Obavijesti

News

Komentari 54

Ovo je 5 najgorih terorističkih skupina, prva i dalje Al-Kaida

Ovo je 5 najgorih terorističkih skupina, prva i dalje Al-Kaida
5

Prva na popisu i dalje je Al-Kaida. ISIL je svijet šokirao okrutnošću. Hezbollah je jedna od najdugovječnijih terorističkih skupina. Nigeriju terorizira Boko Haram...

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO: Najopasnije terorističke skupine na svijetu

Pokretanje videa...

24sata Video 01:12

Peta skupina na popisu je nigerijska militantna skupina "Boko Haram" , što na lokalnom jeziku znači "zapadnjačka edukacija je grijeh". Skupina je 2014. godine otela dvjestotinjak djevojčica u Nigeriji. Neki izvori procjenjuju da su od 2009. do 2015. godine ubili preko 13.000 civila . Boko Haram 2014. godine je izrazio potporu tzv. Islamskoj državi. Boko Haram ima između 7000 i 10.000 boraca.

Hezbollah , jedna od najdugovječnijih terorističkih skupina nastala je službeno 1985. godine u Libanonu. Tad su im glavni protivnici bili Izraelci. Hezbollah želi " očistiti zemlju od svega zapadnjačkog". Hezbollah je 2012. godine pomogao sirijskoj vladi u građanskom ratu u borbi protiv oporbe. Europska unija, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo Hezbollah tretiraju kao militante, ali ne i u potpunosti kao terorističku organizaciju. SAD je 2015. Hezbollah maknuo s liste terorističkih skupina koje smatraju prijetnjom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

ISIL ili IS trenutno je najaktivnija militantna skupina koja ima između 50.000 i 200.000 boraca. Ova je skupina odgovorna i za otmicu Tomislava Salopeka. Prvi stranac kojeg su oteli i pogubili bio je Amerikanac James Foley, slobodni novinar. ISIL je poznat po okrutnom mučenju kojem su šokirali svijet. Čak su i talibani osudili ISIL zbog njihove okrutnosti.

Talibani su među prvim pravim fundamentalističkim terorističkim skupinama , osnovani 1994. godine. Prvotno su ih potpomagali Amerikanci , u borbi protiv Rusa, a vrlo brzo su se talibani okrenuli protiv njih . Žele potpuno zbacivanje pakistanskih i afganistanskih vlasti. Prema nekim izvorima talibani od krijumčarenja drogom i ljudima zarađuju i oko 400 milijuna dolara godišnje .

Prva na popisu i dalje je Al-Kaida koja je ipak oslabila od smrti jednog od osnivača, Osame Bin Ladena . Odgovorni su za neke od najgorih terorističkih napada, uključujući napad na Baliju (2002. godine), a navodi ih se i kao glave odgovorne za napad na njujorške blizance 2001. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a