Obavijesti

News

Komentari 94

'Ovaj skandal je najgora greška Slovenije od njena osnivanja...'

'Ovaj skandal je najgora greška Slovenije od njena osnivanja...'
1

U emisiji Otvoreno na HRT-u raspravljalo se u arbitražnom sporazumu između Slovenije i Hrvatske te njihovim odnosima koje mnogi smatraju ucjenjivačkim

VIDEO

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno sinoć se pričalo o arbitražnom sporazumu, a gostovali su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, Maja Seršić sa Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, Branko Cartan iz Savjeta za vanjsku politiku SDP-a te predsjednik HSS-a Krešo Beljak. 

Pejčinović-Burić naglasila je da Hvatska ne prihvaća arbitražnu presudu i da se ona ne može implementirati jednostrano. Ako dođe do nekih ishitrenih poteza, mi ćemo znati odgovoriti na to, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova. Vlada vjeruje da ima mjesta za dijalog i za zajedničko pronalaženje rješenja. Hrvatska je predložila protokol u kojem bi bila sadržana i granica na kopnu i na moru, kao i režim izvan Savudrijske vale, a o tome bi raspravljalo mješovito povjerenstvo. Hrvatska zadnjih pola godine intenzivno radi tihu diplomaciju, rekla je Pejčinović-Burić, i vjeruje da će može pronaći zreli odgovor na ovaj problem.

Branko Caratan izjavio je kako čitava povijest odnosa Hrvatske i Slovenije govori da je Hrvatska bila ucjenjena od početka, naročito tijekom pregovora za pristup Uniji. 

- I sada se ponovno ide sa prijetnjom da će zaustaviti pristup Hrvatske u Schengen, u zonu eura... To nije sjajan uvod u dobre i uspješne pregovore - rekao je Caratan te smatra kako nema šanse da će Slovenci promijeniti stav do iduće godine, a pitanje je ima li šanse za to u nekom srednjoročnom razdoblju. S druge strane, važno je da se održe dobri odnosi dviju zemalja zbog trgovine, turizma, kao i imovine hrvatskih građana u Sloveniji i obrnuto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Maja Seršić podsjetila je da je profesor Pogačnik, jedan od najpoznatijih slovenskih međunarodnih pravnika, rekao da je ovaj skandal najgora diplomatska i međunarodna pogreška Slovenije od njenog osnutka. Seršić kaže da je barem s te strane Hrvatska zaslužile ispriku, a ne ovako tvrde slovenske stavove. Treba spustiti loptu i krenuti u razgovore, smatra Seršić. Spomenula je teret sporazuma Račan-Drnovšek, kao i sporazum iz 2009. godine koji su postali velika prepreka u ovome pitanju.

- Ova cijela situacija rezultat je nerada hrvatske diplomacije i poraz hrvatske vanjske politike - istaknuo je Krešo Beljak te dodao kako Hrvatska nema vanjsku politiku, a zadnjih godina je imala dva cilja pod svaku cijenu: ulazak u EU i NATO. Beljak je napomenuo i da bi u središtu trebao biti nacionalni interes, pri čemu ne postoje razlike između vladajućih i oporbe. 

Ivan Vrdoljak smatra da je prijedlog da se stvori zajedničko povjerenstvo ili komisija dobar i potreban. Osudio je izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Erjaveca da "je svaki dan provoden u razgovoru, izgubljeni dan".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora