Obavijesti

Promo sadržaj

Otkrijte i doživite sve čari Makedonije

Otkrijte i doživite sve čari Makedonije
10

Doživite ljepotu jezera i "Grad svjetlosti" i sigurno ćete pomisliti da ih je priroda stvorila samo za vaše oči. Jedan od najljepših darova prirode u Europi je Ohridsko jezero i njegova okolica

Doživite ljepotu jezera i "Grad svjetlosti" i sigurno ćete pomisliti da ih je priroda stvorila samo za vaše oči. Jedan od najljepših darova prirode u Europi je Ohridsko jezero i njegova okolica. Dovoljno je vidjeti ga usnulog u daljini, čuti valove, zagledati se u beskraj plavetnila i silno se zaljubiti u njega.

Jezero je proglašeno svjetskom baštinom i pod zaštitom je UNESCO-a . To je jedno od najdubljih i najstarijih jezera u Europi, s više od 200 endemskih vrsta. Činjenica o dobi jezera, koje po izlasku sunca izgleda kao da je rođeno u zoru, leži u tragovima antičkog života na dnu njegovih voda. Pretpostavlja se da je staro između 4 i 10 milijuna godina, te se svrstava u istinske raritete. Jezero obiluje podvodnim vrelima i izvorima uz istočnu i južnu obalu, što njegove vode čini nevjerojatno bistrim. Većina površinskih izvora vode se nalaze kraj samostana "Sv. Naum", a u neposrednoj blizini grada je jedan od najpoznatijih izvora - Studenčista poznat kao Biljanini izvori. 

Grad Ohrid koji leži na obalama jezera, poznat i kao "Vječni grad" je povijest kulture Makedonije u malom, najvažniji obrazovni centar i kolijevka pismenosti slavenskih naroda. Tu je najstarije sveučilište u Europi (IX st.), zahvaljujući djelovanju Sv. Klementa i Sv. Nauma. Tvrđava je korištena i u rimskom i bizantskom razdoblju, a tijekom Samuilovog carstva bila je znatno proširena i povećana.  Danas su ostale očuvane 18 kula i četiri vrata tvrđave, koji su zaštitni znak grada. Duh antičke dobi se osjeća i u amfiteatru u starom dijelu grada Ohrida. Vjeruje se da je sagrađen u 3. stoljeću prije Krista. Danas se u ovom kazalištu održavaju mnoge manifestacije, uključujući i Ohridsko ljeto. Ako posjetite Ohrid tijekom ljetnih mjeseci, a propustite vidjeti predstavu u ovom kazalištu, onda ćete propustiti i jedinstvenu priliku da dijele isti osjećaj s gledateljima koji su sjedili na tom istom mjestu, tisućama godina prije vas.

Makedonija je Zemlja dodira. Čudesan prostor u kojem je moguće u svakom djeliću u bilo kojem trenu - vidjeti prošlost i osjetiti budućnost.  Ako pitate Skopljanca gdje možete osjetiti duh grada, on će vas sigurno odmah uputiti do Stare skopske čaršije, tj. stare tržnice. Jedan od razloga - čaršija je mjesto koje na kojem se ukrštaju tradicija i suvremenost, krvotok grada i mjesto gdje se ljudi upoznaju i druže, gdje je svaki korak jedna povijest, i gdje se divite svakoj građevini.  

Čaršija  je odraz multikulturnog društva grada. Stara čaršija postoji više od sedam stoljeća. Proteže se od Kamenog mosta do Bit pazara i Kale. Izgrađena je po uzoru na slične tržnice u bizantskim metropolama. U 16. i 17. stoljeću je bila jedna od najvažnijih orijentalnih tržnica na Balkanu, a sredinom 17. stoljeća je imala čak 2150 trgovina. Iako je preživjela nekoliko katastrofa, poput požara iz 1689. i potresa iz 1963., čaršija koja je ponos grada živi i danas. Premda po stilu prevladava osmanska arhitektura, znatan je broj ostataka iz razdoblja Bizanta.

Posebna atrakcije su gostionice, poput Suli An, Kapan An, i Karavan Saraj, Kuršumli An, kao i kupaonice - hamami poput Čifte ili Daut pašinog hamama - i svaka od njih nosi svoju jedinstvenu priču.  Gotovo da nema važnijeg objekta u čaršiji a koji nije već pretvoren u galeriju ili muzej.

Prošećite uličicama popločanim kaldrmom u labirintima bazara, izgubljeni u ljepoti arhitekture, posjetite neku od trgovina, kušajte lahmadžhun, ražnjiće ili burek, zasladite se lokumom, popijte čaj.

Simboli grada Skopja su utvrda Kale i Kameni most. Utvrda se uzdiže nad gradom, s pogledom  na njegovu mirnu prostranost i most preko rijeke Vardar koji spaja trg "Makedonija" i Staru skopsku čaršiju. Od nekada impozantne utvrde su ostali očuvani 121 metra dugi bedemi, tri kule i velika riznica arheoloških nalaza, uključujući brončane medalje Aleksandra III.

Makedonija – tvoja sljedeća destinacija!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.