Obavijesti

News

Komentari 10

Otkriven gospodarski kriminal 'težak' čak 3,3 milijuna kuna

Otkriven gospodarski kriminal 'težak' čak 3,3 milijuna kuna
1

Virovitičko-podravska policija je zbog krivotvorenja više od pet tisuća računa podnijela čak 27 kaznenih prijava protiv ukupno 29 fizičkih te sedam pravnih osoba, odnosno tvrtki i obrta

VIDEO

Nakon što je, temeljem operativnih saznanja, od ožujka do kraja studenoga prošle godine provela opsežnu istragu nad više tvrtki sa svoga područja, policija je u utorak izvijestila kako je utvrdila više počinjenih kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta.

Tako je provjerom računa kod 31 poslovnog subjekta (osam tvrtki, osam obrta te petnaest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava) potvrdila sumnje u korištenje krivotvorenih gotovinskih ulaznih računa, koji glase na izdavatelje (dvije tvrtke s područja Zagreba i Požege).

Utvrđeno 67 kaznenih djela utaje poreza ili carine

Sveukupno je evidentirano 67 kaznenih djela utaje poreza ili carine, 22 kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, 56 krivotvorenja isprave te sedam kaznenih djela temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Štetu koja je tim kriminalom pričinjena državnom proračunu policija procjenjuje na 3,35 milijuna kuna, a kod obrađenih poslovnih subjekata utvrđeno je ukupno 5.396 krivotvorenih ulaznih računa.

Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici podneseno je ukupno 27 kaznenih prijava protiv 29 fizičkih osoba, među kojima su i dvije osobe koje se terete za sačinjavanje i distribuiranje krivotvorene dokumentacije, te protiv sedam pravnih osoba – trgovačkih društava.

U 2017. šteta od gospodarskog kriminala i korupcije u RH veća od 2,2 milijarde kuna

 Inače, kako je lani objavio MUP šteta od gospodarskog kriminala i korupcije u Hrvatskoj lani je iznosila više od 2,2 milijarde kuna (2,256.063.787,00 kn), što je 50 posto više u odnosu godinu ranije (1,585.938.078,00 kuna).

Usporedbe radi, riječ je o iznosima koji su dvostruko veći od, primjerice, proračuna Grada Rijeke za 2017. u iznosu od 1,059 milijardi kuna, ali i gotovo šest puta više od proračuna Grada Pule za istu godinu (386,6 milijuna kuna).

 Na prvom mjestu po broju prijavljenih čak 1.400 gospodarskih malverzacija ite po visini štete u 2017. bili su Grad Zagreb i okolica s prijavljenih 1.400 gospodarskih malverzacija, pri čemu je pojedinačno zagrebačka regija lani premašila 1,5 milijardi kuna 'ceha' od gospodarskog kriminala, koliko je godinu prije bio izračun gubitaka za cijelu Hrvatsku.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.