Obavijesti

News

Komentari 9

Djeca se otrovala hranom na ekskurziji u Makarskoj: Poslali ih natrag u hotel

Otrovali se hranom na izletu?  Poslali ih u hotel, a ne u KBC
1

Srednjoškolci su se otrovali hranom na ekskurziji u Makarskoj, a kada su zatražili pomoć, upućeni su u KBC Split. Na kraju do bolnice u Split nisu ni stigli jer su sva djeca ipak dobro...

VIDEO

U Makarskoj je došlo do bizarnog incidenta nakon što je deset 15-godišnjaka iz Srebrenika kod Tuzle upućeno na Hitnu pomoć sa simptomima bolova i grčeva u trbuhu te povraćanjem. 

Budući da su makarskoj Hitnoj sumnjali na trovanje hranom, uputili su ih na epidemiologu u KBC Split.

Dobili su infuziju, a nakon što se stanje stabiliziralo, otpušteni su nazad u hotel 'Bonaca' gdje su odsjeli tijekom ekskurzije, piše Slobodna Dalmacija. Ujutro je, međutim, na Hitnu došlo još pet tinejdžera s istim simptomima.

- Prema onome što su nam rekli, jeli su piletinu koja možda nije bila dovoljno termički obrađena. Zbog činjenice da salmonela, primjerice, ima svoj period inkubacije od 24 do 48 sati, te zbog toga što se radi sada već o desetero djece, upućeni su u KBC Split na daljnju obradu - za Slobodnu je izjavio dr. Mate Kasalo, voditelj makarske Hitne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Voditelj srednjoškolaca Ivan Simić pak je izjavio da su sva djeca u hotelu i da su dobro. Dodao je kako nisu ni išli u splitsku bolnicu.

- Nama nitko nije rekao da se radi o trovanju hranom. Na ekskurziji su i druga djeca, i nitko od njih nije imao takve simptome osim njih deset, koji su sada dobro. Da su jeli neku hranu koja im je zasmetala, svi bi imali iste smetnje. Znam da su išli na neko noćno kupanje, što je nenormalno u ovo doba godine, pa sumnjam da su možda i prehlađeni i da se radi o nekom virusu – rekao nam je Šimić.

Nejasno je zašto djeca nisu upućena na obradu, budući da se jedino tako može utvrditi je li posrijedi epidemija, na što su u makarskoj Hitnoj posumnjali.

- Činjenica je da je liječnik na Hitnoj preporučio daljnju obradu infektologa i za to je nakon obrade sigurno imao razlog. Bilo bi dobro da su djeca došla, da smo ih pregledali, razgovarali o tome što su i gdje jeli, te da smo uzeli uzorke. Kada liječnik kontaktira epidemiologa zbog sumnje na trovanje hranom, to je važno ozbiljno shvatiti jer nakon obrade pacijenta kontaktira i sanitarna inspekcija, koja će eventualno intervenirati u objektu. Bez pregleda, međutim, ne možemo ništa - poručuje dr. Vesna Barišić, epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Nakon incidenta s Hitnom, voditelji ekskurzije vratili su se u Tuzlu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a