Obavijesti

Promo sadržaj

Otkrijte eno-gastronomsko blago baranjskog kraja

Otkrijte eno-gastronomsko blago baranjskog kraja
8

Vinarija i restoran Josić u Zmajevcu gostima nudi pravu esenaciju Baranje. Vlasnik Damir Josić potrudio se nadmašiti maštu i ponuditi gostima i pravo gastronomsko blago tog kraja

Pomislimo li na Baranju i njezina blaga, mašta će nas odvesti u stare gatore i vinograde pa dozvati okuse i mirise najfinijih vina i tradicionalnih jela toga kraja. Međutim postoji mjesto koje nudi baš takav ugođaj – Vinarija i restoran Josić u Zmajevcu, čiji se vlasnik Damir Josić potrudio nadmašiti maštu i ponuditi gostima esenciju Baranje. Otkako je prije 18 godina kupio mali vinograd i proizveo svoje prvo vino, stalno nastoji pomicati granice.

Crvena vina

- Budući da sam se i ranije bavio ugostiteljstvom, osnivanje vinarije nametnulo se kao dodatna priča i proširenje djelatnosti. Kupio sam mali vinograd od jednog hektara, a već kod prve proizvodnje vina koja je bila zaista minimalistička, primijetio sam izuzetne potencijale Baranje ne samo u bijelim sortama, nego čak puno veće u crvenim sortama grožđa i vina. Krenuli smo u sadnju vinograda i stavili naglasak na takozvani bordoški tip vina - cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot. Pokazalo se da sam bio u pravu, napravili smo svojevrsni bum kod potrošača i poznavatelja vina - rekao je Josić i dodao kako su u prošlosti crvene sorte vina bile puno više zastupljene u Baranji, no kasnije su prevladale uglavnom bijele sorte. Svojevrstan brend ove vinarije je Baranjski šiler, vino iščupano iz zaborava, koje je u doba Austrougarske dominiralo ovim područjem. Tu je i  vrhunsko vino Cuvée, složena kupaža od četiri crvene sorte, kompleksno vino izražene rubinske boje. 

Josićeva vina sada su nadaleko poznata, okićena brojnim nagradama i priznanjima. Ovaj vinar nije se tu zaustavio, vinsku priču zaokružio je otvaranjem restorana.

Tradicionalna jela

- Baranja ima dobre resurse za bavljenje ozbiljnim kontinentalnim turizmom. Nije tu riječ samo o enološkoj i gastronomskoj sceni u razvoju, tu su lovstvo, ribolovstvo i biciklizam. U restoranu smo nastojali spojiti jela i vina iz Baranje tako da na jelovniku prevladavaju tradicionalni perkelti i paprikaši od ribe, peradi i divljači. Nastojimo dati tradicionalni naglasak jelima, a katkad se igramo i s maštovitim kreacijama iz suvremene kuhinje. Nedavno smo prezentirali jela od mesa crne slavonske svinje koja je pala u zaborav, ali se polako vraća na stolove -  istaknuo je Josić. 

Crna svinja 

Manifestacija  duhovitog naziva ‘’Svinjarija u vinariji’’ ponudila je zanimljive mesne delicije, primjerice: rolice od vučenog tijesta s mljevenom svinjskom plećkom, začinjene biranim začinima i mladim lukom,  svinjski kotlet u umaku od senfa i luka s pire krumpirom i porilukom te sporo pečen svinjski vrat sa češnjakom i medom, poslužen uz rižu i sataraš. Tu si i ostala riblja i mesna jela poput perkelta od pačjih prsa, što je još jedan recept iz prošlosti, izbavljen od zaborava. U jelovniku, uza svako jelo stoji i prijedlog vina koja ga najbolje prate i upotpunjuju. 

Ugodan restoran, kojeg Damir Josić uz osmijeh naziva prpošnim, uskoro će biti preuređen i obogaćen novim detaljima. Bit će to prava promocije baranjskih divota.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu
PROMO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu

Motor, loza, kuhača

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani
PROMO

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani

Tvrtka BIOVITALIS d.o.o. osnovana je 1996. godine i od tada njezin tim stručnjaka razvija i proizvodi prirodnu kozmetiku i dodatke prehrani koji doprinose zdravlju. Tvrtkom upravljaju supružnici Ivana Zagorec Kolednjak, magistra farmacije, i Stjepan Kolednjak, magistar ekonomije.
Zašto su kasina nepresušna vrela zabave
PROMO

Zašto su kasina nepresušna vrela zabave

Svi smo svjesni kako su igre u kasinu, bilo fizički ili online, zabavne i uzbudljive