Obavijesti

News

Komentari 28

Otišli bez replike: Najveći su gubitnici Socijaldemokrati. 18 su mandata imali, sad ni jedan

Otišli bez replike: Najveći su gubitnici Socijaldemokrati. 18 su mandata imali, sad ni jedan
6

I tako je bez saborske fotelje ostao estradnjak Davor Dretar Drele, koji je na društvenim mrežama biračima od srca zahvalio za svaki glas, a preferencijalno ih je osvojio 4703...

VIDEO

Mnogi zastupnici 10. saziva borili su se za novi mandat na dužnosti koja uz plaću od minimalno 2000 eura donosi i druge beneficije. No poduža je lista onih koji nisu osvojili novi mandat te ulaze u kategoriju gubitnika ovih parlamentarnih izbora. Među njima su Socijaldemokrati, njih 18, koji su osnovani u jesen 2022. nakon stranačkih obračuna i odluke Peđe Grbina da dio neposlušnih članova izbaci iz SDP-a. Socijaldemokrati su nakon raskola bili brojčano najjači oporbeni klub, ali birači su rekli da za njih više nema mjesta u zakonodavnom predstavničkom tijelu. Od Sabora će se tako, među ostalim oprostiti Davor Bernardić, Davorko Vidović, Nikša Vukas, ali i Domagoj Hajduković.

Dobre plaće, jeftin ručak i beneficije: Ovih smo 151 novih zastupnika birali za sabor...
Dobre plaće, jeftin ručak i beneficije: Ovih smo 151 novih zastupnika birali za sabor...

- Hvala svima koji su izašli na birališta, posebno onima koji su glas dali za Socijaldemokrate. Na žalost, to nije bilo dovoljno da nastavim borbu za Slavoniju i Baranju. Nadam se da će oni koje ste izabrali imati snage i mudrosti za to. Meni je bitno da svakome mogu pogledati u oči, nikome nisam dužan i odlazim čistog obraza jer izbori se mogu izgubiti, ali obraz ne. Vrijeme je za nove izazove. Vidimo se! - poručio je Hajduković na Facebooku.

Zagreb: Izvanredna konferencija Domagoja Hajdukovića

Iako je Domovinski pokret treća politička snaga u zemlji, u trećoj izbornoj jedinici nisu uspjeli pridobiti povjerenje dovoljnog broja birača da osvoje mandat. I tako je bez saborske fotelje ostao estradnjak Davor Dretar Drele, koji je na društvenim mrežama biračima od srca zahvalio za svaki glas, a preferencijalno ih je osvojio 4703.

Milanović ostaje na vlasti, ali plan nije uspio: Odluka da ne podnese ostavku bila je spas
Milanović ostaje na vlasti, ali plan nije uspio: Odluka da ne podnese ostavku bila je spas

Katarina Peović i Karolina Vidović Krišto bile su među najžešćim kritičarima Andreja Plenkovića i vladajućega HDZ-a, ali ni njih više nećemo gledati u saborskim raspravama. Peović je kao razloge zašto joj stranka nije prešla izborni prag u osmoj izbornoj okrivila “buržoaske medije’ ali i “kapitalističke stranke koje kupuju glasove”. Vidović Krišto je utvrdila da su “hrvatski građani bili žrtve masovne krađe glasova”.

- Neću odustati od borbe za uređenu, pravednu i uspješnu Hrvatsku. U povijesnom kontekstu, današnji dan jest kao dan pada Vukovara. No jamčim vam da će uslijediti i Bljesak i Oluja te da ćemo uspostaviti Hrvatsku u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom i gdje nitko neće biti iznad zakona - napisala je među ostalim Vidović Krišto.

Svog predstavnika u Saboru više neće imati ni Reformisti, koji su u prošlom sazivu imali jedan mandat. Izvorno je to bio mandat Radimira Čačića, ali u saborskim klupama mijenjala ga je Natalija Martinčević. I Martinčević i Čačić bili su na listi koalicije Rijeke pravde okupljene oko SDP-a, no mandate nisu uspjeli osvojiti. Martinčević je bila sedma na listi u 3. izbornoj jedinici, a njezin stranački šef Čačić bio je na 13. mjestu u istoj izbornoj jedinici i za ulazak u parlament borio se preferencijalno, ali 6,37 posto preferencijalnih glasova nije bilo dovoljno.

storyeditor/2024-04-18/PXL_281022_96405065.jpg

Jedan od gubitnika izbora je i Bojan Glavašević, bivši nezavisni zastupnik koji se na prošlim izborima kandidirao na listi Možemo!, a ovoga puta na listi Rijeka pravde. Glavašević je osvojio 6,5 posto preferencijalnih glasova. Njegovo ime nalazi se na šestom mjestu liste za Europski parlament, tako da neulazak u Sabor ne znači još i oproštaj od politike. Zbogom saborskim klupama reći će i predstavnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina