Obavijesti

News

Komentari 24

Ovako je McCain pisao prošle godine: 'Balkan se usijava!'

U travnju prošle godine John McCain je u sklopu svoje 'turneje' po jugoistočnim zemljama Europe stao i u Hrvatskoj gdje se sastao s Kolindom Grabar Kitarović i Andrejem Plenkovićem

VIDEO

Senator John McCain početkom se travnja 2017. godine prvo u Opatiji susreo s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a onda u Dubrovniku s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Nitko nije znao: McCain došao u Hrvatsku, sreo se s Kolindom
Nitko nije znao: McCain došao u Hrvatsku, sreo se s Kolindom

Na kraju svojeg putovanja po jugoistočnoj Europi, John McCain je za ugledni The Washington Post napisao tekst u kojem se osvrnuo na prošlost, ali i izazovnu budućnost regije u kojoj se nalazi i Hrvatska. 

FILE PHOTO -  A black and white photograph taken in 1967 of then captured navy pilot John McCain is shown as part of an exhibit on American prisoners of war in Hanoi

- Ovog mjeseca, dok sam putovao kroz sedam zemalja u jugoistočnoj Europi, zaustavio sam se u Sarajevu. Stajao sam kod Latinske ćuprije, na uglu koji je promijenio svijet, gdje je metak ubojice pogodio nadvojvodu Franza Ferdinanda i pokrenuo val nasilja i rat koji je obilježio prvu polovicu 20. stoljeća te opet 'progutao' jugoistočnu Europu u posljednjem desetljeću stoljeća, započeo je svoj tekst John McCain.

Republikanski senator John McCain preminuo u 81. godini
Republikanski senator John McCain preminuo u 81. godini

- Bio je to podsjetnik stare poslovice da, iako se povijest ne ponavlja, ona se rimuje. Jugoistočna Europa, regija koja stoji na raskrižju povijesti, još jednom je suočena s rastućim izazovima. A SAD na to mora bolje obratiti pozornost. 

John McCain dalje piše da je ekonomski rast u većini regije bio nedovoljan da bi mladima omogućio priliku da traže ispunjeni i smisleni život u svojim zemljama. 

- Tvrtke u državnom vlasništvu, bizantski propisi i široko rasprostranjena korupcija često stoje na putu ostvarivanja neiskorištenog gospodarskog potencijala ove regije. 

- McCain se u tekstu dotakao i tadašnje političke krize u Makedoniji, parlamentarnim problemima u Albaniji, 'nesigurne budućnosti' Bosne i Hercegovine te tenzija između Srbije i Kosova. 

FILE PHOTO -  U.S. President Bush and presumptive Republican presidential nominee McCain shake hands after meeting at White House in Washington

- Tužna ostavština etničkih i vjerskih sukoba, visoka nezaposlenost mladih te mnogi drugi čimbenici čine jugoistočnu Europu posebno osjetljivom na prijetnju terorizma. Posljednjih godina, stotine boraca otišle su boriti se na stranu Islamske države u Siriji i Iraku, napisao je. 

Dakako, ono što ga je najviše zasmetalo je utjecaj Rusije na regiju. 

- Posebno uznemiruju sve veći napori Rusije da poveća svoj maligni utjecaj u regiji i tako onemogući nacijama jugoistočne Europe da sami odabiru svoju sudbinu, napisao je McCain i prisjetio se pokušaja državnog udara u Crnoj Gori u listopadu 2016. godine. Sve je to, smatra McCain, dio plana Vladimira Putina da nanovo uspostavi Rusko carstvo. 

- S obzirom na sve te izazove, nije ni čudo da sam u svakoj zemlji koju sam obišao čuo molbu za uspostavom američkog vodstva. 

- Nacije ove regije spremne su i žele se nositi sa svim izazovima koji su pred njima. No, ne mogu to same. Partner kojeg žele u tome je SAD. Pa, što onda možemo učiniti, zapitao se McCain. 

John McCain je tu predložio što češće posjete američkih visokih službenika regiji, kao i potporu državama regije na putu prema institucijama poput NATO-a i Europske unije. 

Mourners react as a hearse carrying the body of late U.S. Senator John McCain arrives in a procession in Phoenix

- Na kraju, SAD mora stati uz pravo svake nacije u jugoistočnoj Europi da izabere vlastiti sudbinu bez izvanjskih utjecaja, bilo da je to agresivna Rusija koja želi prekrojiti granice Europe kroz nasilje ili da su to terorističke organizacije koje žele uništiti civilizaciju kakvu poznajemo. 

- Ako ćemo ju ignorirati, ovu ćemo regiju ignorirati na vlastitu štetu, zaključio je McCain svoj tekst u The Washington Postu. 

FILE PHOTO - Lt. Comdr. John S. McCain is interviewed after the Vietnam War

McCainu to nije bio prvi 'kontakt' s ovom regijom, prvi se naime dogodio 1999. godine. Naime, McCain je bio veliki zagovornik NATO-vih bombardiranja Jugoslavije. 

On je smatrao da je NATO uz pomoć SAD-a sukob u tadašnjoj Jugoslaviji morao dobiti 'pod svaku cijenu', pa čak i pod uvjetom intervencije zemljanih snaga. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi