Obavijesti

News

Komentari 96

Dalmacija zametena: Snijeg u Zagori, zabijelili se Brač i Šolta

Dalmacija zametena: Snijeg u Zagori, zabijelili se Brač i Šolta
16

Snježno nevrijeme pogodilo je Imotsku krajinu. Ceste su neprohodne, a dogovorom ravnatelja je otkazana sva nastava u osnovnim školama, srednjim školama u Imotskom te Glazbenoj školi

VIDEO

Zimska ciklona protekle noći premještala se preko Jadrana dalje prema Otrantu. Velik dio Dalmacije prekrio je snježni pokrivač. Jutros je gotovo cijela Dalmatinska zagora osvanula pod debelim snježnim pokrivačem. Najviše snijega palo je u okolici Imotskog i okolici Vrlike gdje snježni pokrivač ponegdje doseže nevjerojatnih pola metra. Ovakve visine snijega nisu se spominjale bilo gdje u službenim upozorenjima, javlja Dalmacija danas.

U Imotskoj krajini snježne pahulje zabijelile su sva mjesta, a najviše snijega je palo u zabiokovskim selima te na Studencima, Aržanu, Cisti i Lovreću. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:06

Zbog snježnog nevremena u srijedu su svi osnovci koji nastavu pohađaju u jedanaest osnovnih i srednjoškolci u četiri srednje imotske škole ostali kod kuće. Odlukom svih ravnatelja nastava se u srijedu ne održava u školama na području Imotske krajine jer velik broj djece zbog neočišćenih lokalnih cesta nije mogao do svojih škola.

Sve ceste čiste se prema prioritetu od državnih, županijskih dok su lokalne ceste zadnje prema prioritetu čišćenja tako da je stanovništvo u brdskim udaljenim mjestima još prometno odsječeni. 

Podsjetimo, za učenike Splitsko-dalmatinske županije je nastava počela u ponedjeljak, tjedan dana ranije nego u ostalim školama u Hrvatskoj. Prema objašnjenju resornog ministarstva ranijim početkom nastave nadoknađuje se onih pet radnih dana, nakon što je školska godina na splitskom području počela tjedan kasnije nego ostalima.

Visina snijega koji je sinoć i noćas pao u Dalmatinskoj zagori ponegdje iznosi i do 40 centimetara. Rano jutros snijeg je prestao padati.

Na najvišem biokovskom vrhu Sv. Juri (1762 m) kako su nam rekli dežurni tehničari visina snijega do jučer bila je nešto više od pola metra. Noćas i jutros ga je napadalo, ali zbog vijavice koja je iznimno jaka ne mogu procijeniti kolika je sada visina snježnog pokrivača.

- Okreće na buru, e, sada ga smeće i prigrće - rekli su nam tehničari slikovito opisujući vremenske uvjete na Biokovu gdje je u srijedu izmjerena temperatura od minus 5,3 stupnja Celzijusovih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

snijeg 00:06

- Palo je dosta snijega sinoć i noćas. Najviše ga ima na području Kamenskog i to 35-40 centimetara. Ima ga dosta prema Vrlici, Vrgorcu, Imotski, Tijarica, Aržano…. Poviše Klisa na Kočinjem brdu ima 10-15 centimetara snijega. Praktično cijela Dalmatinska zagora je pod snijegom. Trideset vozila zimske službe angažirano je na čišćenju i posipanju cesta. Glavni cestovni pravci su prohodni, a postupno će se raditi i na čišćenju i posipanju cesta nižih razina - rekao je Radio Dalmaciju Petar Vuletić, voditelj zimske službe Županijskih cesta Split.

Snijeg zabijelio Dalmaciju: Ima ga u Sinju, Pločama, Solinu...
Snijeg zabijelio Dalmaciju: Ima ga u Sinju, Pločama, Solinu...

Dio Dubrovnika i okolice jutros su osvanuli prekriveni bijelim pokrivačem, a cijela obala točnije srednja i južna Dalmacija na udaru su Sredozemne cikolne koaj se u utorak navečer formirala na području Genovskog zaljeva, piše Dalmacija danas. Zabijelili su se čak i Brač i Šolta.

 
Konavle, Pelješac, Korčula i Neretva probudili su se jutros prekriveni snijegom koji je tijekom noći počeo padati na tim područjima. Nešto mraza jutros se može vidjeti i na brdu poviše Mokošice.

Podsjetimo, zimski uvjeti su proglašeni  na Pelješcu i u Konavlima, a nekoliko centimetara snijega napadalo je i na Dubovu na Korčuli. Kako nam javljaju vozači s terena, policija do Orebića ne pušta vozila bez zimske opreme, a vozila bez zimskih guma isključuju iz prometa. Nekoliko vozača  je već izgubilo nadzor nad vozilom na dijelu Kapetani nadomak Orebića pa se promet odvija otežano.
 
Slična je situacija i na Dubovu, središnjem dijelu otoka Korčule. Promet se odvija otežano, neka su vozila isključena iz prometa budući sa nisu imala opremu za vožnju u zimskim uvjetima.

Proglašeni su zimski uvjeti na cestama u Dalmaciji

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Snijeg povremeno pada u Lici i Dalmaciji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

U Konavlima i na poluotoku Pelješcu pao je snijeg u noći s utorka na srijedu, u srijedu ujutro na Pelješcu su proglašeni zimski uvjeti, no sve su ceste posute i prohodne, izvijestili su iz Županijskog centra 112 i iz "Dubrovnik cesta".

POGLEDAJTE GALERIJU IZ SINJA:

Snijeg zabijelio Sinj Snijeg zabijelio Sinj Snijeg zabijelio Sinj
6
| Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama u Lici i Dalmaciji:

  • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
  • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
  • DC1 Gračac-Knin, Sinj-Klis-Split
  • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
  • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
  • DC39 Šestanovac-Dubci
  • DC42 u mjestu Poljanak
  • DC56 Klis-Konjsko
  • DC58 Boraja-Seget Donji
  • DC60 Brnaze-Trilj-Cista Provo-Imotski-GP Vinjani Donji
  • DC62 Veliki Prolog-Metković
  • DC76 Baško Polje-Zagvozd, Zagvozd Grubine
  • DC115 Gornji Humac-Bol
  • DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo-Mazin-Bruvno
  • DC220 čvor Bisko-Čaporice, Trilj-GP Kamensko
  • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
  • DC512 Makarska-ŽC6199
  • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
  • ŽC5169 Donji Lapac-Bijelo Polje
  • županijske ceste na području Metkovića
  • te sve lokalne i županijske ceste na području Korenice.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.