Obavijesti

News

Komentari 709

Uživo s birališta: Svi kandidati za predsjednika su već glasali

Uživo s birališta: Svi kandidati za predsjednika su već glasali
10

Otvorena su biračka mjesta diljem Hrvatske i inozemstva. Procedura je ista za sva mjesta. Na biračko mjesto trebate ponijeti osobnu iskaznicu i pravilno glasati za svog kandidata...

VIDEO

U Hrvatskoj i inozemstvu ujutro u 7 sati otvoreno je 6533 birališta.  Zatvaraju se u 19 sati. Sve do tada na snazi je izborna šutnja. Regularnost izbora nadzire rekordan broj promatrača, njih više od 24.000.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

[SPOTLIGHT] ‘Predsjednik ima važne ovlasti, on je glas svih nas! Zato izađite na izbore’ 02:38

16.07 Na izbore su izašli i zatvorenici remetinečkog zatvora

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Zatvorenici u Remetincu glasovali za svog predsjedničkog kandidata

16.05 - Nedjeljni hrvatski predsjednički izbori protječu mirno, građani prijavljuju manje nepravilnosti koje se rješavaju u hodu, no ništa što bi utjecalo na regularnost izbora, navode poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

16.00  Već sam tri dana pod temperaturom. Sinoć sam u krevet išao od sedam, a zaspao u 21 sat. Ne znam kako sam zaspao, inače mi se to nikad nije desilo, rekao nam je Marko Džoić (26), predsjednik biračkog odbora broj 12. u Osnovnoj školi Petra Bakule u Mostaru.  Zbog toga je nastao kaos jer su ljudi čekali ispred vrata pa je umjesto u 7.00 biralište otvoreno u 7.20. 

'Zaspao sam, već 3 dana pijem tablete. Birači, oprostite mi!'
'Zaspao sam, već 3 dana pijem tablete. Birači, oprostite mi!'

UŽIVO REZULTATE IZBORA PRATITE NA:

15.25 - Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske na službi u mirovnim operacijama i misijama u inozemstvu, u nedjelju glasuju na hrvatskim predsjedničkim izborima na biračkim mjestima sukladno Zakonu o izboru Predsjednika RH, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.   Pripadnici 5.HRVCON-a NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) u Republici Poljskoj glasuju na biračkom mjestu u vojarni “Bemowo Piskie”, Bemowo Piskie.  Pripadnici 11. HRVCON-a u misiji potpore miru Odlučna potpora (Resolute Support – RS) u Islamskoj republici Afganistan glasuju na biračkim mjestima u kampu Gibson u Kabulu i kampu Marmal u Mazer-e-Sharifu.

Pripadnici Oružanih snaga na službi u operaciji potpore miru u Republici Kosovo (Kosovo Force – KFOR) glasuju u Prištini u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Kosovo.  Organiziranje glasovanja za pripadnike OS RH u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama sukladno je Rješenjima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) RH o određivanju biračkih mjesta u inozemstvu, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i inozemnim uredima Republike Hrvatske, ističu iz MORH-a. 

 Na ovaj način, u nedjelju, 22. prosinca, mogućnost glasovanja ima više od 200 pripadnika Oružanih snaga RH koji se trenutno nalaze u navedenim mirovnim misijama.  Na izborima za predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske u nedjelju, pripadnici Oružanih snaga RH glasuju kao i ostali građani, na biračkom mjestu svoga prebivališta, navode iz MORH-a.

 

13.00 Mate Bulić na glasačko mjesto stigao je u pratnji predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

11.59 Na predsjedničkim izborima 2014. godine odaziv na izbore do 11:30 sati bio je 13,19 posto.  Odaziv ove godine na izborima do 11:30 je 15,75%.

11.00 Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom došla je dati svoj glas na biralištu OŠ Matka Laginje.

10.30 Glasovali su i Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Anto Đapić, Nedjeljko Babić, Ivan Pernar...

Zagreb: Predsjednički kandidat Ivan Pernar glasovao na predsjedničkim izborima
Zagreb: Davor Bernardić glasovao na predsjedničkim izborima

10.00 Na birališta je pristigao i Zoran Milanović.

9.25 Andrej Plenković glasovao je na izborima za predsjednika u Područnom uredu Črnomerec na Trgu Francuske Republike.

9.00 Na biralište OŠ Gračani stigao je i predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

8.20 Otvorena su birališta i u inozemstvu. Hrvati glasaju u Mostaru. Kako javlja Klix.ba, član biračkog odbora u Mostaru je zaspao pa su izbori na jednom biračkom mjestu kasnili 20-ak minuta, što je razbjesnilo glasače, a novinar i kamerman su izbačeni s birališta.

