Obavijesti

News

Komentari 194

Otvorili birališta: U Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Birališta su u 21 sat otvorena u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, četvrto, biralište u Perthu otvara se u ponoć. U 23 sata otvara se biralište u Tokiju, a ponoć u Pekingu

VIDEO

Otvaranjem tri od četiri birališta u Australiji, u petak u 21 sat po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za osmi saziv Hrvatskog sabora. 

Birališta su u 21 sat otvorena u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, četvrto, biralište u Perthu otvara se u ponoć, kaže član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.

U 23 sata otvara se biralište u Tokiju, a ponoć u Pekingu. Posljednje se u inozemstvu otvara biralište u Los Angelesu. 

U 48 država, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, može se glasovati na 114 biračkih mjesta, najviše ih je (33) u BiH te u Njemačkoj (18). Za Srbiju, Crnu Goru i Mađarsku određena su po dva biračka mjesta, tri za Italiji, po jedno za Sloveniju i Austriju. Biračkih mjesta u inozemstvu je više, kako u odnosu na posljednje parlamentarne (za tri), tako i u odnosu na predsjedničke izbore (za 18).

U europskim zemljama glasuje se dva dana, u subotu i nedjelju, birališta se otvaraju u 7 zatvaraju u 19 sati.

U inozemstvu, to jest u posebnoj, XI. jedinici tri saborska zastupnika bira 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj. Za glasovanje se aktivno registriralo više od 36.000 birača, kaže predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin.

- Međutim, i na sam dan izbora, a u inozemstvu su to 7. i 8. studenoga, moguće je dokazati svoje biračko pravo provjerom u konzulatu, odnosno u veleposlanstvu i ako se ishodi potvrda može se glasovati - napominje Hrvatin i podsjeća da je velik broj takvih potvrda bio u drugom krugu predsjedničkih izbora.

U inozemstvu glasuju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su se privremeno upisali na ta mjesta, zbog službenog puta, boravka u inozemstvu.

 - I oni će moći glasovati, ali za izbornu jedinicu u kojoj imaju prebivalište - upućuje Hrvatin.

U Hrvatski sabor bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira 'dijaspora', a osam pripadnici nacionalnih manjina.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.