Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Otpad je unosan, a profitiraju Bandićevi prijatelji i kumovi'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Komentirajući uvođenje žutih vrećica, Renato Petek je napisao da se  kasni barem 10 godina, a žute vrećice nisu ni besplatne pa ćemo ih platiti kroz povećane račune Čistoće.

Zastupnik Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez u Gradskoj skupštini Renato Petek u srijedu je reagirao na uvođenje žutih vrećica zagrebačke Čistoće kućanstvima ocijenivši kako je Zagreb najgora metropola EU po razdvajanju otpada te je to dobar potez, ali se s njim kasni barem 10 godina, a žute vrećice nisu ni besplatne pa ćemo ih platiti kroz povećane račune Čistoće.

Petek je akciju gradske Čistoće oko podjele i uvođenja žutih vrećica za odvojeno prikupljanje plastične i metalne otpadne ambalaže nastale u kućanstvima komentirao na svom Facebooku. Ocijenio je kako će Zagrepčani plaćati otpad po volumenu vrećica i spremnika, a ne prema količini stvorenog otpada, te da je ta odluka rezultat suradnje HDZ-a i stranke Milana Bandića u Gradu Zagrebu. 

"Zbrinjavanje otpadom je postao unosan posao. Tko profitira? Prijatelji i kumovi Milana Bandića", kaže Petek. 

Napominje da je prije dvije godine Grad Zagreb zarađivao 250 kuna po toni prikupljene plastike, a sada to plaćamo 1500 kuna po toni kumovima i prijateljima gradonačelnika.

"Iako je odvojeno prikupljanje plastike i metala po kućanstvima pozitivna mjera, u rješavanju svih problema sa zbrinjavanjem otpada u Zagrebu je to samo 'kap u moru'. Hoće li Zagrepčanima ta kap preliti čašu strpljenja s kriminalnim bandićevanjem Zagrebom kada od 1. studenog ove godine dobiju bezrazložno višestruko uvećane račune za odvoz otpada?", pitao je Petek.

Zagrebačka Čistoća najavila je u utorak da uz žute spremnike uvodi i mogućnost preuzimanja žutih vrećica za plastičnu i metalnu ambalažu nastalu u kućanstvima. Pakete vrećica dijelit će radnici Hrvatske pošte od 24. travnja. U paketu se nalazi 13 besplatnih vrećica volumena 60 litara, za polugodišnje razdoblje, odnosno dvije vrećice po mjesecu.

Nakon podjele vrećica obiteljskim kućama započet će i podjela u višestambenim objektima. Učestalost odvoza plastične i metalne ambalaže u žutim vrećicama je dva puta mjesečno u svakoj gradskoj četvrti. Čistoća poručuje da se odgovornim pristupom prema odvajanju plastične i metalne ambalaže razvijaju ekološke navike, smanjuje količina otpada na odlagalištu te smanjuju emisije stakleničkih plinova i štiti okoliš.

Komentari (15)
  • Profitirat će Pripuz, koji, preko svog lutka, vlada Zagrebom.

    24. 4. 2019,   14:46
  • nametnuta obaveza "odvojenog sakupljanja otpada" u stvarnosti je besplatni rad za potrebe Bandičevog frenda i milijunaša...povišena cijena odvoza ide u kasu za otvaranje fiktivnih odjela i radnih mjesta za "rodice"....a istovremeno odvoz razvrstanog otpada papira i kartona odvozi se jednom-dva puta mjesečno -proizvoljno............nered by Bandić---bosno moja..........referent za opće narodnu obranu i društvenu samozaštitu ustoličio je i nasljednika Pavla sa sve većim aparatom,ovlastima i rodica u pogonu.......

    24. 4. 2019,   18:42
  • Bolje da su napravili pogone za automatsku reciklažu otpada, nego što nam uvaljuju sada žute vrečice, a uskoro bi mogli i plave, crvene, smeđe i tako redom.

    24. 4. 2019,   15:05