7.45 Na biralište je stigao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suprugom i psom.

Zagreb: Gradonačelnik Milan Bandić glasovao na predsjedničkim izborima

7.10 Prvi je na glasačko mjesto stigao kandidat Dario Juričan. On je za predsjednika Republike Hrvatske glasovao u Dječjem vrtiću Malešnica.

POGLEDAJTE VIDEO:

---

U nedjelju u 7 sati u Hrvatskoj su počeli izbori na kojima 3,8 milijuna birača odlučuje tko će u idućih pet godina biti predsjednik države, odnosno hoće li novi mandat osvojiti aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili će na Pantovčak netko od njenih 10 protukandidata.

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6409, otvorena su od 7 do 19 sati do kada traje i dvodnevna izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora.    

Birače koji odluče ispuniti svoju dužnost, dočekat će glasački listići s imenima 11 predsjedničkih kandidata, svaki birač zaokružuje samo jedno ime, odnosno redni broj ispred odabranog kandidata, na način da to bude čitko i jasno kako bi listić bio važeći. 

Na listićima su imena Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), nezavisnih Daria Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) te nezavisnog Miroslava Škore.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), krovno tijelo za provedbu izbora, pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

"Pozivam ih da izađu i da zaokruže kandidata kojega su, bilo u kampanji, bilo ranije, razaznali kao najboljeg", poručila je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin. Naglasila je kako će izbori biti provedeni sukladno zakonu i Ustavu, kako su provedeni i svi dosadašnji.

Prvi rezultati već u 20 sati

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, treba dakle dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali. Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju 5. siječnja 2020. godine.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati, samo sat po zatvaranju birališta, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Prvi će se rezultati temeljiti na uzorku od 15-ak posto, mahom manjih biračkih mjesta, do 22 sata moglo bi ih biti obrađeno 70-ak posto.  

Podatke o izlaznosti Povjerenstvo će objaviti u dva navrata, u 12 i u 17 sati.

Poslodavce koji rade na izbornu nedjelju, DIP poziva da svojim zaposlenicima omoguće izlazak na birališta.

Nedjeljne izbore za predsjednika države, sedme od kako je Hrvatska stekla neovisnost, prati rekordnih 24.270 promatrača.

Osim u Hrvatskoj, predsjednik se bira u još 47 država, zbog vremenske razlike, u nekima od njih izbori su počeli već u subotu navečer i završit će do nedjelje u podne, odnosno do 13 sati po hrvatskom vremenu, konkretno u Australiji, Kini, Japanu i Indoneziji.

Veći broj birača

 Broj birača i biračica koji imaju pravo glasa na predsjedničkim izborima veći je za 21.876 u odnosu na europarlamentarne izbore u svibnju, s tim da je broj biračica i birača u Hrvatskoj neznatno porastao za svega 386 biračica. Broj birača bez prebivališta u RH porastao je za 22.490 od čega je 18.811 biračica registrirano po službenoj dužnosti temeljem nove osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu, izvijestio je Gong. 

Zanimljivo je da je najveći porast u ovoj kategoriji birača zabilježen u BiH (12.278 biračica), Njemačkoj (6.554 birača) i Srbiji (2.393 biračica). I dok je u BiH i Njemačkoj povećan i broj biračkih mjesta (s 41 na 44 u BiH i s 13 na 17 u Njemačkoj), isto se nije dogodilo u Srbiji gdje je broj biračkih mjesta smanjen sa 4 na samo 2.

Tako je prosječan broj birača na jednom biračkom mjestu u Srbiji čak 14.830, Austriji 2.514, Njemačkoj 1.991 i Švicarskoj 1.885. Štoviše, biračice koji uopće nisu u popisu birača, ali se nalaze u registru birača, na izborni dan mogu u inozemstvu zatražiti izdavanje potvrde za glasovanje čime se broj registriranih birača na pojedinom biračkom mjestu može i povećati. Usporedbe radi, prosječan broj registriranih birača na redovnim biračkim mjestima u Hrvatskoj je oko 575.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 709
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a