koji je djecu bacio s balkona određen je 30-dnevni istražni zatvor, potvrdio je Hrvoje Visković, istražni sudac Županijskog suda u Zadru, kojem je dodijeljen ovaj predmet. 

Pogledajte video

Duško Berović, glasnogovornik županijskoga državnog odvjetništva, kazao je da se tražio istražni zatvor za 54-godišnjaka zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i zbog težine počinjenog djela.

- Ispitat će se svjedoci i provesti vještačenje, primarno psihijatrijsko vještačenje u Zagrebu, kako bi se utvrdilo psihičko stanje osumnjičenog prije kaznenog djela, a kako bi se znalo je li bio ubrojiv odnosno je li znao što je radio - kazao je Berović.

Kaže da su 54-godišnjaku uzeli krv i urin, ali da nalazi nisu poznati.

12.40 - Josip Rođak (54), muškarac koji je svoje četvero djece bacio s balkona u Pagu, priveden je na Općinski sud u Zadru. Sudac istrage odlučit će o istražnom zatvoru.  Rođaka je ujutro saslušao državni odvjetnik, a doznajemo da se branio šutnjom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:57

12.21 Predsjednik Vlade rekao je o tome svoj stav, nema u ovim događajima političke odgovornosti ministrice Murganić. Vrlo je promptno otputovala u Zadar i ispitala sve okolnosti. Podržavam je u radu, to ministarstvo sjajno radi svoj posao i ona ima našu punu podršku - poručio je Branko Bačić (HDZ).

12.18 Osobnu ne, ali politička odgovornost uvijek postoji, jer očito dio naših institucija pa i institucija u socijalnoj skrbi ne funkcionira na pravi način. Vidjeli ste reakciju ministrice, za koju vjerujem da je bila iskrena nakon strašnog čina oca. Vidjet ćemo, razgovarat ćemo o tome na koalicijskom sastanku. Ne može ministar djelovati u svakom centru za socijalnu skrb, ali postoji uvijek politička odgovornost, smatra Darinko Kosor (HSLS).

'Djevojčica je u teškom stanju i spojena na aparate za disanje'

12.01 Liječnici su na konferenciji za novinare u KBC Zagreb otkrili stanje teško ozlijeđene djevojčice (7) iz Zadra

- Tijekom noći bili smo stalno u kontaktu s dežurnim osobljem, a skrb o djevojčici je preuzeo primarijus Milivoj Novak. Djevojčica je politraumatizirana, prebačena je iz Zadra u Kliniku za pedijatriju na Jedinicu intenzivnog liječenja djece, taj odjel pruža najveće šanse da se tom djetetu pomogne i da bude dobro koliko je to moguće. Sadašnje stanje je ozbiljno, ali stabilno - kazao je ravnatelj KBC-a  Zagreb  Ante Ćorušić.

- Moram reći kako je cijeli lanac zbrinjavanja djevojčice išao na najbolji mogući način i to je primjer kako se dijete mora i može zbrinuti, od prvog do zadnjeg zbrinjavanja. Djevojčica je zadnjih 14 sati stabilno i s time smo jako zadovoljni. Detalje kliničke slike ne bih iznosio, ali možemo reći da je ozljeda glave najgora ozljeda koju je zadobila. Ne bih sada o širini izljeva u glavi i ostalom. Nadam se da danas nećemo imati zahvata na djevojčici. Ono što možemo reći jest da je djevojčica još uvijek kritično i u teškom stanju, nije u induciranoj komi, ali je sedatirana, na aparatima za disanje i reagira na podražaje - rekao je prim.dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i voditelj Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb. 

Kazao je da će kritična faza potrajati još koji dan.

- Ako sve prođe glatko i u redu, ona bi za par dana mogla izaći iz Jedinice intenzivne skrbi. Sasvim sigurno će se trebati raditi i na njezinim ozljedama lica - kazao je Novak. 

Na pitanje hoće li djevojčica imati trajne posljedice, Novak je kazao da se nada da neće, no napominje: 'To je nemoguće sada utvrditi'.

Novak je kazao da se do sada već susretao s ovakvim tipom ozljeda.

- Politrauma se često događaju u prometnim nesrećama i najčešći su uzrok smrti. Ima onih koji su dobro prošli, ali i onih koji nisu - kazao je Novak.

Nije htio komentirati okolnosti stradavanja djece.

