Obavijesti

News

Komentari 25

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
1

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto

VIDEO

Nakon proljetnih praznika započinje zadnji dio ove školske godine. Upravo zadnjih mjesec i pol dana rezervirano je i za školske izlete, te ekskurzije za učenike sedmih razreda, uglavnom u Dalmaciju i Istru. Dok se klinci vesele, roditelji su šokirani.

- Malo je reći da su cijene otišle u nebo. Za četiri dana izleta u Dubrovnik i okolicu u rujnu cijena je 465 eura. I u toj cijeni nisu izleti, primjerice, obilazak dubrovačkih zidina. Što onda uključuje tolika cijena? Naravno da ćemo platiti, dijete mi se baš veseli, ali ovo je strašno. Pa to je polovica prosječne plaće - komentira majka zagrebačkog sedmaša koja nam je proslijedila ponudu koju je njihova škola odabrala.

Dubrovnik: Započeli istražni radovi na valobranu Kaše

Jedan dan u Ljubljani 70 eura

Program je sadržajan i zanimljiv, obilazi se i Split, Orebić, Korčula, NP Mljet, organiziran je safari Neretvom. Aranžman uključuje tri obroka, prijevoz autobusom, smještaj u hotelu sa četiri zvjezdice i dobrim ocjenama, turističke vodiče, izlet brodom na Mljet, kartu za trajekt na liniji Orebić-Korčula-Orebić, plaćenu pratnju za nastavnike, ali i šest gratis putovanja za učenike. Ponuda se odnosi na grupu od 130 učenika, te osam do devet pratitelja. No radi se o - školskom izletu koji spada u izvanučioničku nastavu, a ne gušt koji si ne može svatko priuštiti.

Hoće li zaista biti izvrsni ako slušaju 16 zahtjevnih predmeta?
Hoće li zaista biti izvrsni ako slušaju 16 zahtjevnih predmeta?

Nema pomoći, cijene za sva putovanja su poprilično porasle, pa nema olakšica ni za učenike. Za dvodnevni izlet u jednoj drugoj zagrebačkoj školi roditelji su prihvatili ponudu od 290 eura. Jednodnevni izlet u Ljubljanu bez ručka u jednoj srednjoj školi platit će 70 eura. Za terensku nastavu od tri dana u Mađarskoj za 500 eura nije bilo zainteresiranih.

- Mi smo nemoćni. Cijena ovisi o cijelom nizu dobavljača. A svatko od njih je podigao cijene minimalno 30 posto. Primjerice, ako se iznajmljuje autobus na grupu od 24 učenika, to je 700 eura. Za ručak, 15 eura - kažu nam u jednoj od zagrebačkih turističkih agencija.

Lančana poskupljenja

Maturalna putovanja za srednjoškolce ove godine uglavnom nisu manja od 1200 eura, što se odnosi na sedam-osam dana u popularnim odredištima Španjolskoj ili Grčkoj, uz prijevoz avionom. To je samo osnovna cijena, bez fakultativnih izleta, te novca i stvari koje dijete mora ponijeti sa sobom. Za sve više roditelja to je trošak koji si ne mogu priuštiti.

Škola nogometa u Dubravi okuplja predškolce i školarce
Škola nogometa u Dubravi okuplja predškolce i školarce

- Svaki naš dobavljač (autobusni prijevoznik, hotel, licencirani vodič, restoran, Muzej…) dostavlja po našem upitu svoju cijenu na temelju koje mi izrađujemo našu kalkulaciju. Istina je da su cijene izleta znatno više nego prijašnjih godina jer je od poskupljenja goriva i ostalih energenata došlo do povećanja cijena autobusnih prijevoznika. Lančanom reakcijom hotelske kuće su znatno podigle svoje cijene, kao i svi sudionici u paket-aranžmanu - kaže Romana Drokan iz agencije Euro Asap Tours d.o.o.

