Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrivene mračne tajne trenda koji je zaludio cijeli svijet 70-ih

Bikram odjeven samo u crne Speedo gaćice i zlatni Rolex izgovara posebno osmišljen "dijalog" koji njegove polaznike vodi kroz program različitih vježbi takozvane vruće joge...

Godinama je stajao na tronu svijeta joge, a sada ga šest žena optužuje za silovanje i seksualno uznemiravanje. Riječ je o Bikramu Choudhuryu, samoprozvanom izumitelju vruće joge. Njegove setove vježbanja slijedili su milijuni, a one se izvode u prostoriji zagrijanoj na 40 Celzijevih stupnja.

Polaznici joge, većinom žene, u njemu su pronalazile učitelja, prijatelja, doktora i ljubavnika. Gotovo pola stoljeća bio je sinonim za jogu i njezino pravo lice. Zagovarao je ljubav, sreću i mir, liječio bolesne i davao nadu onima koji je više nisu imali. No, iza toga je stajala pomno izgrađena fasada, prenosi The Guardian.

Redateljica Eva Orner objavila je na Netflixu novi dokumentarac o Bikram joga guru "Bikram: Yogi, Guru, Predator". U dokumentarcu ona detaljno gradi profil serijskog silovatelja koji je u bijegu, ali još uvijek ima veliku vojsku obožavateljica. Bikram je 75-godišnji Indijac koji dolaskom u SAD 1970-ih počinje s učenjem navodno originalne bikram joge, koja se sastoji od 26 asana i dvije vježbe disanja. 

Birkramov performans 

Bikram odjeven samo u crne Speedo gaćice i zlatni Rolex izgovara posebno osmišljen "dijalog" koji njegove polaznike vodi kroz program različitih vježbi takozvane vruće joge. Ona je posebno osmišljena kako bi imitirala vremenske uvjete u Indiji. Popularnost je stekla početkom 21. stoljeća kada se činilo kako se svaki drugi jogi trener bavi upravo ovom jogom. 

 Ni celebrityji nisu ostali ravnodušni ovoj novosti. Mnogi od njih postali su i glasnogovornici Bikram joge. Jedna od njih je Jennifer Aniston, zatim Madonna i Lady Gaga. Bikram je tvrdio da je vrućom jogom izliječio bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona. On mu je zauzvrat dao zelenu kartu za ostanak u Americi. 

U jednom trenutku Bikram je bio na vrhu svijeta. Sebe je nazivao kombinacijom Majke Tereze i Howarda Sterna. Stvorio je franšizu, a svi koji su htjeli postati učitelji vruće joge morali su prvo proći njegovu poduku u trajanju od devet tjedana. Tijekom poduke polaznici su trebali s njim provoditi gotovo 24 sata dnevno, a za certifikat iskeširati od 12.500 do 16.000 dolara i to ponavljati svake tri godine. 

U SAD-u je otvoreno 650 Bikramovih studija, a stotine drugih našli su se u Europi, Aziji i Australiji. Cijena otvaranja samo jednog studija iznosila je 10 tisuća dolara. 

Bikram je ubrzo postao multimilijunaš koji je mogao činiti što je htio u svojoj zlatnoj kuli. Jill Lawler je samo jedna od osoba koja je pala na njegov šarm. Šest godina molila je Bikrama da ju pusti na tečaj za učitelje, iako je bila premlada on joj se smilovao. Jill je tečaj u Las Vegasu platila ušteđevinom predviđenom za odlazak na studij. 

Nakon što ju je Bikram učinio njegovim plijenom, počeo je s ponižavanjem. Jill je tražio da mu svakodnevno masira stopala, vrijeđao ju je na treninzima. Uspio je mladu polaznicu "slomiti", a zatim ju je silovao.

Jill je Bikrama prijavila tek nakon četiri godine, nije bila jedina žrtva, bilo ih je čak šest. Među žrtvama se našla i Bikramova bivša poslovna partnerica Minakshi Jafa-Bodden, koja ga je 2016. godine tužila i pobijedila. Nakon tužbe trebao joj je isplatiti 7,5 milijuna dolara no, on je pobjegao. 

Nakon toga detalji njegova karaktera počeli su izlaziti na površinu. Na treninzima bi često izdvajao žene koje ukoliko su mu se svidjele, morale su mu masirati stopala dok im prsti ne utrnu i s njim do kasno u noć gledati bollywoodske filmove, a ako ih nije smatrao privlačnima, psihički bi ih zlostavljao i omalovažavao.

Jednom je učenicu nazvao “crnom kujom” jer mu je proturječila, govorio je ženama da “uvuku trbuh” jer “ne voli gledati salo” i tjerao ih da vrše nuždu u bočice. - Začepite si vaginu ako vam se piša jer iz ove dvorane nećete izaći - govorio im je.

Bikram je tvrdio da njegova joga može izliječiti ljude od AIDS-a i Parkinsonove bolesti i da crnci ne razumiju njegovu jogu. -Četiri stvari koje ne podnosim su hladno vrijeme, hladna stopala, hladna srca i hladna pi*ka - izjavio je nakon što ga je bivša partnerica napustila. 

Na optužbe zlostavljanih žena Bikram je odgovorio pozivajući se na peti amandman koji građane između ostalog, štiti da svjedoče sami protiv sebe. - Zašto bih ja uznemiravao žene? Pa ljudi bi potrošili milijun dolara samo za kap moje sperme - izjavio je u maniri vođe kulta. 

 

Komentari (16)
  • dokonim, razmaženim i besposlenim Amerikancima je zaista moguće prodati "onu star" za bubrege, tako da me ni ovo ne čudi. Treba se samo sjetiti koliko su svojevremeno milijuna i milijuna dolara glupim Amerikancima uzeli oni drugi indijski varalice (jogiji i gurui), kao npr. Maharishi Mahesh Yogi ili Sai Baba.

    21. 11. 2019,   19:56
  • On je kralj, ovi koji vježbaju i plaćaju su pacijenti svoje vrste...

    21. 11. 2019,   20:01
  • Jel i on bio u zagrebu na skupu...

    21. 11. 2019,   20:02