Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otključavao aute 'jammerom' i pljačkao: Uhvatili ga na djelu

None Foto: MUP 5

Porečka je policija uhitila 38-godišnjeg hrvatskog državljanina s boravištem u Njemačkoj i utvrdila osnovanu sumnju da je počinio deset kaznenih djela teške krađe

Naime, nakon što su zaredale provale u osobne automobile u ulici Molindrio u Poreču, policijski službenici poduzeli su niz radnji kako bi otkrili počinitelja. Opservacijom i zasjedama zamijetili su sumnjivo ponašanje muškarca koji je koristio osobno vozilo Audi A6, njemačkih registarskih oznaka, koji se zadržavao na parkiralištu te kad bi se uvjerio da su se vlasnici vozila udaljili, otključavao automobile daljinskim upravljačem, ulazio u unutrašnjost i pretraživao njen sadržaj. 

U petak 16. kolovoza oko 12 sati, policijski su službenici, nakon što su zamijetili da je muškarac na isti način otključao šest osobnih automobila, sve stranih registarskih oznaka, a potom daljinskim uređajem otključao i Ford Focus, vlasništvo 35-godišnje mađarske državljanke, te iz pretinaca uzeo novac, uhitili ga na izvršenju samog kaznenog djela. Kod 38-godišnjaka su pronašli uređaj za daljinsko otključavanje elektroničkih brava, tzv. jammer, kao i nekoliko stotina kuna koje je otuđio iz Forda. Iz ostalih šest osobnih automobila osumnjičeni nije ništa otuđio obzirom oštećeni u vozilu nisu ostavili novac ni vrijedne predmete. 

U nastavku kriminalističkog istraživanja, policija je utvrdila da je 38-godišnjak u vremenskom razdoblju od 12. do 16. kolovoza u ulici Molindrio u Poreču, na isti način otključao još tri osobna automobila. Prvi na meti bio je VW Turan, njemačke registarske oznake, kojeg je „jammerom“ otključao 12. kolovoza u popodnevnim satima i na štetu 45-godišnjeg Nijemca otuđio više stotina eura. Sljedeći dan, 13. kolovoza također u popodnevnim satima, na isti način otključao je bravu na  Ford C Maxu te iz prednjeg pretinca na štetu 46-godišnjeg Austrijanca otuđio više stotina kuna. U četvrtak, 15. kolovoza u istoj ulici otključao je i bravu na Škodi Roomster te na štetu 36-godišnjeg Nijemca otuđio više stotina eura.

Policija je temeljem sudskog naloga, pretražila i vozilo 38-godišnjaka, te u njemu pronašli nekoliko tisuća eura i tri elektronička uređaja za daljinsko otključavanje elektroničkih brava vozila, kao i razne osobne dokumente čije se porijeklo još se utvrđuje.

Osumnjičeni je u subotu 17. kolovoza predan pritvorskom nadzorniku PU istarske dok je državnom odvjetništvu dostavljena kaznena prijava za deset kaznenih djela teške krađe provaljivanjem. Kriminalističko istraživanje se nastavlja. 

Komentari (17)
  • Lokot kao Mr Bean !

    19. 8. 2019,   07:19
  • ja sam mislio da je "jammer" ometač signala, a da je ovo uređaj za kopiranje kodova, koji se koristi za garažna vrata, dvorišna vrata ili očito i za centralno zaključavanja za aute.

    21. 8. 2019,   17:59
  • Šta vrijedi zakon i zatvor, kad on nastavlja za koju sezonu po starom, ako i tolko bude čekao, ako ima dobro zaleđe nebu ništ vidio od zatvora. Meni je žalosna ova demokracija, točnije manipulacija u krivom imenu.

    17. 8. 2019,   18:12