Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otvorena destilerija: 'Smilje ne raste u Kini, posao je siguran'

None Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell 5

Radi se o investiciji teškoj dva milijuna kuna u pogonu u Macurama kraj Kistanja koji će u dvije smjene svaki dan prerađivati - destilirati impresivnih 25 tona smilja

U Macurama kraj Kistanja u nedjelju je svečano otvorena destilerija smilja koja će u ovom ratom opustošenom kraju, kroz otkup i preradu ovog aromatičnog bilja, osigurati ukupno 31 radno mjesto. 

Radi se o investiciji teškoj dva milijuna kuna u pogonu koji će u dvije smjene svaki dan prerađivati - destilirati 25 tona smilja. 

Vlasnik destilerije Milivoj Macura i njegovi kooperanti u okolici Kistanja imaju zasađeno čak milijun sadnica ovog autohtonog aromatičnog bilja. 

- Imamo sreće da je u svijetu potražnja za smiljem ogromna. Hrvatska je mala, pogotovo dijelovi u kojem raste, tako i da sve poljoprivredne površine koje postoje zasadimo smiljem, ne bi zadovoljili tu potražnju ni ugrozili visoku otkupnu cijenu. Imamo sreće, ova biljka traži mediteransko podneblje i vapnenac, tako da u Kini, Indiji ili Americi ne uspijeva, pa nam ne mogu ugroziti ovaj posao - rekao nam je uoči otvaranja Macura. 

Kilogram smilja Macura od uzgajivača ili sakupljača otkupljuje za deset kuna, a litra ulja od ove aromatične biljke prodaje se za oko 1300 eura

Plasman je, kaže Macura, više nego siguran.

Komentari (24)
  • 25 TONA smilja na dan! Pa ući ćete u Guinessa! I sad da narod vjeruje da je to domaće?S obzirom na površinu sadnje!

    24. 5. 2015,   15:39
  • Ko kaže da Kinići neće način bar da krivotovore ulje smilja. Drugo pitanje je tko će čuvati polja smilja od divljih berača?

    24. 5. 2015,   15:04
  • A kako kontrolirati divlje berače koji pustoše naše otoke i uništavaju ih?

    24. 5. 2015,   16:16