Obavijesti

News

Komentari 2

Otkrivamo: Koji su troškovi refinanciranja vašeg kredita?

Otkrivamo: Koji su troškovi refinanciranja vašeg kredita?
1

Ukoliko klijent želi prije vremena zatvoriti kredit mora podnijeti pisani zahtjev za prijevremenom otplatom. Nakon uplate dobivate potvrdu da ste zatvorili kredit

VIDEO

Kredit možemo prijevremeno otplatiti u cijelosti ili samo djelomično – koliko nam to dopušta financijska situacija ili refinancirati. Refinanciranje znači odobravanje novog kredita kojim se zatvara jedan ili više postojećih kredita odobrenih u banci u kojoj trenutno imate kredit ili zbog prelaska u drugu banku. Građani se odlučuju na refinanciranje i kako bi njihov kredit bio u drugoj, povoljnijoj valuti ili pak dobio povoljniju kamatnu stopu u odnosu na dosadašnji.

Što se tiče refinanciranja, važno je izračunati sve elemente postupka jer ukupna cijena novog kredita, unatoč troškovima refinanciranja koji bi vam se na prvu mogli učiniti veći, može biti značajno niža i u konačnici isplativija. 
Ako krećete u postupak refinanciranja svojih kreditnih obaveza u obzir uzmite jednokratne troškove postupka. U većini banaka trenutno traje akcija u kojoj se ne naplaćuje obrada kredita (potaknuto valom refinanciranja kredita ex dužnika u švicarcima), a neke banke su na sebe preuzele i trošak procjene vrijednosti nekretnine. Svakako provjerite nudi li to i vaša banka. 

Osim te pogodnosti ostaju troškovi o kojima se morate raspitati prije refinanciranja. Riječ je o izlaznoj naknadi - neke od banaka za prijevremenu isplatu kredita naplaćuju naknadu čija vrijednost ovisi o visini glavnice. Tu su i troškovi solemnizacije  kredita kod javnog bilježnika i upisa hipoteke. No, to ne mora značiti da je neisplativo. Zato, kalkulatore u ruke!

Isto tako, odabir nove banke najčešće temeljimo na razočaranosti i nepovjerenja u sadašnju. No, čekaju li vas u drugoj banci bolji uvjeti? Ono o čemu se trebamo raspitati prije prelaska u drugu banku jest povoljnost kredita koji nam nude, o povoljnostima i cijeni paketa usluga vođenja računa i koliko je prilagođen vašim potrebama, o troškovima korištenja bankomatske mreže te koliko se naplaćuju dodatne usluge. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Primjerice, kolika je cijena vođenja tekućeg računa i korištenja mobilne aplikacije za bankarstvo, postoje li i u kojom mjeri prava na besplatne transakcije. Naravno uvijek je dobro imati i poslovnicu u svojoj blizini te svog bankara koji može biti od pomoći kada je potreban neki novi savjet, posebno ako je riječ o nekom novom ulaganju ili financiranju novih potreba. 

Prijevremena otplata kredita, naravno moguća je u bilo kojem vremenskom razdoblju. Prednost ranije otplate kredita je to što ćemo u konačnici otplatiti puno manji iznos kamata te će ukupni trošak kredita biti znatno manji.
Ukoliko klijent želi prije vremena zatvoriti kredit mora podnijeti pisani zahtjev za prijevremenom otplatom. Nakon uplate dobivate potvrdu da ste zatvorili kredit u iznosu koji je naveden u izračunu.

Na početku valja znati da određene promjene po kreditu u otplati donose i neke nove troškove pa je najbolje posjetiti bankare koji će nam prema našim planovima i idejama izračunati koje je najisplativije rješenje za nas. Kao korisnik određenog kredita, prvenstveno je bitno razumjeti od čega se sastoji plan otplate kredita kojeg smo dobili prilikom njegove realizacije i što točno plaćamo mjesečno. 

Omjer glavnice i kamate od kojih se sastoji mjesečni anuitet, svakog je mjeseca drugačiji tijekom razdoblja otplate kredita. Bankari su nas dužni prilikom ugovaranja bilo kojeg financijskog proizvoda, a posebice kreditnog, upoznati sa svim njegovim karakteristikama, kako s prednostima, tako i s mogućim rizicima s kojima se možemo susresti.

Sve naknade banke su transparentne i jasno istaknute na web stranicama banke i u poslovnicama banke. Samo trajanje postupka ovisi od slučaja do slučaja ovisno o instrumentima osiguranja.

Odlučimo li se za djelomičnu otplatu, banka će nam smanjiti iznos glavnice čime možemo skratiti rok otplate kredita uz zadržavanje istog iznosa mjesečne obveze ili možemo smanjiti mjesečnu obvezu uz zadržani isti rok otplate.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Stanje na računu, troškove i obveze pratite baš svaki dan
PLAN ŠTEDNJE

Stanje na računu, troškove i obveze pratite baš svaki dan

Odredite što biste sve u budućnosti željeli (urediti dom, uštedjeti za fakultet, otići na putovanje) i počnite štedjeti. Putem ovakvih planera neprestano možete pratiti koliko ste blizu cilju...

Kako pametno trošiti: Uredite dom, obrazujte se ili putujte
DOBRI SAVJETI

Kako pametno trošiti: Uredite dom, obrazujte se ili putujte

Ukoliko ste jedni od onih građana koji su strahovali zbog nestabilnosti tržišta, a sada ste se ipak ohrabrili zbog pada kamatnih stopa i odlučili na kredit donosimo nekoliko ideja...
Zbog valutnog rizika, kunski krediti popularniji i jeftiniji
POGODNOSTI

Zbog valutnog rizika, kunski krediti popularniji i jeftiniji

Banke su proširile svoju ponudu kunskih kredita, kao i plasmana s fiksnim kamatnim stopama. A to bi ubuduće korisnicima kredita moglo smanjiti rizike od povećanja kamatnih stopa...