Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otvorili brzu cestu od Vrbovca do Farkaševca: Duga 10,6 km

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL 3

Ministar Oleg Butković očekuje da će nastavak izgradnje brze ceste prema Bjelovaru, potom i Virovitici biti realiziran u mnogo kraćem vremenskom roku te nastavak izgradnje očekuje i prije kraja ove godine

Dionica brze ceste D12 čvor Vrbovec 2 - čvor Farkaševac, duljine 10,6 kilometara, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 349 milijuna kuna (bez PDV-a), puštena je u promet u utorak poslijepodne.

Promet tom dionicom ograničen je za teretna vozila teža od 7,5 tona, a riječ je o dovršetku izgradnje prve faze brze ceste DC12 koja će u budućnosti prolaziti kroz Bjelovar i Viroviticu te završiti na mađarskoj granici u Terezinom Polju.

Na prigodnoj svečanosti otvorenja bili su i premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Radovi na toj dionici započeli su prije deset godina, a njenim završetkom Hrvatske autoceste zatvaraju i okončavaju projekte započete još u vrijeme recesije i velikog pada građevinskih djelatnosti te omogućuju prometnu revitalizaciju bilogorskog i podravskog kraja, čulo se na svečanosti otvorenja. 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković očekuje da će nastavak izgradnje brze ceste prema Bjelovaru, potom i Virovitici, biti realiziran u mnogo kraćem vremenskom roku te nastavak izgradnje očekuje i prije kraja ove godine.

Građevinska dozvola za prvih pet kilometara prema Bjelovaru je ishođena, novac osiguran u državnom proračunu te, ako ne bude žalbi na javnom natječaju, radovi bi mogli započeti prije kraja godine, rekao je Butković. 

Dodao je kako će na dionici prema Bjelovaru biti dopušteno prometovanje teretnim vozilima težim od 7,5 tona. Naime, brza cesta Vrbovec 2 - Farkaševac nije mogla dobiti uporabnu dozvolu zbog lošeg stanja pristupne ceste DC544, koja je u u međuvremenu obnovljena, ali ne toliko da bi njome mogla prometovati teška teretna vozila.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, inače Bjelovarčanin, istaknuo je gospodarsku važnost otvorene dionice brze ceste, a očekuje da će se putovanje između Bjelovara i Zagreba skratiti za deset do 15 minuta.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (5)
  • Čestitam na brzoj izgradnji,kilometar ceste po godini.

    16. 4. 2019,   20:37
  • Brza cesta do Bjelovara gradi se već 25 godina, toliko će još i proći da bude izgrađena. Vidi se kako se pomaže Slavoniji i Baranji.

    17. 4. 2019,   08:52
  • Sada će bjelovarčani moći i koji zornjak opaliti, a da ne zakasne na posao u Zagreb.

    17. 4. 2019,   10:30