- Toliko su užasno strašne i odvratne da o tome ne želim ni razmišljati - kazao je.

Nije znao dogovoriti na pitanje hoće li majka djevojčice doći u bolnicu, ali je ponovio d aje zbrinuta na najbolji mogući način i da što je prije skinu s aparata za disanje tim bolje.

POGLEDAJTE VIDEO:


 

11.08 Zamjenik ravnatelja govori o stanju operirane curice:

Zadar: Zamjenik ravnatelja govori o stanju operirane curice

Posted by 24sata on Friday, March 1, 2019

10.35 - Teško ozlijeđena djevojčica (7) koju je otac monstrum bacio s balkona kuće na Pagu sada je stabilno i liječnici njezino stanje drže pod kontrolom, doznajemo od prim.dr. Milivoja Novaka, pomoćnika ravnatelja KBC-a Zagreb. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

Dijete je i dalje na aparatima za disanje i prima razne oblike terapije. Krvarenja u mozgu te unutarnja krvarenja ne šire se dalje. Liječnici za sada ne planiraju nikakve zahvate na djevojčici, a trenutno razmatraju što će s njezinim ozljedama lica, odnosno, slomljenim kostima na licu.

Ozlijeđena 8-godišnjakinja operirana u Zadru: Stabilizirali smo joj kosti lica

10.18 - Dobre vijesti došle su iz zadarske Opće bolnice o zdravlju 8-godišnje djevojčice koja je stradala na Pagu. Operacija koja je započela jutros u 8 sati i trajala do 9.20 sati, dobro je prošla i djevojčica se sada oporavlja.

- Ova operacija bila je neophodna kako bi se stabilizirale kosti lica djevojčice. Odradili su je naš anesteziolog i maksilofacijalni tim - kazao nam je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

S olakšanjem u glasu istaknuo je i kako je dvoje mlađih mališana u redu te kako je svo troje djece u zadarskoj bolnici stabilno. 

'Nemoguće je da se vodio postupak samo zbog jednog djeteta'

10.00 - Štefica Karačić, predsjednica udruge socijalnih radnika i šefica inspekcije koja provodi stručni nadzor nad zadarskim Centrom za socijalnu skrb obavila uvodni razgovor s ravnateljicom, a u pravi nadzor tek kreću.

- Uvidom u spise želimo provjeriti je li se postupalo u skladu s propisima i je li se adekvatno reagiralo na rizike i tko je sve bio uključen u rad s ovom obitelji. Kakav će biti ishod, to ćemo vidjeti. Sama je situacija šokantna i teško je prihvatiti da se nešto takvo dogodilo - rekla je za N1.

Što se tiče mogućih propusta, oni će se sankcionirati prema propisima Komore. 

Vidjela sam teške situacije, ali ovo me dotuklo. Ovako težak slučaj nisam vidjela.

Na pitanje je li obitelj s Paga u sustavu bila samo zbog starije kćeri koja nije živjela s njima, Karačić kaže kako takav scenarij nije vjerojatan.

- Nisam vidjela predmet i ne mogu tvrditi da je to zbog nečega. Ali, poznavajući procedure, nemoguće je očekivati da se vodio postupak samo zbog jednog djeteta - zaključila je Karačić. 

Najstarija kći Katice Rođak:  Šamari i uvrede bili su svakodnevica

9.10 - Najstarija kći (18) Katice Rođak nalazi se u Domu za nezbrinutu djecu u Rijeci. S neopisivom tugom dočekala je vijest o svom bratu i sestrama koje je otac bacio s balkona obiteljske kuće na Pagu. Oni koji su upućeni tvrde kako je djevojka naslućivala loš ishod jer da 'dok je bila u kući, šamari i uvrede su bili svakodnevica', piše Jutarnji list.

'Ako je otac neubrojiv, onda ne može odgovarati za ovo'

9.00 Ako se utvrdi da je otac neubrojiv, onda postupak ide u drugom pravcu, onda će se utvrditi da on kao neubrojiva osoba ne može odgovarati za to, te će se ići ka tome da ga se smjesti u odgovarajuću ustanovu, no to treba pričekati. Ovo je događaj koji svakog roditelja i normalnog čovjeka tjera u očaj. U sudskom procesu je maksimalna kazna za ovo kazneno djelo je 40 godina. Mi nemamo sustav Engleske ili Amerike gdje se može izreći 'spojena' kazna od 200 godina, kod nas je predviđena maksimalna kazna od 40 godina, rekao je sudac Vrhovnog Damir Kontrec za N1.

Monstrum se branio šutnjom: Čeka se odluka o pritvoru

8.50 Josipa Rođaka (54) saslušao je državni odvjetnik. Dobio je branitelja po službenoj dužnosti, a doznajemo da se branio šutnjom. Tijekom prijepodneva sudac istrage će odlučivati o istražnom zatvoru.

Liječnik iz Zadra: Nikada ovako nešto nismo vidjeli

8.30 - Dr. Edij Karuc s odjela intenzivnog liječenja Opće bolnice Zadar, koji je primio ozlijeđenu djecu, kazao je za Novu TV da nikada nije vidio ništa slično.

- Na moju i našu sreću, nikada ništa slično nismo vidjeli. Anesteziolog sam već 20 godina, a ovako nešto nismo vidjeli. Nema gore stvari nego kad vam hitna medicinska pomoć dovede takav jedan smotuljak sav krvav, koji čak od teških trauma i ne plače. Ali moram reći da smo doista to vrhunski obradili. Ovim putem se zahvaljujem svim mojim djelatnicima koji su stvarno napravili pravi posao - kazao je.

'Tijekom noći stanje djevojčice nije se pogoršalo'

8.12 Tijekom noći stanje teško ozlijeđene sedmogodišnje djevojčice nije se pogoršalo, rekao je za N1 zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak. 

Pokretanje videa...

00:26

7.30 Josip Rođak (54) je u četvrtak ujutro svoje četvero djece bacio s balkona na Pagu i dvoje teško ozlijedio. U četvrtak navečer su ga priveli u zadarsku policiju. U petak ujutro će ga odvesti u Županijsko državno odvjetništvo na ispitivanje. 


Rođak je djecu koja su još spavala donio na rub balkona i bacio s visine od pet metara. 

U Zadru priveli monstruma koji je bacio svoju djecu s balkona
U Zadru priveli monstruma koji je bacio svoju djecu s balkona

Dvije djevojčice stare 7 i 8 godina su teško ozlijeđene. Drugo dvoje djece, dječak od 3 i djevojčica od 5 godina prošli su s lakšim ozljedama, ogrebotinama i nagnječenjima. Kod dječaka je uočen i zrak u prsnoj šupljini, što je kasnije okarakterizirano kao teška ozljeda. 

- Primili smo četvero djece, tri curice i jednog dječaka. Jedna curica je imala lakše tjelesne ozljede, dok je ovo troje imalo teške tjelesne ozljede. Nažalost, jedna djevojčica koja je bila doista teško ozlijeđena, koja ima ozlijede glave, grudnoga koša i trbuha, je upravo sada premještena u KBC Rebro - rekao je dr. Edi Karuc s odjela intenzivne u Općoj bolnici Zadar.

Zbog težine ozljeda, najteže ozlijeđenu djevojčicu sanitetskim vozilom prevezli su Odjel za pedijatrijsku intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Nadam se da će biti dobro

Zamjenik ravnatelja KBC Rebro doktor Milivoj Novak rekao je kako očekuje da će se djevojčica oporaviti, a zasada je najvažnije da joj spase mozak.

- Dijete je kvalitetno zbrinuto i došla je u najboljem mogućem stanju - rekao je i pohvalio kolege iz Zadra. 

- Ona je teško ozlijeđena, ima povrede glave, grudnog koša i trbuha. U ovom trenutku njezino stanje je stabilno, ona je na aparatu za disanje. Nadamo se da će biti sve dobro, ozljede lica će se zbrinjavati sutra jer je sad osnovni problem glava. 

- Ja vjerujem da će biti ona dobro. Iskreno se nadam. U svakoj traumi bitno je sačuvati mozak. Dobiva lijekove da joj se smanji otok mozga i nadamo se da će biti dobro - rekao je Novak i dodao kako će idućih nekoliko dana još biti kritično.

Ocu prijeti 40 godina zatvora

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru objavilo je kako je u četvrtak od 8.20 do 10.15 sati obavljen očevid u Pagu zbog postojanja sumnje da je 54-godišnjak počinio kaznena djela teških ubojstava u pokušaju. Ako se na sudu ocu dokaže krivnja, prijeti mu i do 40 godina zatvora.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 229
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a