Obavijesti

News

Komentari 124

Ova izborna cirkusiranja smo platili čak 237 milijuna kuna!

Ova izborna cirkusiranja smo platili čak 237 milijuna kuna!
1

To je malo manje nego što država u godinu dana prikupi od poreza na štednju, a taj iznos, primjerice, Šibenik za sve potrebe funkcioniranja grada potroši u godinu i pol...

VIDEO

Izlazak dva puta na birališta u godinu dana svi zajedno ćemo platiti oko 237 mil. kuna.

To je malo manje nego što država u godinu dana prikupi od poreza na štednju, a taj iznos, primjerice, Šibenik za sve potrebe funkcioniranja grada potroši u godinu i pol.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:41

Sa svim plaćama, gradnjom infrastrukture i brigom za građane. Nešto manje stoji i sufinanciranje besplatnog prijevoz učenika srednjih škola cijele školske godine. Što je najgore, postoji mogućnost da na izbore idemo još jednom ako nitko ne sastavi stabilnu vlast.

To je dodatni trošak veći od 115 mil. kuna. Ako bude još jednih izbora, vrtoglava cifra će se popeti na gotovo 352 mil. u godinu i pol. I to je samo direktni trošak, a koliko nas stoji blokada u donošenju odluka, nemoguće je izračunati, ali ona se vidi, primjerice, na odluci o tome kako gospodariti otpadom.

Da je plan za otpad donesen, imali bismo na raspolaganju 475 mil. eura iz EU, a ovako će taj novac ostati u Bruxellesu. Pa što toliko košta na izborima? Koristit ćemo podatke od prošlih izbora u studenom, a ove godine bi, osim za naknadu strankama, sve ostalo trebalo biti slično.

POGLEDAJTE VIDEO:

Troškovi u brojkama:

5,7 milijuna kuna za printanje glasačkih listića

Lani je samo printanje glasačkih listića stajalo 5,7 milijuna kuna, dakle skoro koliko i jedan omanji dječji vrtić.

4 milijuna kuna - cifra koja ide medijima

Toliko su dobili mediji jer DIP ima obvezu objaviti u dnevnom tisku sve izborne liste i sve kandidate kako bi oni bili dostupni građanima.

9,7 milijuna kuna za podatke na internetu

Tvrtki APIS IT, koja obrađuje sve podatke s izbora i omogućava da oni budu brzo na internetu, plaćeno je lani čak 9,7 milijuna kuna za rad.

115 milijuna kuna ako budu novi izbori

Postoji mogućnost da na izbore idemo još jednom ako nitko ne sastavi stabilnu vlast. To je dodatni trošak veći od 115 milijuna kuna.

475 milijuna kuna ostaje u Bruxellesu

Da je plan za otpad donesen, imali bismo na raspolaganju 475 milijuna eura iz Europske unije, a ovako će taj novac ostati u Bruxellesu.

300 vrtićke djece

Luksuzni vrtić u Zagrebu za 300 djece stoji 25 mil.kn, a drugi gradovi manje vrtiće grade i po cijeni od pet i deset milijuna kuna.

122,3 milijuna za biračke odbore

Većina iznosa odlazi na naknade za rad biračkih odbora i povjerenstava - čak 69,7 milijuna. Svako biračko mjesto ima svoj odbor, a oni koji su u njima cijeli dan zarade 300 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora