Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ova izborna cirkusiranja smo platili čak 237 milijuna kuna!

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

To je malo manje nego što država u godinu dana prikupi od poreza na štednju, a taj iznos, primjerice, Šibenik za sve potrebe funkcioniranja grada potroši u godinu i pol...

Izlazak dva puta na birališta u godinu dana svi zajedno ćemo platiti oko 237 mil. kuna.

To je malo manje nego što država u godinu dana prikupi od poreza na štednju, a taj iznos, primjerice, Šibenik za sve potrebe funkcioniranja grada potroši u godinu i pol.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sa svim plaćama, gradnjom infrastrukture i brigom za građane. Nešto manje stoji i sufinanciranje besplatnog prijevoz učenika srednjih škola cijele školske godine. Što je najgore, postoji mogućnost da na izbore idemo još jednom ako nitko ne sastavi stabilnu vlast.

To je dodatni trošak veći od 115 mil. kuna. Ako bude još jednih izbora, vrtoglava cifra će se popeti na gotovo 352 mil. u godinu i pol. I to je samo direktni trošak, a koliko nas stoji blokada u donošenju odluka, nemoguće je izračunati, ali ona se vidi, primjerice, na odluci o tome kako gospodariti otpadom.

Da je plan za otpad donesen, imali bismo na raspolaganju 475 mil. eura iz EU, a ovako će taj novac ostati u Bruxellesu. Pa što toliko košta na izborima? Koristit ćemo podatke od prošlih izbora u studenom, a ove godine bi, osim za naknadu strankama, sve ostalo trebalo biti slično.

POGLEDAJTE VIDEO:

Troškovi u brojkama:

5,7 milijuna kuna za printanje glasačkih listića

Lani je samo printanje glasačkih listića stajalo 5,7 milijuna kuna, dakle skoro koliko i jedan omanji dječji vrtić.

4 milijuna kuna - cifra koja ide medijima

Toliko su dobili mediji jer DIP ima obvezu objaviti u dnevnom tisku sve izborne liste i sve kandidate kako bi oni bili dostupni građanima.

9,7 milijuna kuna za podatke na internetu

Tvrtki APIS IT, koja obrađuje sve podatke s izbora i omogućava da oni budu brzo na internetu, plaćeno je lani čak 9,7 milijuna kuna za rad.

115 milijuna kuna ako budu novi izbori

Postoji mogućnost da na izbore idemo još jednom ako nitko ne sastavi stabilnu vlast. To je dodatni trošak veći od 115 milijuna kuna.

475 milijuna kuna ostaje u Bruxellesu

Da je plan za otpad donesen, imali bismo na raspolaganju 475 milijuna eura iz Europske unije, a ovako će taj novac ostati u Bruxellesu.

300 vrtićke djece

Luksuzni vrtić u Zagrebu za 300 djece stoji 25 mil.kn, a drugi gradovi manje vrtiće grade i po cijeni od pet i deset milijuna kuna.

122,3 milijuna za biračke odbore

Većina iznosa odlazi na naknade za rad biračkih odbora i povjerenstava - čak 69,7 milijuna. Svako biračko mjesto ima svoj odbor, a oni koji su u njima cijeli dan zarade 300 kuna.

Tema: Izbori 2016.

Komentari (124)
  • Pandžiću, pa vi novinari ste non stop zazivali nove izbore i sada kada je izvjesno da će HDZ opet formirati vladu pišete protiv novih izbora... Sami ližete svoje govno...

    12. 9. 2016,   13:31
  • bilo bi bolje da ste ih podilili siromasnima jer se nebi zacudila jos jednim izborima pa se razbacujfe i dalje a ti petrov jeli ti do naroda il do fotelje odluci se

    12. 9. 2016,   12:56
  • i šta sad- i djeci u vrtiću je jasno da nema sastavljanja vlade bez koalicije, šta će opet bit repriza na programu?

    12. 9. 2016,   12:57