Obavijesti

News

Komentari 82

Digli nove kredite: Ovo je puno bolje od monetizacije autocesta

Digli nove kredite: Ovo je puno bolje od monetizacije autocesta
1

Opredijelili smo se za restrukturiranje, a ne na prodaju ili monetizaciju i možemo reći da smo autoceste zadržali u rukama građana, a kroz reformu sustav činimo održivim i isplativim, rekao je Butković

VIDEO

Nakon što je Vlada je u četvrtak na sjednici dala suglasnost hrvatskim cestovnim tvrtkama za kreditno zaduženje te odobrila državna jamstva na kredite u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi eura za refinanciranje cestarskog duga u iznosu od pet milijardi eura, ministri financija Zdravko Marić te prometa Oleg Butković nakon sjednice su dodatno pojasnili novinarima kako je ova opcija puno bolja od monetizacije koju je predlagala SDP-ova vlada.

Od 1,8 milijardi eura, 1,14 milijarde eura ide za Hrvatske autoceste, 467 milijuna eura za Hrvatske ceste i 202 milijuna eura za Autocestu Rijeka Zagreb.

Ministar Butković istaknuo je kako prošlogodišnje izdanje obveznica i današnja suglasnost i jamstvo Vlade za kreditno zaduženje kod banaka u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi eura, omogućuju zadržavanje cesta u hrvatskim rukama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ne povećava se javni dug" 

- Opredijelili smo se za restrukturiranje, a ne na prodaju ili monetizaciju i možemo reći da smo autoceste zadržali u rukama građana, a kroz reformu sustav činimo održivim i isplativim - rekao je Butković.

'Avioni će nas koštati 50 mil. dolara godišnje, čak i manje...'
'Avioni će nas koštati 50 mil. dolara godišnje, čak i manje...'

Krediti su odobreni na rok do 31. ožujka 2030. godine, uz kamatu od 1,95 posto godišnje. Efektivna kamatna stopa je 2,05 posto.

Ministar Marić istaknuo je kako se time ne povećava javni dug u kojemu cestovni sektor sudjeluje s otprilike 13 posto.

- Kompanije će biti sposobne same otplaćivati teret svog duga i u idućih 15 godina očekujemo da će se taj dug otplatiti - rekao je.

Kada se zbroje učinci izdavanja obveznice i ovog novog povoljnijeg kreditnog zaduženja, dodao je, ukupno se refinancira 3,1 milijarda eura duga triju cestovnih tvrtki od ukupno pet milijardi eura duga.

Odbili zahtjev za opoziv Dalić: 'Kod nas nema rijeke Peruće...'
Odbili zahtjev za opoziv Dalić: 'Kod nas nema  rijeke Peruće...'

Najavio je i refinanciranje daljnjih 400 milijuna eura duga za što će se pričekati 2019. godina, pa preostaje još 1,5 milijardi eura koji bi se trebali otplatiti redovnim putem, kako obveze budu dospijevale.

Ušteda 350 milijuna kuna godišnje 

Monetizacijom bi se, dodao je, riješile dvije i pol milijarde eura duga, a za ostalo bi onda trebalo ići u novi dug.

- Netko prije nas je ocijenio da nema druge alternative do monetizacije ili prodaje, no naš model je unapređenje operativnog poslovanja kompanija i smanjenje tereta financijskih obveza, poglavito kamata - rekao je Marić.

Naglasili su kako će se nižom kamatnom stopom, koja na kredit od 1,8 milijardi kuna iznosi 1,9 posto, godišnje uštedjeti 350 milijuna kuna.

Butković: Potpisivanje ugovora za Pelješki most za 15-ak dana
Butković: Potpisivanje ugovora za Pelješki most za 15-ak dana

Obzirom da je ovih dana donesena odluka, a na sjednici Vlade i usvojena odluka o nabavi borbenih aviona, novinari su iznijeli opasku kako je znakovito da je u trogodišnjim projekcijama proračuna stavka od 350 milijuna kuna za avione, a koja se poklopila upravo s iznosom uštede na kamatama za refinanciranje cestarskog duga. Na pitanje da li se već tada znalo koje ćemo avione kupiti, ministar Marić istaknuo je kako ne treba vezati te dvije transakcije. No, na početku sjednice Vlade sam premijer Plenković ih je povezao.

- Isto tako ministar Butković može povezati da ćemo u 12 godina ostvariti uštede za jedan Pelješki most.  Ovo su opće uštede, kako ovih kompanija, tako i proračuna opće države. Sve je to skupa već uključeno u državni proračun za ovu godinu. Mi smo se dogovorili da ćemo staviti minimalno taj iznos - istaknuo je Marić.

"Dobri smo i uspješni u planiranju proračuna" 

Dodao je kako bi, da je bio potreban veći iznos za avione, došlo do preraspodjele sredstava unutar proračuna, odnosno rebalansa proračuna. 

- No, vidite i sami da smo dobri i uspješni u planiranju proračuna. Do sada su rebalansi ove Vlade bili isključivo tehničke naravi i da konstatiraju da imamo prihode bolje od očekivanih  i rashode niže od očekivanih - rekao je. 

Naglasio je kako moraju sve pretpostaviti i predvidjeti.

- To je naša zadaća. Ne bh povezivao nužno te dvije transakcije na taj način - rekao je Marić.

Na pitanje što da smo odabrali avione koji koštaju milijarde kuna, ministar Butković našalio se i kroz smijeh poručio kako bi onda trebali još uštedjeti.

- I ministar Krstičević je podrazumijevao da će se u tijeku odabira i nakon toga definirati adekvatan model financiranja koje će biti i na tragu ukupne naše problematike javnih financija. Drago mi je da smo mi kao Ministarstvo financija od početka bili informirani o samim pristiglim ponudama i dali smo i našu kontribuciju u analizi. To je sve bilo krajem prošle godine i naravno da smo onda temeljem toga i išli s određenim pretpostavkama koje smo uključili u samu izradu proračuna za ovu godinu - istaknuo je Marić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor