Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovo je interpretativna izjava: 'Ne uvodimo rodnu ideologiju'

None Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Interpretativna izjava ima tri točke. Prva navodi cilj Konvencije, odnosno zaštitu žena od svih oblika nasilja. Druga ističe da se ne uvodi rodna ideologija u sustav RH, a treća da je Konvencija u skladu s Ustavom

Vlada je uz prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije usvojila interpretativnu izjavu u kojoj se navodi da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja, da njezine odredbe ne sadrže obvezu uvođenja "rodne ideologije" u hrvatski pravni i obrazovni sustav te da je Konvencija u skladu s ustavnim odredbama, posebno onima o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

VLADA JEDNOGLASNO PRIHVATILA U njoj nema skrivenih namjera: Usvojili Istanbulsku konvenciju

"Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprečavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka. Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske“, navodi se u interpretativnoj izjavi usvojenoj u četvrtak uz prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

KANONADA Plenkoviću su izbušili HDZ: Napadaju ga sa svih strana...

Dodaje se kako je svrha interpretativne izjave točno odrediti i razjasniti značenje, odnosno doseg Konvencije ili nekih njezinih odredaba: "Polazeći od toga, predloženom izjavom Republika Hrvatska iznosi tumačenje cilja same Konvencije, a to je zaštita žena od svih oblika nasilja te sprečavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Takvim tumačenjem potvrđuje se da Konvencija, primjerice, nema za cilj priznavanje trećeg spola ili promjenu ustavne definicije braka".

KAKO PRIČATI O KONVENCIJI Bauk SDP-ovcima: Bolje reći puno i ništa, nego malo i krivo

U izjavi se konstatira da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, posebice odredbama Glave III. Ustava o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, koja sadržava i odredbe koje se odnose na obitelj, definiciju braka, prava roditelja na odgoj djece i slobodu vjeroispovijedi. Stoga će Republika Hrvatska Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, ističe se.

"Ovim Zakonom potvrđuje se Konvencija čime se šalje čvrsta politička poruka o predanosti Republike Hrvatske borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja te stvara sinergija između djelovanja svih dionika čije aktivnosti su usmjerene ka borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja", stoji u izjavi.

 

Komentari (73)
  • Znaci uveli ste zakon iako vec postoje zakoni za zastite zena. Kao kad napravis krov od kuce pa onda jos jedan preko njega. Ali da se vratimo bitu ovog zakona....vecina ljudi se protivi a ovaj đoko samo kaze "cujem vas sto govorite ali vas ne slusam" hahaha.

    22. 3. 2018,   10:25
  • Bolje bi bilo da se priključite konvekciji za uspostavu dugogodišnje zatvorske kazne za političare koji su uništili svoj narod i svoju državu. Da potpisu konvekciju da političari koji svakodnevno maltretiraju svoje gradjane raznim porezima, prirezima, i ostalim nametima do te mjere da djeca maltretiranih bježi glavom bez obzira iz svoje države.! I Da se uhvate konvekcije da nema zastare kod pretvorbe i privatizacije poslije ratnog doba.! Da se ratni profiteri osude na dugogodišnje zatvorske kazne sa oduzimanjem imovine bez izreke tko je jamio jamio je.Kako njima tako svim njegovim bližim i daljim rodjacima rodbini i suradnicima koji nemaju dokaz o porjeklu nesrazmjerne imovine. Kad tako nešto potpišete i budete sljedili takvu konvekcijumožete se nadati školovan kadar vraćat u domovinu. A vi se uhvatili IK kao pijan plota.! Kao da će nasilna pijana budaletina koja maltretira i tuče ženu i maltretira obitelj sljedit tu konvekciju. Mi imamo za nasilne budale adekvatne hrvatske zakone.!Treba ih jos pooštriti i ne gubit milijarde kuna na ta istambulska sranja kojih se nitko nasilan neće pridržavat.

    22. 3. 2018,   10:43
  • Hrvatska je narod koji vjeruje Boga i jedina obitelj moze biti otac, majka i djeca... dok uspjesno sakrivate novog povjerenika u Agrokoru i ministricu Dalić jos nas svrstavate među bezbožne zemlje.. kako nekog nije vise sram podrzavati, glasati ili nedaj Bog dragi biti član hdz-a?

    22. 3. 2018,   10:26