Obavijesti

News

Komentari 24

Ovce pustoše Zlarin: Grad će platiti 38.000 kn za hvatanje

Ovce pustoše Zlarin: Grad će platiti 38.000 kn za hvatanje
1

Ovce su na otok Zlarin dovedene početkom 1990-ih, u okviru projekta oživljavanja stočarstva na otocima. Međutim, nositelj projekta je odustao od planiranog posla

VIDEO

Vinogradi, maslinici i vrtovi na otoku Zlarinu već godinama stradavaju od stada podivljalih ovaca. Ovce su na otok dovedene početkom 90-ih, u okviru projekta oživljavanja stočarstva na otocima. Međutim, nositelj projekta je odustao od planiranog posla i kad je napustio otok tamo je ostavio dio stada koji je u međuvremenu podivljao.

- Prema procjenama na otoku je trenutno 120-150 ovaca koje nesmetano lutaju u potrazi za hranom uništavaju maslinike i druge nasade - kažu u gradskoj upravi.

Na preporuku Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede i temeljem rješenja Veterinarske inspekcije, Grad Šibenik je angažirao Udrugu za očuvanje prirode i kulturno-povijesne baštine 'Zdenčina 1562' koja će uhvatiti i zbrinuti napuštene ovce.

Naime,  Mjesni odbor Zlarin obratio se veterinarskoj inspekciji koja je naložila Gradu Šibeniku da zbrine stado, pa je s udrugom potpisan ugovor o poslu vrijedan 38.280 kuna. Nakon hvatanja i veterinarskog pregleda Grad Šibenik će ovce - prodati.

- Te ovce godinama su prava pošast za Zlarin. Osim što uništavaju nasade, one su i prijenosnici bolesti  parazita. Svako malo neka ugine u nekom bunaru ili u polju i onda nam prijeti zaraza. Već dugo ih se pokušavamo riješiti, ali do sada nismo nalazili načina - rekao nam je predsjednik Mjesnog odbora Zlarina Vladimir Buneta.

On kaže da je iza neuspjelog projekta oživljavanja stočarstva ostala tek pokoja ovca, ali da su se godinama namnožile.

- Otok nije velik, ima 8,05 četvornih kilometara i već sada je broj ovaca na njemu prevelik za njegov ekosustav. Ako je sada tu 150 ovaca, već za tri godine će ih biti 500, ako se hitno nešto ne poduzme. Neće ih biti lako pohvatati, jer su to potpuno divlje životinje. Ne možeš im se približiti ni na stotinu metara. Skrivaju se od ljudi kao što se skrivaju fazani ili zečevi. Osim toga, riječ je o neprohodnom terenu, tako da će se udruga dobro namučiti dok ih pohvata. Mi smo pokušavali,  ali nije išlo - rekao nam je Buneta, koji je uvjeren da je postignuta cijena od 38.000 kuna više nego povoljna za Grad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21