Puna cijena i za asistente

Škole za školske izlete i ekskurzije raspisuju javni natječaj s detaljima izleta - lokacija, obilazak određenih atrakcija, objed itd. Potom roditeljsko vijeće odabire dvije-tri ponude o kojima odlučuju roditelji. Ove izlete, iako su dio obavezne učioničke nastave, plaćaju roditelji - po komercijalnim cijenama. Ove godine, kažu nam ravnatelji, jednodnevnog izleta nije bilo ispod 50-60 eura.

U agenciji OBORD, koja je već 30 godina specijalizirana za školska putovanja, otvoreno govore o činjenici da su školski izleti u potpunosti prepušteni tržištu.

- Ručkovi jesu skupi, ali poslije korone je baš sve poskupjelo. No u mnogim državama djeca imaju besplatne ulaznice za muzeje, nacionalne parkove. Primjerice, u Austriji i naša djeca imaju besplatne ulaznice. Kod nas doslovce svima sve naplaćuju. Nema sluha za terensku nastavu. Niti jedan nacionalni ili park prirode nema povoljniju cijenu za školske grupe. Oni čak i nastavnicima i asistentima u pratnji djeci s poteškoćama naplaćuju punu ulaznicu - kaže nam vlasnica agencije Anamarija Lovrentjev.

Otplate i do 12 rata

Iako najveća prozivka roditelja ide upravo na agencije, i ona ističe kako je njihova marža minimalna. Da je i nema, cijene bi bile iste. Agencijama koje već godinama surađuju sa školama nešto je lakše jer imaju svoje suradnike, no nijedan restoran ili hotel neće spustiti cijenu jer mu dolaze djeca.

- Za školske izlete trudimo se pronaći najkvalitetniju ponudu. Cijene su značajno porasle, no lani smo se "opekli" s najjeftinijom ponudom pa je ispalo loše. Stoga su ove godine roditelji odabrali provjerenu agenciju, iako nije bila najjeftinija - kaže nam Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa iz Bregane.

Otac dječaka koji je ubio kolege u školi u Beogradu: 'Žao mi je, ne znam zašto je to napravio'
Otac dječaka koji je ubio kolege u školi u Beogradu: 'Žao mi je, ne znam zašto je to napravio'

Lovrentjev kaže kako pokušavaju roditeljima olakšati na razne načine. Nude otplate i do 12 rata, besplatna putovanja za više učenika itd. Isplati im se raditi zbog zakona velikih brojeva - puno učenika, pa ima i nekakve zarade.

- Čak i dvodnevne izlete za manje od 120 eura dajemo na dvije-tri rate. Ovo što se sada događa otelo se kontroli, inflacija je sve pogodila - ističe Lovrentjev koja otkriva da ponekad školama koje im pošalju ambiciozne planove za izlet kažu da smanje sadržaje jer su - preskupi.

Dogovor ministarstava

Na naše pitanje je li bilo kakvih inicijativa da se cijela priča stavi u okvire, svi sliježu ramenima. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja već godinama poručuju kako to nije pod njihovom nadležnošću, te preporučuju da djeca više putuju po Hrvatskoj. Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec nedavno je za RTL kazala kako oni u školi predlažu jeftinije destinacije u Hrvatskoj za maturalac, ali da učenici nisu zainteresirani. Agencije, kazala je, pritom minimalno smanje uvjete.

No treba li uopće reći da je i Hrvatska postala jedna od skupljih europskih destinacija. Školski izleti prolaze ispod radara i Ministarstvu turizma.

Slušaju 7 predmeta, stalno pišu testove i nikome to nije čudno
Slušaju 7 predmeta, stalno pišu testove i nikome to nije čudno

- To bi morala biti sinergija više ministarstava, od obrazovanja, preko kulture do turizma. Zašto se ne bi moglo organizirati da sadržaji poput muzeja ili Plitvica budu besplatni za učenike? Zašto moraju zarađivati na učenicima koji većinom dolaze iz prosječnih, a ne bogatih obitelji - apelira Anamarija Lovrentjev.

No dok se netko ne sjeti odraditi svoj posao i prestati zarađivati na učenicima, roditeljima i dalje preostaju rate i krediti da im djeca odu na obični izlet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C