Obavijesti

News

Komentari 14

Otišli korak dalje: Ova škola u Švedskoj ukinula je učionice

Otišli korak dalje: Ova škola u Švedskoj ukinula je učionice

REVOLUCIONARNI PRISTUP Prostori za učenje u školama udruge Vittra ispunjeni su namještajem koji potiče zajednički rad, ali i jedinstvene potrebe svakog učenika

VIDEO

Standardizirani, tradicionalni redovi klupa i stolaca ne potiču dječju kreativnost, ali ni timski rad. Zato mnogi stručnjaci savjetuju redizajn školskih prostorija, a švedska udruga za slobodno školovanje Vittra otišla je korak dalje.

U njihovih 26 kampova diljem Švedske školuje se 7900 djece predškolske i osnovnoškolske dobi, a temelj njihova programa je ideja da je obrazovanje cjeloživotni proces. Djeci se pristupa sveobuhvatno, važno ih je naučiti da razvijaju svoje kompetencije i vještine, ali i da shvate kako to mogu raditi cijeli život. U skladu s tim, udruga je prije pet godina predstavila i projekt ukidanja učionica.

Prva takva škola otvorena je 2012. u Stockholmu, a prostor, kako ističu na portalu education.good.is, više izgleda kao Googleov ili Pixarov tehnološki laboratorij nego školska ustanova. Stolove i stolce u potpunosti su izbacili, a standardne učionice zamijenile su takozvane zone za učenje. Koncept se pokazao izuzetno uspješnim, pa su ga brzo primijenili i u ostalim školama, a početkom svibnja organiziran je i posjet za državne službenike i članove švedskih obrazovnih institucija.

- Cilj je poboljšati usvajanje znanja, ali i uvesti što više praktične nastave - ističu na blogu udruge Vittra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posjetitelji su vidjeli posebno dizajnirani namještaj, poput umjetnog ledenjaka, koji može poslužiti i kao veliki ekran, goleme multifunkcionalne fotelje koje potiču zajednički rad i komunikaciju, otoke za odvojeni rad, kao i takozvana sela, prostorije u kojima se odvijaju specifični programi.

Glavni cilj škole je odgajanje vesele i znatiželjne djece, pa su se time vodili i pri osmišljavanju prostora.

- Učenje mora biti zabavno i uzbudljivo. Poticanjem motivacije kod svakog pojedinog djeteta i učenika dodatno ih ohrabrujemo, ali možemo i više tražiti od njih - ističe Iréne Blom, voditeljica za obrazovanje u Vittri.

Škola pritom ne primjenjuje ni standardne oblike podjele i ocjenjivanja učenika - oni se obrazuju u skupinama ovisno o svome stupnju znanja, a ne dobi. To omogućuje široku primjenu raznovrsnih znanja i tehnika učenja.

Iako neke studije pokazuju kako sva djeca nisu sposobna prilagoditi se ovakvom “otvorenom” konceptu jer im je važna koncentracija, red i mir, u Vittri su uspjeli uskladiti potrebu djece za organizacijom i usmjeravanjem, ali istodobno i oslobađanjem njihovih kreativnih potencijala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto