Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrili krvnika iz Škabrnje: On je ubio 30 civila i 13 branitelja

None Foto: Mare Knežević/24sata 3

Zoran Tadić (59) izravno je odgovaran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana. U ubojstvima 30 civila i 13 branitelja je sudjelovao i sam uz svoje dobrovoljce

Identificiran je 59-godišnjak koji je sudjelovao u egzekuciji 43 žrtve u Škabrnji. Riječ je o Zoranu Tadiću, Šešeljevcu iz Loznice u Srbiji koji od 1992. živi u Sydneyju. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

U dugotrajnoj i zahtjevnoj istrazi sudjelovali su policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije iz policijske uprave zadarske te Županijska državna odvjetništva iz Zadra i Splita. 

Foto: Mare Knežević/24sata

- Ovo je najznačajnije kriminalističko istraživanje ratnog zločina provedenog na području zadarske policijske uprave, jer je upravo ovaj, tada 32-godišnjak, izravno odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana, u čijim je ubojstvima uz svoje dobrovoljce i sam sudjelovao - stoji u priopćenju policije. Od 43 žrtve, njih 30 bili su civili, a 13 branitelji. 

Ima i srpsko i australsko državljanstvo

Zbog "dobro odrađenog posla", stoji u priopćenju, Tadić je dobio kuću prognanih Hrvata u Benkovcu, a postavljen je i na mjesto načelnika državne sigurnosti Teritorijalne obrane Benkovac. Sredinom 1992. godine vlasti ga premještaju u Beograd, a zatim i u Australiju čije danas ima i državljanstvo. 

Foto: Mare Knežević/24sata

Tadića se sumnjiči da je postupao protivno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i počinio kaznena djela protiv stanovništva i ratnih zarobljenika. On je 18.11.1991. godine kao zapovjednik tzv. Dobrovoljačkog voda, sastavljenog od najvećim dijelom dobrovoljaca iz Srbije i BiGH, zajedno s drugim paravojnim skupinama u rano jutro krenuo u napad na Škabrnju. 

Mučili i ubijali civile i zarobljene branitelje 

Nakon što su slomili otpor i uništili stambene, gospodarske i sakralne objekte, Tadić je među prvima u pratnji tenkova krenuo u Ambar i nastavio prema centru sela. 

Sumnjiči ga se da je tada nasilno izvlačio civile iz skloništa. Prvenstveno su to bile žene, djeca i ljudi starije životne dobi koji im nisu predstavljali nikakvu prijetnju. Prijetili su civilima vatrenim oružjem, vrijeđali i fizički ih zlostavljali. Iz neposredne su blizine, mecima iz vatrenog oružja, pucali u vitalne dijelove tijela i ubili 30 civila u dobi od 23 do 88 godina. 

Foto: Mare Knežević/24sata

Na sličan način su ubili i 13 branitelja sela koji su prestali s otporom ili bili zarobljeni. Prije ubojstva su ih fizički zlostavljali i mučili. 

Tadić je, kao stvarni zapovjednik voda, imao kontrolu i autoritet nad pripadnicima svog voda. Sumnjiči ga se da nije učinio ništa da spriječi svoje pripadnike u zločinima, već im se priključio u zlostavljanju i ubojstvima. 

Komentari (180)
  • Kukavica koji je "ratnik" samo kad mu dovezes civila ili zarobljenog vojnika a ocito i dezerter kad je napustio svoje 92. Samo pitanje je koliko danas seta "Zorana Tadica" po Hrvatskoj, koji su se izvukli zbog izdajnika koji su potpisali aboliciju! To zna samo dragi Bog.

    17. 1. 2019,   12:33
  • zato su ga i izabrali jer zivi u Sidney-u pa ga nece moci 30 godina izruciti ,imate vi ovakvih i po RH samo se ne zelite zamjeriti vasem koalicijskom partneru Pupovcu

    17. 1. 2019,   12:36
  • Dovedite ga u Škabrnju to će mu biti najveća kazna.

    17. 1. 2019,   12:37