Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkriva kako žive i djeluju: Vještica sam, ali ne rigam vatru

None Foto: Igor Kralj/PIXSEL

Kad pričam s ljudima, nastojim otkriti u kakvom se okruženju nalaze prije nego što im savjetujem kako će pripremiti napitak koji će ih štititi od zla, kaže Morgana

Na spomen vještice, mnogima su prva asocijacija žene koje lete na metli, pripremaju napitke kuhanjem djece u velikom bakrenom loncu i štuju Vraga. Priča se i da žrtvuju djevice te da ubijaju vradžbinama. Serija “Začarani”, “Harry Potter” ili horor “Vještica iz Blaira” popularizirali su vještičarstvo posljednjih godina, ali nisu pomogli u demistificiranju predaje o vješticama, to jest načinu življenja i sustavu vjerovanja koji je odnedavno popularan i u Hrvatskoj, a pretpostavlja se da ima oko 5000 sljedbenika.

Tome svjedoči i nedavno održano “Vještičje sijelo” u Balama u Istri s brojnim radionicama, seminarima i obredima na kojima su se okupile moderne vještice i vješci, to jest sljedbenici Wicce. Gošća skupa, visoka svećenica nizozemskog kovena ili grupe, vještica Morgana, otkrila nam je podrijetlo vjere za kojom je interes sve veći i koja je u Španjolskoj, Americi i Portugalu priznata kao religija.

- Wicca je nastala u prvoj polovici 20. stoljeća i vuče korijene iz pretkršćanskih poganskih obreda. Njeni sljedbenici vjeruju u snagu znanja iz svih društvenih i utemeljenih znanstvenih područja, umijeće razvijanja čula i energiju prirode kojom se može naučiti vladati, što ne znači da će jednog dana rigati vatru i dizati ljude iz mrtvih nego postati učinkovitiji u životu ili bolje reagirati u određenima situacijama – kaže Morgana, koja u ime Međunarodne paganske federacije putuje svijetom i na predavanjima razbija stoljetne predrasude o vještičarstvu.

Nastavlja kako je Wicca, unatoč tome što ima raznih ogranaka, uglavnom dualistička religija koja štuje metaforičkog Rogatog Boga i Božicu Majku. Objašnjava da Bog i Božica predstavljaju prirodu čiji su dio i ljudska duša i tijelo. Bog se predstavlja kao Sunce, a Božica kao Mjesec. On je Nebo, Ona je Zemlja itd. Nemaju svoju “Bibliju”, iako ima brojnih knjiga koje im nude teoretsku osnovu poput djela utemeljitelja reda Geralda Gardnera “Witchcraft Today” ili knjige “Spiralni ples” Miriam Simos, zaslužne za populariziranje današnjeg neopaganizma. Rituali im se sastoje od proučavanja i slavljenja prirodnih ciklusa, osam “sabata” koji predstavljaju početke i sredine godišnjih doba, kao i blagdane punog Mjeseca ili “esbate”. Time slave i čovjeka.

- Svetkovine predstavljaju i način da se sljedbenici upoznaju sa sobom. Primjerice proljetni festival s djetinjstvom, a jesenji da razmisle o propuštenim prilikama. Rituali su dosta individualni, ali imaju standardni početak, a to je obilježavanje prostora krugom koji označava sveto mjesto na kojem ćemo otvoriti srce Bogu i samima sebi – kaže Morgana. Nastavlja kako je sabat vještičja Nova godina koji se naziva Samhain, a noć uoči njega poznata je kao Halloween ili Noć vještica (31. listopada).

>> Više pročitajte u 24sataExpressu


Komentari (142)
  • To je sve mala beba u usporedbi s mojom punicom. I nebi puno slagao kada bih vam rekao da doista riga vatru :-( . Sve one ako zele postati prave vještice, preporučam im obuku kod moje punice hehehe.

    18. 9. 2012,   21:23
  • HAHAHAHAHAHAHAA.... žena se zove Morgana, kao vještica iz Huga: "Izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti, HA HA HA HA!!!!"

    18. 9. 2012,   22:22
  • čekajte dok mi se izlijegu zmajevi, onda ćete imati vijest!!!! :P

    18. 9. 2012,   20:43
Message