Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otišla u ISIL, a sada želi kući: 'Ne daju mi ni novac ni hranu'

None Foto: Twitter

U Siriju je pobjegla prije pet godina kako bi se udala za Mahmouda Abullatifa, mladića iz Melbournea koji se radikalizirao i pridružio ISIL-u. Njen otac kaže da su joj isprali mozak

Žena za koju se vjeruje da je ISIL-ova mlada, koja se iz Melbournea pobjegla boriti u Siriju, želi se vratiti u svoju domovinu. Zehra Duman imala je 19 godina kada je, 2014. godine, otišla iz Australije, a postala je poznata po izjavi da je "žedna australske krvi". 

- Želim se vratiti kući, rekla je žena za koju se vjeruje da je Zuhra u tijekom razgovora s američkim humanitarcem u jednom izbjegličkom kampu u Siriji. 

Iako, kako kaže, shvaća da bi Australci mogli biti ljutiti na nju, smatra da njeno dvoje djece zaslužuje normalno djetinjstvo. 

- Moj dvogodišnji sin i šestomjesečna kći su bolesni iscrpljeni. Nemam novca, ne daju mi ga. Ne daju nam ovdje ni hranu niti nam dopuštaju kontakt s obiteljima, rekla je u video poslanom američkoj TV kući ABC.

'Ona očajnički želi kući'

Danas 24-godišnja Zehra tvrdi i da je još prije dvije godine pokušala pobjeći ISIL-u, ali nije mogla jer nije imala novca, a bojala se i da će ju ubiti ako ju uhvate.

U Siriju je pobjegla prije pet godina kako bi se udala za Mahmouda Abullatifa, mladića iz Melbournea koji se radikalizirao i pridružio ISIL-u. Njen otac kaže da su joj isprali mozak:

- Zaveli su je, a ona se sada očajnički želi vratiti kući, rekao je Davut Duman.

Njen Abullatif poginuo je šest mjeseci nakon njihovog vjenčanja. Djevojka se potom ponovno udala i s novim mužem dobila dvoje djece. I on je nedavno poginuo.

Foto: Twitter/Screenhot

'Ne dopuštamo povratak ekstremistima'

Dok je živjela u kalifatu, bila je navodno aktivna na Twitteru gdje je objavljivala svoje fotografije s oružjem i sa zastavom ISIL-a i pisala statuse poput:

- Amerika i Australija, kako se sada osjećate? Nas pet odrasle smo na vašoj zemlji, a sad smo ovdje i žedni smo vaše krvi. 

Australski premijer Scott Morrison nema sluha za Zehrine pozive upomoć:

- Nećemo Australce izlagati riziku i dopuštati povratak ekstremista s bliskog istoka. Oni se moraju  nositi sa svojom odlukom da napuste zemlju i bore se na strani ekstremista. Ako se želiš vratiti kući, tada se moraš suočiti sa zakonom. Žalosno je što su djeca uključena u cijelu priču.  

Komentari (52)
  • Svaka čast australcima, fascinantno je da sad želi mir i stabilnost za svoju djecu, i sve to traži u zemlji koju je htjela okupati u krvi i čijim stanovnicima je htjela uzeti taj isti mir. Nek žive u nemiru i nesigurnosti kojeg su stvorili.

    14. 3. 2019,   23:09
  • Odluke koje donosimo i postupci koje činimo imaju svoje posljedice, pa tako i tvoje. Što si si skuhala to imaš.

    14. 3. 2019,   23:07
  • Ružno za reći ali oni svoju djecu odgajaju radikalno od malih nogu. Svi kažemo nisu djeca kriva al bojim se da su sad mali radikali koji će izrast u velike. Voljela bi da griješim.

    14. 3. 2019,   23:17